Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

29.08.2019

Publikacja zabierze cię w podróż po nowych, wyjątkowych i niespotykanych smakach oraz zapachach. Odkryj jak opiec, przyrumieniać, uprażyć warzywa na ogniu i sprawić, by cebula stała się słodka, bakłażan przeszedł smakowitym dymem, a buraki nabrały pięknego brązowego koloru. Przyrządzanie warzyw na ogniu to znacznie więcej niż tylko pieczenie na grillu. Niektóre jarzyny można żarzyć bezpośrednio na gorącym węglu, inne opiekać na ruszcie albo po prostu wędzić. Ta wyjątkowa książka pomoże ci prz...
Czytaj więcej

26.08.2019

Kontynuacja międzynarodowego bestsellera "Jak nie umrzeć przedwcześnie" autorstwa uznanego specjalisty z zakresu zdrowego odżywiania doktora Michaela Gregera. Autor udowadnia, że wielu chorób można uniknąć lub odwrócić ich postęp za pomocą diety opartej o produkty roślinne. Tym razem poza prezentacją naukowych dowodów na jej skuteczność Greger spełnia prośby swoich czytelników i przedstawia ponad 100 praktycznych, bogato ilustrowanych przepisów na pyszne dania, przekąski i napoje. Wszystkie z...
Czytaj więcej

15.08.2019

"God food. Boska kuchnia Malki Kafki" to książka kucharska dla każdego, kto chciałby odkryć nowe, egzotyczne smaki w kuchni i nie boi się eksperymentowania ze składnikami! Chociaż w ostatnim czasie bardzo różne kuchnie stają się modne, jedno jest pewne: wciąż musimy odkrywać. Smaki, potrawy, dania i niezwykłe połączenia, tak, aby można było nas jeszcze zaskoczyć. To nie jest prosta sztuka, dlatego warto sięgnąć do porad z jak najlepszych źródeł. Jednym z nich jest niewątpliwie książka kuchars...
Czytaj więcej

14.08.2019

Nowa książka Alicji Rokickiej, czyli "Wegan Nerd" – jednej z najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych polskich blogerek kulinarnych! Tym razem "Wegan Nerd" proponuje nam… coś słodkiego. Jej fascynująca, oszałamiająca smakami, kolorami i fakturami książka to prawdziwe odkrycie nie tylko dla wegan, lecz także dla wszystkich, którzy pragną żyć zdrowiej, nie chcą krzywdzić zwierząt, a w dodatku uwielbiają bezkarnie łasować. Daj się skusić drożdżówkom z batatów z konfiturą z czarnego bzu, be...
Czytaj więcej

08.08.2019

Czytaj więcej
Czytaj więcej
Przygotowania do Wigilii Polskie obyczaje Kolędy i wigilijne wspomnienia Książka w praktyczny i przystępny sposób wprowadza w świat Wigilii i świąt Bożego Narodzenia. W duchu polskiej tradycji opisuje przygotowania do tego, by świąteczne dni upłynęły w miłej rodzinnej atmosferze. Autorzy opowiadają o wigilijnych i bożonarodzeniowych obyczajach. Podają przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne, opisują, w jaki sposób nakryć stół do wieczerzy. W książce można znaleźć też dokładny scenariusz...
Czytaj więcej

02.08.2019

Bez wątpienia każdy z nas przynajmniej raz w życiu zanucił słynne "Góralu, czy ci nie żal". Zapewne niejeden z tęsknotą wspomina ostatnie wakacje spędzone pod Giewontem, a wielu na myśl o fizołach, oscypkach smażonych z żurawinami czy nader popularnej ostatnio kwaśnicy z rozmarzeniem przełyka ślinę. I po co tak się "męczyć", skoro można postarać się o odrobinę góralszczyzny na co dzień we własnym domu! Wystarczy nieco chęci oraz ta książka - poświęcona właśnie sztuce kulinarnej mieszkańców Podha...
Czytaj więcej

01.08.2019

Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z "Kuchnią śląską" Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz - co wyjątkowe i chyba najważniejsze - dokładnie i z dużą znajomością przedm...
Czytaj więcej
Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak - to dobrze trafiliście. Książka ta w przystępny sposób przybliża jedną z ciekawszych kuchni w Polsce - kuchnię wielkopolską. [Wydawnictwo Astrum, 2015]
Czytaj więcej
Przewodnik po kulinarnym świecie dawnych polskich Kresów. Dzięki zawartym w nim recepturom zarówno na wykwintne, jak i proste, na tanie i drogie, na jarskie i mięsne potrawy mieszkańców Wilna czy Lwowa można powrócić w kraj lat dziecinnych, można też odkryć nieznane dotąd przyjemności podniebienia. A wszystko to pod czujnym okiem zdrowotnych ziół przyprawowych "Diety Funkcjonalnej" Lecha Tkaczyka, dzięki którym każde danie nie tylko nabiera niesamowitego smaku i oryginalnego aromatu, ale także p...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: