Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

2017-12-27

W tej książce znajdziesz przepisy na śniadania, obiady i przekąski na bazie naturalnych, ogólnodostępnych produktów roślinnych, a dodatkowo bez glutenu, nabiału i cukru. To kuchnia idealna dla ciebie, jeśli chcesz odżywiać się świadomie i cieszyć się zdrowiem – zarówno jeśli jesteś wszystkożercą, jak i wegetarianinem lub weganinem czy alergikiem albo po prostu lubisz dobrze i zdrowo zjeść. Na pewno znajdziesz tu coś dla siebie. Sięgnij po przepisy na bazie produktów, które doskonale wpływają na ...
Czytaj więcej
Giorgi Maglakelidze prezentuje kilkadziesiąt rodzinnych przepisów na tradycyjne potrawy gruzińskie, urzekające bogactwem przypraw, smaków i aromatów. Przystawki, dania główne, przekąski, sałatki, sosy, a nawet przetwory i marynaty ̶ wszystkie opisane w przystępny sposób i wzbogacone apetycznymi fotografiami. W książce, poza zdjęciami potraw, czytelnik znajdzie także widoki z regionów, z których pochodzą te wyjątkowe przepisy, oraz tradycyjne toasty. Piękne krajobrazy i smakowite potrawy z p...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Zdrowe zupy
  • Autor: Edelson Mat, Katz Rebecca
  • Tłumacz: Wnęk Barbara
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Język oryginalny: angielski
  • Serie wydawnicze:
  • Rok pierwszego wydania: 2016
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2017
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Rosco
Na podstawie własnego doświadczenia opieki nad chorymi, Rebecca Katz, opracowała receptury zup przywracających siłę i zdrowie osobom cierpiącym nawet na bardzo poważne schorzenia. Twierdzi, że odpowiednio przygotowane zupy mają niezwykłą zdolność odżywiania i uzdrawiania ciała. Autorka podpowiada, jak wykorzystać sezonowe produkty, by zachować witalność przez cały rok. Jej przepisy są różnorodne – od tradycyjnych bulionów (które mogą być bazą do tworzenia innych dań), przez rozmaite zupy w p...
Czytaj więcej

2017-12-25

Czytaj więcej
56 przepisów na proste, ale pomysłowe dania przygotowane z polskich produktów i regionalnych składników: warzyw, owoców, miodu, jaj, mięs oraz ryb łowionych w mazurskich jeziorach. [Grupa BRM, 2017]
Czytaj więcej
Czytaj więcej

2017-12-20

To prawdziwy pean na cześć bliskowschodnich smaków i składników. "Persiana" zawiera sto przepisów na nowoczesne i łatwe w przygotowaniu wersje tradycyjnych potraw z południowych i wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego. "Wyśmienita książka – mam ochotę zjeść każdą kartkę". Pierre Koffmann "Biblia bliskowschodniej kuchni". "Observer Food Monthly" "Przejrzyście napisana, wypełniona smakowitymi potrawami, zaskakująco przystępna". "Huffington Post" "Wspaniała propozycja dla pocz...
Czytaj więcej
Choć korzenie Sabriny tkwią w Iranie, wychowała się w Anglii i dorastała w zupełnie innej tradycji gastronomicznej – brytyjskie produkty, przepisy i techniki obróbki bardzo różnią się od bliskowschodnich. W rezultacie tego kulinarno-kulturalnego melanżu nauczyła się łączyć popularne europejskie produkty, które zna od dzieciństwa, z nutami Lewantu, tak aby uzyskać idealne kompozycje smakowe. Czasem są subtelne i aromatyczne, innym razem ostre i wonne, ale niemal zawsze podnoszą naturalny smak skł...
Czytaj więcej

2017-12-16

Lubisz kuchnię polską? A może dopiero ją odkrywasz? „Leniwy Pieróg, czyli wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko!)” to zbiór ponad czterdziestu smacznych i łatwych do wykonania przepisów kulinarnych – wegetariańskich wariacji na temat typowo polskich dań. Znajdziesz tu zarówno przepis na mazurka jak i… kiszenie ogórków. A to wszystko w towarzystwie pięknych ilustracji autorstwa Agaty Dobrowolskiej. Agata Dobrowolska – graficzka, podróżniczka i miłośniczka dobrego jedzenia. Pierwsze pierogi...
Czytaj więcej
Niebanalna koncepcja książki: przepisy połączone z gawędą o Włoszech! Znakomite pióro i bardzo dobre zdjęcia! Italię kochamy za całokształt, za krajobrazy, za sztukę i za jedzenie! „Italia do zjedzenia” jest osobistym połączeniem książki kucharskiej i przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i historii sztuki ujęte w krótkie i przystępne teksty opatrzone zdjęciami z licznych podróży autora do Italii. Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem ...
Czytaj więcej

2017-12-15

Dom zaczyna się w kuchni, a najlepsze historie pisane są smakiem. Przejadły ci się baby ganoush, wegańskie desery i cudowne diety celebrytek? Wieczorem do nowego odcinka ukochanego serialu zjadłabyś krem szodonowy, mleczko z cukrem palonym lub leguminę z sera? Razem z Moniką Śmigielską wróć do polskiej tradycji kulinarnej. Wystarczy, że otworzysz "Kuchenny kredens" i swoją lodówkę. To właśnie w tej – innej niż wszystkie – książce kulinarnej znajdziesz dawne, oryginalne receptury na fryk...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: