Ostatnio dodane książki

Termin dodania:

31.03.2021

Chcesz zrzucić kilka kilogramów, ale wizja kolejnej diety cię przeraża? Trudno ci zrezygnować z sięgania po batoniki i ciasteczka? Nie wszystko, co słodkie, musi być niezdrowe i tuczące! Katarzyna Biłas, absolwentka AWF i autorka profilu na Instagramie @zdrowy_talerz, wierzy w rozsądne podejście do odchudzania. Wie, że zbyt restrykcyjne diety tylko szkodzą, a zdrowy tryb życia to nie pasmo wyrzeczeń. Ważne są codzienne świadome wybory i równowaga w diecie. Wypróbuj jej proste przepisy m.in...
Czytaj więcej

30.03.2021

Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej
  • Tytuł: Wiejskie specjały
  • Autor: Michalska Wanda
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2014
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Książka zawiera przepisy na przysmaki kuchni wiejskiej, przyrządzane z tradycyjnych składników: ziemniaków, kapusty, różnych gatunków mięs, jajek, mąki oraz kaszy. Znajdziemy tu pomysły na smaczne i zdrowe śniadania, obiady, kolacje, a także podwieczorki. W "Wiejskich specjałach" zamieszczono również receptury na doskonały domowy chleb – bez porównania lepszy niż kupne pieczywo. [Wydawnictwo Olesiejuk, 2014]
Czytaj więcej
Z naszą książką domowy wyrób wędlin stanie się prosty, a samodzielnie przyrządzona biała kiełbasa czy wędzona polędwica są przecież o niebo lepsze niż tego rodzaju produkty ze sklepu! W "Przysmakach z domowego świniobicia" zgromadziliśmy przepisy zarówno na wyroby z wieprzowiny (m.in. kiełbasy, salceson, kiszkę pasztetową, rozmaite szynki), jak i na potrawy z wykorzystaniem tego mięsa – m.in. zupę z porów na wędzonce, kwaśnicę na żeberkach, smalec, golonkę, pieczenie z karkówki. Ponadto w ...
Czytaj więcej
Ta książka podpowie Ci, jak wyczarować smakowite pieczenie, rolady, kotlety i inne przysmaki z różnych rodzajów mięsa – drobiu, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, a także jagnięciny oraz królika. Znajdziesz tu całą gamę propozycji odpowiednich na co dzień, tzn. takich, których przyrządzenie nie wymaga ani dużo czasu, ani wielu składników – np. roladki z piersi kurczaka z mozzarellą czy bitki wieprzowe z owocami leśnymi. Podajemy także receptury na szczególnie wykwintne potrawy, które idealn...
Czytaj więcej
W "Niezwykłych obiadach ze zwykłych składników" Grzegorz Labuda przekonuje, że wyszukane dania wcale nie muszą być drogie i skomplikowane w przygotowaniu. Autor, doświadczony szef kuchni wielu restauracji, nawet ze skromnego śledzia przyrządza intrygującą przystawkę w postaci tatara, a prozaiczną zupę ziemniaczaną zamienia w prawdziwą poezję smaku. W tej książce prezentuje 30 obiadowych menu składających się z dwóch dań. Znajdziecie tu propozycje odpowiednie zarówno na niedzielny obiad w g...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Domowa paszteciarnia
  • Autor: Labuda Grzegorz
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2014
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
"Domowa paszteciarnia" to zbiór przepisów na wyśmienite pasztety, galarety, farsze, pasty i musy, które uatrakcyjnią każde spotkanie przy stole. Znajdziemy tu nie tylko receptury na wyroby mięsne (m.in. na gicz cielęcą w żelu z białego wina), ale także na specjały z ryb, warzyw, grzybów i nabiału (m.in. na mus z dorsza i wątróbki dorszowej). W książce zostały podane również przepisy na sosy, stanowiące świetny dodatek do proponowanych dań. [Wydawnictwo Olesiejuk, 2014]
Czytaj więcej
"Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni" stanowią zbiór autorskich przepisów Grzegorza Labudy, inspirowanych szeroko pojętą kuchnią szlachecką i magnacką. Niebanalne dania, np. krem ze szparagów z wędzonym łososiem czy kaszanka z gęsi na domowy sposób, znacznie wykraczające poza utożsamiane z polską kuchnią bigos i pierogi, pozwolą zadziwić domowników oraz gości. Dzięki precyzyjnym recepturom z "Przysmaków szlacheckich we współczesnej kuchni" mogą korzystać z powodzeniem nie tylko pasjonac...
Czytaj więcej
Odkryj magię wnętrz boho. Po fascynacji surowym, skandynawskim pięknem czas na wnętrza w stylu boho! Otocz się soczystymi barwami, egzotycznymi wzorami i oryginalnymi dodatkami. Zaproś do swojego domu energię płynącą z roślin, zanurz się w słodkim zapachu kokosa lub białej szałwii, wypełnij swoje mieszkanie kojącym zmysły światłem. Stwórz raj we własnych czterech ścianach! Zawarte w książce kwestionariusze pomogą ci zdefiniować, jakie wnętrze najlepiej pasuje do twojej osobowości, a ...
Czytaj więcej
Szybkie odchudzanie, wzmocnienie odporności, oczyszczenie i regeneracja. Doktor Marek Bardadyn, twórca znanej ze skuteczności diety strukturalnej, tym razem zachęca czytelników do przeprowadzenia płynnego detoksu. "Wegański detoks" zawiera niezwykle prostą w zastosowaniu kurację w całości opartą na produktach roślinnych, która pomaga szybko i skutecznie oczyścić ciało i umysł, wzmacnia odporność i uruchamia naturalne procesy samoleczenia organizmu. Mając do dyspozycji zestaw opartych na zasad...
Czytaj więcej

29.03.2021

- Co wspiera, a co osłabia odporność? Jak odpowiednią dietą wzmocnić organizm? - Dlaczego brak przyjaciół jest tak groźny jak palenie? - Czy lepiej pić codziennie kieliszek wina, czy rzadko butelkę? - Co nam dają szczepienia? - Morsować czy nie morsować? Lubimy ekscytować się tym, co nowe. Wierzymy reklamom obiecującym szybkie efekty. A warto pamiętać, że najskuteczniejsze formy wspierania organizmu są łatwo dostępne i tanie. Dieta, ruch i sen mają ogromną moc! Pozwalają zachować zdro...
Czytaj więcej

27.03.2021

Czytaj więcej
Czytaj więcej

25.03.2021

Dzięki wieloletniemu doświadczeniu w niestandardowym łączeniu składników kulinarnych, opanowaniu sztuki prażenia i mieszania ziaren, a także miksowania warzyw oraz owoców, Chloé Sucrée, założycielka Being Biotiful, jednego z najpopularniejszych wegetariańskich blogów, udziela inspirujących porad, jak za pomocą tzw. metody batch cooking przygotować zdrowe, proste i bezmięsne posiłki na cały tydzień – i to zaledwie w jedno popołudnie. [Wydawnictwo Buchmann, 2021]
Czytaj więcej
Jednym z najlepszych seriali wszech czasów, jaki powstał w USA i który do dziś ma stałe grono fanów, jest produkcja zatytułowana "Friends", czyli "Przyjaciele". Przygody mieszkańców Nowego Jorku: Moniki, Chandlera, Rosa, Rachel, Phoebe i Joey’a z chęcią śledzą kolejne pokolenia widzów. Jeśli zaliczasz się do nich, sięgnij po książkę Teresy Finney, w której znajdziesz przepisy na potrawy gotowane przez tytułowych przyjaciół. Gratka nie tylko dla fanów serialu Książka "Ten, w którym są wszys...
Czytaj więcej

23.03.2021

Książka z serii "Sekrety polskiej kuchni". Autor przedstawia zasady domowego wyrobu wędlin, etapy ich przygotowania oraz zasady peklowania, wędzenia i parzenia. Znajdziesz tu także wiele przepisów na kiełbasy, szynki, rolady, produkty z podrobów oraz mięsa na zimno. [Wydawnictwo Olimp Media, 2021]
Czytaj więcej
Książka z serii "Sekrety polskiej kuchni". Z naszej publikacji dowiesz się, co jest potrzebne do zbudowania prostej wędzarni, jak przygotować produkty do wędzenia, wreszcie – jakie są metody tego rodzaju konserwacji żywności. A przede wszystkim przepisy na wyśmienite ryby, mięsa oraz kiełbasy. [Wydawnictwo Olimp Media, 2021]
Czytaj więcej
Codziennie w" Expressie Poznańskim" i w Radiu Plus spotykaliście się z Babcią Moniką. Na gazetowych łamach i falach eteru gotowała tanie i tradycyjne obiady poznańskie. Smutna wiadomość dla licznych Radiosłuchaczy, Czytelniczek i Czytelników Babci Moniki: Babcia ta nie istnieje. Stworzyli ją dwaj dziennikarze "Gazety Poznańskiej" - i to właśnie Waldemar Kurowski oraz Andrzej Niczyperowicz są autorami radiowych i gazetowych obiadów, zebranych w tej książce. [Wydawnictwo Chronica, 2005]
Czytaj więcej
"Przysmaki kresowe" to zbiór przepisów pochodzących z kuchni dawnego wschodniego pogranicza naszego kraju. Autor, gromadząc przepisy, wspomagał się kulinarną wiedzą rodowitych kresowiaków. Kuchnia kresowa charakteryzuje się ogromną różnorodnością, stanowi połączenie tradycji szlacheckich i mieszczańskich z chłopskimi. Stąd w "Przysmakach kresowych" zostały zebrane receptury zarówno na dania proste, np. kotlety z kaszy gryczanej czy kapuśniak żmudzki, jak i na potrawy wykwintne, np. zupę ra...
Czytaj więcej
Barbara i Piotr Adamczewscy to jedyne w Polsce małżeństwo kulinarnych krytyków i praktyków, które ma już na swoim koncie łącznie ponad 40 książek poświęconych tematyce kulinarnej. "Pyszny obiad w pół godziny. 200 przepisów na szczęście" to kolejna publikacja tego duetu. Znalazły się w niej szybkie, proste, łatwe i pomysłowe dania, niekiedy tworzone niemal "z niczego". Autorzy dowodzą, że naprawdę smakowity obiad, składający się co najmniej z dwóch odpowiednio dobranych dań można przygotować w...
Czytaj więcej
Nowy poradnik popularnego krytyka kulinarnego i znawcy polskiej kuchni. Opatrzona ilustracjami publikacja stanowi cenne źródło informacji o rodowodzie wielu potraw i kulinarnych modach. Autor przedstawia np. historię chleba, ryżu, ziemniaka, sera, herbaty, kawy, pomidora. Opowiada o polskich tradycjach kulinarnych, biesiadowaniu i celebrowaniu świąt. [Wydawnictwo Videograf II, 2010]
Czytaj więcej
Najlepsi na świecie szefowie kuchni sami hodują rośliny, których używają, przyrządzając swoje wybitne potrawy. Teraz możesz do nich dołączyć z kompleksowym przewodnikiem po sezonowej kuchni. Jak uprawiać zioła, pomidory, szczypior i wiele innych warzyw, żeby mieć najlepsze zbiory? Jak przechowywać warzywa i owoce, żeby nie straciły niebywałego smaku jesieni, zapachu lata czy wiosennej świeżości? I w końcu, jak połączyć najlepsze jakościowo produkty pochodzące z własnego warzywnika lub od lok...
Czytaj więcej
Poradnik kulinarny "109 potraw" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem "Pani Elżbieta") to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera ponad sto przepisów na smaczne i łatwe do wykonania rozmaite potrawy. Są to: zupy, dania mięsne, dania rybne, dania z kartofli, dania jarzynowe, dania mączne, przystawki, pieczywo, kisiele i inne... [Wydawnictwo Armoryka, 2019]
Czytaj więcej
Poradnik kulinarny "Jedz ryby" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem "Pani Elżbieta") to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera 24 przepisy na smaczne i łatwe do wykonania potrawy z ryb słodkowodnych – karpia, szczupaka, karasia, lina, sielawy i innych. Przepisy na potrawy łatwe do przygotowania. [Wydawnictwo Armoryka, 2019]
Czytaj więcej
Poradnik kulinarny "99 potraw" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem "Pani Elżbieta") to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera blisko sto przepisów na smaczne i łatwe do wykonania rozmaite potrawy. Są to: zupy, dania mięsne, dania rybne, dania z kartofli, dania jarzynowe, dania mączne, przystawki, pieczywo, kisiele i inne... [Wydawnictwo Armoryka, 2019]
Czytaj więcej
Reprint oryginału drugiego wydania z 1929 r. z 329 przepisami kuchni powojennej. Autorkę, jak sama pisze, skłoniła do wydania niniejszej książki drożyzna produktów po wojnie, brak wielu artykułów, małe, w porównaniu z zarobkami robotników, zarobki inteligencji. Młode, ba nieraz i starsze gosposie muszą się często odwoływać do książki kucharskiej – a książki wszystkie pisane i wydane przed wojną, w czasach wielkiej obfitości i taniości produktów, dają potrawy bardzo smaczne wprawdzie, lecz zupełn...
Czytaj więcej

21.03.2021

O modzie mówi się, że jest zmienna, o elegancji zaś – że ponadczasowa. Choć moda bywa ulotna, dziewiętnastowieczni Poznaniacy chętnie za nią podążali, a ich garderoby niewiele różniły się od tych eksponowanych w Paryżu, Wiedniu czy niedalekim Berlinie. W co zatem ubierały się poznańskie elegantki od początku XIX wieku do wybuchu Wielkiej Wojny? Jak nosili się wytworni mężczyźni? I czy w XIX wieku istniała moda dziecięca? Autorki niniejszej książki przybliżają nie tylko kwestie ówczesnej mody....
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: