Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

2015-05-30

44 sprawdzone przepisy na znakomite zdrowotne nalewki, wódki, wina i likiery, przygotowane domowym sposobem Autorka – znana dziennikarka i propagatorka medycyny naturalnej – proponuje sprawdzone receptury na nalewki, wódki, wina i likiery oparte na bazie roślin i ziół leczniczych – czyli na znakomite środki wzmacniające i terapeutyczne w wielu codziennych dolegliwościach (m.in. w stanach zapalnych, przy kaszlu i przeziębieniach, w chorobach nerek i przewodu pokarmowego, w dolegliwościach serc...
Czytaj więcej

2015-05-28

Kuchnia wegetariańska nie musi być nudna i trudna! Ta książka udowadnia, że bez problemów można zamienić dotychczasową dietę na talerz pysznej zieleniny. "Zielenina na talerzu" to kompozycja ponad 100 oryginalnych przepisów na śniadania, obiady, kolacje i desery – podzielonych zgodnie z porami roku. Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka słynnego bloga Zielenina, pokazuje, że kuchnia wegetariańska jest łatwa i pyszna. Kolorowe i proste w przygotowaniu dania kuszą sezonowymi składnikami, które m...
Czytaj więcej

2015-05-27

"Wina owocowe i miody" Konrada Niklewicza to dziełko traktujące o wyrobie tychże trunków z polskich owoców. Niklewicz uważa, że ościenne kraje, a nawet Stany Zjednoczone, mają bogatą specyfikę i literaturę poświęconą produkcji wina, a wśród naszych publikacji brakuje zbioru o tej tematyce. Przeto postanowił napisać książkę, niewielkiej objętości, mającą zachęcić pszczelarzy i sadowników do produkcji rodzimych win owocowych i miodów. Okazało się, że książka cieszy się ogromnym powodzeniem i bardz...
Czytaj więcej
"Dokładna nauka warzenia piwa" wyszła spod pióra doświadczonego piwowara – Karola Schmidta, który praktykował między innymi w Londynie, a także był piwowarem i założycielem browarów w Grudziądzu. Autor o profesji swej pisze: "Sztuka warzenia piwa ma na celu przysposobienia napoiu pożywnego i upaiaiącego, który skutkiem przyrządzenia własciwego i fermentacyi stosowney, z rozmaitych rodzaiów zboża i warzyw robić się daje. Własności pożywne tego napoju stanowią znakomitą iego zaletę, własność upaia...
Czytaj więcej
"Gorzelnik i piwowar doskonały" Piątkowskiego to najbardziej wiekowa pozycja wśród naszych książek gorzelniczych. Pochodząca z początku XIX wieku publikacja podaje najstarsze sposoby przyrządzania trunków z wszelakich fabrykatów – od tradycyjnych wódek zbożowych po piwo z bzu. Wyjaśnia również ogólne zasady i historię powstania najpopularniejszych trunków, a także specyfikę ich fermentacji. W reprincie zachowaliśmy oryginalną pisownię oraz czcionkę drukarską. [Volumina.pl, 2015]
Czytaj więcej

2015-05-26

Jedz więcej i chudnij szybciej. 200 wspaniałych przepisów, by schudnąć do 10 kilogramów w 28 dni. Autorka „Diety przyspieszającej metabolizm”, numeru 1 na liście bestsellerów „New York Timesa”. Tak wykorzystuj jedzenie, by gotowanie uzdrawiało, zgodnie ze wskazówkami zawartymi w tej książce – długo oczekiwanej kontynuacji bestsellerowej publikacji o sensacyjnej diecie. To nieodzowny towarzysz podczas stosowania diety, która pozwala celebrować jedzenie, stawia na różnorodność i każe wam je...
Czytaj więcej
Teofil Ciesielski był uznanym botanikiem i pszczelarzem, propagatorem win produkowanych z mieszaniny miodu i owoców. Swoje doświadczenia na tym polu opisał właśnie w "Miodosytnictwie", które cieszyło się ówcześnie sporą popularnością, pomimo że komisje na wszelakich wystawach nie uznawały tego rodzaju trunków za godne uwagi. Zarzucano im wręcz, że trącą miodem, choć autor niejednokrotnie udowodnił, podając im jednocześnie uznane gatunki wina, że komisje te (choć w ich skład wchodzili ludzie znaj...
Czytaj więcej
"Piwowarstwo" Jana Koncewicza to nauka o tym, jak urządzić i prowadzić browar, począwszy od zapewnienia niezbędnych ku temu narzędzi, na doborze odpowiedniego surowca kończąc. W wyniku wzrostu cen produktów wzrastał koszt wytworzenia piwa, a piwowarzy uparcie trzymali się z dala od nowoczesnych urządzeń (np. termometru). Chcąc uzyskać więcej produktu mocno rozcieńczali brzeczkę, co powodowało jej częste kwaśnięcie, o które posądzali złe powietrze, a nawet czarownice. To z kolei powodowało duże s...
Czytaj więcej

2015-05-25

Katarzyna Bosacka – dziennikarka prasowa i telewizyjna, prywatnie od lat miłośniczka zdrowego, polskiego gotowania. Od kilku lat prowadzi kultowy program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w stacji TVN Style. Program zdobył liczne nagrody, m.in. TeleKamerę, Brązową Łuskę Pana Karpia, Kryształowe Pióro i główną nagrodę Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Autorka otrzymała też Laur Ekoprzyjaźni od profesorów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. "Program »Wiem, co jem« zrodził się w m...
Czytaj więcej

2015-05-24

Gotowanie według Pięciu Przemian to bardzo prosty sposób, który uzdrowi Twoją kuchnię. Technika gotowania opracowana została w starożytnych Chinach i jest ściśle powiązana z chińską filozofią. Polega na osiągnięciu jedności i harmonii organizmu z otoczeniem. Tajemnica tkwi w tym, jak przygotowujesz posiłki. Możesz jeść to, co do tej pory, wystarczy tylko, że zmienisz sposób gotowania. Nie jest to książka kucharska ani książka z kolejną dietą cud... to podręcznik uczący metod przyrządzania ...
Czytaj więcej

2015-05-22

Dzisiejsza kuchnia domowa ma wiele nowych smaków dzięki temu, że świat jest coraz dostępniejszy, a my więcej podróżujemy. W książce ponad 300 przepisów łączących tradycyjną kuchnię z tym, co teraz modne i popularne. Znajdziemy tu pulpety helsińskie, śledziowe cepeliny czy szaszłyki kaukaskie. Jak zawsze w książkach Autorki nazwy potraw są dowcipne i zachęcające do sprawdzenia. Jak smakują bamboszki kurczakowe lub błyskawiczny makaronik teściowej? Mnóstwo praktycznych pomysłów na szybkie i sm...
Czytaj więcej
Trudno sobie wyobrazić tradycyjny polski obiad bez zupy. Dla naszych słowiańskich przodków polewki stanowiły często cały posiłek. Dzisiaj takie jednogarnkowe obiady nadal są doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich, którym zależy na czasie. Zupy są najlepszym pożywieniem zarówno dla tych, którzy dopiero w życie wchodzą, jak również dla tych, którzy już dawno minęli półmetek swej ziemskiej wędrówki. Tradycyjne polskie domowe pomidorowe, ogórkowe lub krupniki sycą i rozgrzewają, chłodniki i owocowe ...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Amor w kuchni
  • Autor: Caprari Małgorzata
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2011
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): il93
Czy wiedziałeś, że... już w średniowieczu poszukiwaczom miłosnych przygód zalecano mieszankę pieprzu, cynamonu, anyżu i gałki muszkatołowej? ...miłosnym uniesieniom sprzyjają banany, truskawki, migdały i orzechy włoskie? ...czekolada jest znakomitym afrodyzjakiem? To zaledwie kilka tajemnic, które odsłania autorka kulinarnych bestsellerów. Zalotna tarta sezamowa, dynia po diabelsku, łosoś à la Romeo, a wszystko zakrapiane sangrią własnej produkcji – co Ty na to? Każda z ponad 70 propozycji...
Czytaj więcej
Od pradawnych czasów jajka należały do ulubionych produktów naszych przodków. Mają niezwykłe wartości odżywcze: zawierają witaminy, jest w nich dużo cynku, wapnia, fosforu i żelaza. Bezcenne jest białko jaja, ma bowiem idealny skład aminokwasów i jest niezastąpionym budulcem dla ludzkiego organizmu. Jajka mają też ten ogromny plus, że są niskokaloryczne. A jeśli dodamy do tego fakt, że jajka nie kosztują dużo, to warto przygotowywać je na wiele sposobów. W książce przedstawiono jajka w różnyc...
Czytaj więcej
Poradnik dla amatorów domowego wina! Zanim nakleimy etykietę na pierwszą butelkę samodzielnie wyprodukowanego wina, czeka nas długa i niezbyt łatwa droga. Znana autorka udziela cennych rad i zachęca do wypróbowania własnych sił, by potem napawać się niepowtarzalnym smakiem domowego wina. W publikacji omówiono: – niezbędny sprzęt, – odpowiednie surowce, – przygotowanie moszczu, fermentację, dojrzewanie i klarowanie wina, – butelkowanie i przechowywanie, – oryginalne receptury. [...
Czytaj więcej

2015-05-19

To, co jesz, czyni wielką różnicę! Dieta ma ogromny wpływ na rozwój i zanik choroby nowotworowej, jak również na długość i jakość życia ludzi cierpiących na nowotwory. Naukowcy badają wpływ codziennych wyborów żywieniowych na zapobieganie nowotworom oraz rolę właściwego odżywania w zwiększeniu szans przeżycia ze zdiagnozowaną chorobą. To więcej niż książka kucharska! Książka "Wygraj z rakiem", napisana przez lekarza medycyny Neala Barnarda i dietetyczkę Jennifer Reilly, zawiera kompl...
Czytaj więcej

2015-05-16

To już ostatnia książka z serii "W kuchni Pięciu Przemian", z której ponad 100 przepisów nie tylko wzbogaci twój zimowy jadłospis, ale będzie także idealnym dopełnieniem całorocznego menu według Pięciu Przemian. Zimowe dania również mogą być ciekawymi kompozycjami bogatymi w smaki. Spożywając produkty, które przechowują się w naturalny sposób, takie jak ziarna zbóż, orzechy, pestki, warzywa strączkowe, suszone owoce i zioła, możesz skomponować zbilansowane i zdrowe dania. Gotuj więc gęste ...
Czytaj więcej
Jesienią, gdy więcej czasu możemy spędzić w kuchni, zmieniamy sposób przygotowania potraw, dłużej je gotujemy, pieczemy i dusimy. W jesiennym menu zgodnym z Pięcioma Przemianami dominują gęste, zawiesiste zupy, warzywa podawane na ciepło, sałatki z kaszami i warzywami strączkowymi. Aby zrównoważyć jesienną energię yin, należy spożywać produkty o smaku ostrym, czyli między innymi białe warzywa: korzeń pietruszki i selera, por, cebulę, kalafior czy kapustę, zaś dla wzmocnienia organizmu i rozgr...
Czytaj więcej
Oto nie lada gratka dla miłośników gotowania według kuchni Pięciu Przemian i dla tych, którzy chcieliby spróbować swoich sił w tej metodzie – pierwsza z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku. "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian" to zbiór ponad stu autorskich przepisów – na dania wegetariańskie, a także bezglutenowe – opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw. Przepisy dopasowane zostały do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, dotyczących składników, przemia...
Czytaj więcej
Lato to jedyna pora roku tak obfita w świeże warzywa i owoce. Dojrzewające w słońcu sezonowe owoce i warzywa wzbogacone warzywami strączkowymi, kiełkami, nasionami i orzechami to podstawa zbilansowanej letniej diety według Pięciu Przemian. Teraz możesz skomponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki odpowiednie na letnie dni. Zachowując zasady gotowania według Pięciu Przemian i dodając składniki w odpowiedniej kolejności sprawisz, że energia wydobyta z potraw będzie krążyła i wzmacniała ene...
Czytaj więcej

2015-05-14

W kuchni – codziennie. W medycynie ludowej – od wieków. Owoce, warzywa, zioła lecznicze, przyprawy. Sto charakterystyk, dziewięćset przepisów, zero tajemnic. Co i jak przygotować, by rośliny jadalne stały się maksymalnie pomocne w leczeniu i poprawianiu samopoczucia. Bogata wiedza i prawdziwa pasja autorki, poparte wieloletnim doświadczeniem w żywieniu kuracjuszy najważniejszych polskich uzdrowisk. [PZWL, 2015]
Czytaj więcej

2015-05-09

Tu, na Kociewiu, oprócz pięknych krajobrazów, wspaniałej architektury, uroczych wzniesień, spokojnych rzek, a także gwary, stroju, haftu, przetrwał również smak, zapach i receptury dawnych potraw, zachowało się dziedzictwo kulinarne regionu. W książce tej znajdują Państwo przepisy na owe smaczne, regionalne dania i pyszne "kuszki" przyrządzone w oparciu o receptury mojej babci, mamy, ciotek, a także moje. Znajdujące się w niniejszej publikacji potrawy z mąki, ziemniaków oraz zupy, przetwory i...
Czytaj więcej

2015-05-08

Najlepszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej – a co za tym idzie – niezdrowej, sklepowej żywności są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni tradycyjnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury wykorzystujące surowce pozyskiwane głównie z własnej hodowli, z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów. Niewątpliwą zaletą książki Krystyny Gierszewskiej "Pory roku na talerzu" jest ukazani...
Czytaj więcej

2015-05-04

Lubisz domowe słodkości, ale nie masz czasu na pieczenie? Cenisz sobie niekonwencjonalne pomysły? Poznaj przepisy na ciasta bez pieczenia. Ta książka pokaże ci, jak przygotować serniki na bazie żelatyny, czekoladowe pianki, wafle z masą, torcik z kaszy manny, chałwę domową, rafaello, batoniki kokosowo-żurawinowe oraz wiele innych specjałów. Wszystko to przygotujesz bez użycia piekarnika! [Laurum, 2015]
Czytaj więcej

2015-05-03

Autorka tej bogato ilustrowanej książki pokazuje, jak przygotować wyjątkowe ciasteczka, urocze figurki z lukru plastycznego czy oryginalne dekoracje z czekolady, a także zdradza tajniki dekorowania tortów w stylu angielskim i podaje przepisy na lukier plastyczny, słodkie polewy i krem maślany, niezastąpione przy dekorowaniu słodkich deserów. Wszystkie pokazane w książce dekoracje można wykonać za pomocą podstawowych narzędzi kuchennych i z produktów dostępnych w większości sklepów spożywczyc...
Czytaj więcej
Oryginalne przepisy i cenne wskazówki dotyczące przygotowania ciast, kremów i niezwykłych domowych deserów. Od kremu miętowego z porzeczkami i suflecików z kwiatami lawendy po sfogliatelle ricce i czekoladowe zuccotto. [Wydawnictwo Jedność, 2014]
Czytaj więcej

2015-05-02

Przepyszne, odżywcze i kuszące przysmaki na każdą okazję. Eksperci od spraw zdrowia są zgodni, że regularne spożywanie czekolady ma zbawienne skutki dla zdrowia. Czekolada jest naturalnym produktem bogatym w antyoksydanty zwane flawoidami, które zapobiegają miażdżycy oraz poprawiają nastrój. Ponad 140 przepisów na ciasteczka, brownie, muffinki, ciasta i drinki z wykorzystaniem czekolady pozwoli wyczarować wyśmienite potrawy na każdą okazję. [Wydawnictwo Olesiejuk, 2012]
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: