Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

20.08.2014

Odkryj mroczne tajemnice znanych win i winnic świata. Poznaj opowieści z podróży do miejsc, w których wino i zbrodnia tworzą fascynujący duet. Jeśli ludzie dla butelki wina skłonni są zabijać, kraść, szantażować, truć, to w tym winie musi coś być! Michał Bardel, niczym winiarski Sherlock Holmes, tropi sensacyjne zniknięcia beczek wina w Toskanii, demaskuje langwedockich winiarzy-terrorystów, a w zuryskiej katedrze bada kielich z zatrutym winem. Wszystko to uzupełnia rzeczowa wiedza znawcy i z...
Czytaj więcej

16.08.2014

Od wieków kuchnia polska kochała przyprawy; nie bez powodu mówiono "pieprzno i szafranno, moja mościa panno". Dawniej nazywano je "aroma" lub "korzenie", dziś mówimy po prostu "przyprawy" i pod tym określeniem kryją się zarówno zioła, nasiona, jak i owoce. Wartość przyprawową mają najrozmaitsze części roślin: kłącza, liście, owoce, nasiona, pączki kwiatowe lub znamiona kwiatów. Na ich smak i zapach wpływają zawarte w nich olejki eteryczne. Umiejętność stosowania przypraw jest sztuką, nie możn...
Czytaj więcej

14.08.2014

Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami – książka ta sprawi, że staniecie się profesjonali...
Czytaj więcej

11.08.2014

W dniu 28 września 2005 roku na listę Produktów Tradycyjnych została wpisana w kategorii "Mięso świeże oraz produkty mięsne": "Kiełbasa Lisiecka". W publikacji wydanej w 1926 r. pt. "Krakowskie wyroby wędliniarskie – praktyczne wskazówki o wyrobie wędlin" autorstwa Mistrza Wędliniarskiego i właściciela Fabryki Wędlin w Krakowie, pana Andrzeja Różyckiego, napisano, że "...Sposób wyrabiania wędlin krakowskich ma swoją wyrobioną markę dzięki dobroci, czego dowodem jest to, że przed wojną 70% wędlin...
Czytaj więcej
Reprint wydania z 1786 r. Zbiór 700 przepisów kulinarnych i słownik terminów kuchennych. Poprzedzają je uwagi o produktach dostępnych w danych porach roku i przykładowe jadłospisy. Książka składa się z dwóch części. W pierwszej oprócz potaziów, przepisy na dania mięsne (z wołowiny, baraniny, cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny). W drugiej rozdziały poświęcone rybom morskim i rzecznym oraz jarzynom, potrawom z jaj, nabiału, ciastom i ciastkom, dodatkom, sosom, a także deser...
Czytaj więcej

10.08.2014

Bogato ilustrowane przepisy na robione domową metodą - łatwe w przygotowaniu i smaczne - nalewki. Jak w domu sporządzić krupnik, wiśniówkę czy rosyjską listówkę? Wszystko to znajdziemy w poradniku. [Ex Libris, 2003]
Czytaj więcej
Zapraszamy do podróży po historii alkoholu oraz zasadach jego wytwarzania. Dowiedzmy się, jak nasi pradziadowie wypalali okowitę i poznajmy ich przepisy. Prześledźmy technikę destylacji, robienia zacieru i wykorzystania drożdży. [Baobab, 2004]
Czytaj więcej
Czytaj więcej

09.08.2014

Dokładka dla przyjaciół "Gotuj z fantazją": ponad 100 przepisów na ulubione wypieki od babki marmurowej, do babeczek, od pizzy, do bagietki. Informacje o siedmiu wspaniałych, ciastach podstawowych i o wszystkim, czym można je ozdobić. [Muza, 2001]
Czytaj więcej
  • Tytuł: Gotuj z fantazją 2
  • Autor: Salzer Sabine, Dickhaut Sebastian
  • Tłumacz: Szymanderska Urszula
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 2006
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2008
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Eida
Czytaj więcej
Książka przygotowana z myślą o ludziach młodych, rozpoczynających przygodę kulinarną. Zaprasza do nauki samodzielnego gospodarowania, uczy planowania zakupów, podstawowych technik przygotowywania posiłków, omawia produkty podstawowe i te goszczące na naszych stołach okazjonalnie, od święta. Dostarcza rad dotyczących wartości odżywczych i przechowywania produktów. Zachęca do wypróbowania dobrych przepisów pozwalających szybko przygotować potrawy codzienne i wykwintne pyszności. Książka ma niezwyk...
Czytaj więcej

07.08.2014

Chleb własnego wypieku - czy to się może udać? TAK! Spróbuj, zobaczysz jakie to proste. Teraz chleb pieczony w domu udaje się zawsze. Własny chleb to: - zmiana sposobu odżywiania, - zupełnie nowe smaki, - piękny zapach w całym domu, - dodatkowa przyjemność dla całej rodziny. Eksperymentuj, próbuj różnych przepisów, korzystaj z dobrych i sprawdzonych rad, baw się z przyjaciółmi. Ponad 120 sprawdzonych przepisów na chleby tradycyjne i regionalne, pełnoziarniste, bezglutenowe, z doda...
Czytaj więcej
Czytaj więcej

05.08.2014

Praktyczny podręcznik kulinarny dla amatorów łowów i ich kuchmistrzów: zbiór niepowtarzalnych receptur i przepisów, niektóre bardzo oryginalne, np. łapy niedźwiedzie na zimno, mózgi z łosia lub sarny. Poradnik: 1) jak przygotować się do łowów (zabierać ze sobą bułki bardzo posilne do zapaśnej torby myśliwskiej, wykonane z ciasta drożdżowego z farszem zajęczym oraz napój zdrowy na łowach, z imbiru, kandyzowanego cukru, cytryn oraz drożdży zalanych wodą); 2) jak skonstruować przenośny kominek (aut...
Czytaj więcej

01.08.2014

Czy wiesz, że niektóre z dzikich odmian ziemniaka mogą zawierać do dwudziestu razy więcej odżywczych składników i antyoksydantów niż te odmiany, które spożywasz na co dzień? Ludzkość od lat inwestuje w uprawę roślin przede wszystkim bogatych w cukry i tłuszcze, jako drugorzędną cechę traktując zawartość witamin, przeciwutleniaczy czy błonnika. A to właśnie te substancje odżywcze pomagają żyć w zdrowiu i budują odporność. Jo Robinson, ceniona aktywistka żywieniowa, udowadnia, że uzbrojony w za...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: