Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

2014-10-31

Czekolada to prawdziwe bogactwo smaku. Aromat i kolor czekolady są wyjątkowo kuszące, a wielość jej odmian sprawia, że każdy odnajdzie w niej coś, co lubi. Gorzka, biała, mleczna czy z dodatkami - jest źródłem rozkoszy podniebienia i inspiracją dla wielu z nas. Na temat historii czekolady wiadomo naprawdę dużo. Czczono ją i wielbiono tysiące lat temu, a nawet używano jako waluty. Aztecki władca Montezuma, żyjący w XVI wieku n.e., był miłośnikiem czekolady. Uważał, że dzięki niej zwiększa się wy...
Czytaj więcej
Czytaj więcej

2014-10-28

Od zarania ludzkości panowało przekonanie, że niektóre pokarmy mogą wspaniale wpływać na sprawność seksualną zarówno panów jak i pań. Już w starożytnej Grecji istniały sprawdzone sposoby zwiększania mocy doznań miłosnych, a służące temu produkty zostały nazwane afrodyzjakami, upamiętniając tym grecką boginię miłości Afrodytę, która ponoć przed romantycznymi spotkaniami stosowała sprzyjającą namiętnym uniesieniom dietę, jako że olimpijskie dania - nektar i ambrozja - jej nie wystarczały. Moda...
Czytaj więcej

2014-10-21

Lucyna Ćwierczakiewiczowa – najprawdziwszy geniusz kulinarny i mistrzyni gastronomii. Autorka najsłynniejszej polskiej książki kucharskiej, czyli wydanych w 1860 r. "365 obiadów za 5 złotych" sportretowana przez Wandę Jackowską jawi się w niniejszej książce jako nietuzinkowa, niezwykle barwna postać epoki. W środku mnóstwo praktycznych porad oraz niepublikowane wcześniej w żadnej książce przepisy pochodzące z wydawanych przez Ćwierczakiewiczową kalendarzy dla kobiet – ukazujących się pod naz...
Czytaj więcej

2014-10-10

Czytaj więcej

2014-10-09

Ken Forkish, znany i ceniony piekarz, zdradza sekret doskonałego pieczywa i pokazuje, jak przygotować je z zaledwie czterech składników – mąki, wody, drożdży i soli. Omawia techniki piekarskie, które z powodzeniem można przystosować do warunków domowych. [Buchmann, 2014]
Czytaj więcej
  • Tytuł: Sałatki
  • Autor: Wachowicz Ewa
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2014
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Iskierka
Po siedmiu latach realizacji programu kulinarnego "Ewa gotuje" postanowiłam przygotować czwartą z kolei książkę z recepturami, prezentowanymi przeze mnie na szklanym ekranie. Czwartą, a zarazem pierwszą, bowiem właśnie od tej pozycji rozpoczynam nową serię wydawniczą. Mam nadzieję, że Czytelnikom spodoba się nie tylko nowy layout, ale w ogóle cały pomysł na moją najnowszą publikację kulinarną. A przede wszystkim liczę na to, że potrawy, przyrządzone wedle przepisów zawartych w książce – tym raze...
Czytaj więcej
Superszybkie, smaczne, zbilansowane posiłki na każdy dzień tygodnia. Wymyślenie przepisów z tej książki było dla mnie prawdziwym wyzwaniem! Założyłem, że mają być proste, niebanalne i metodycznie opisane. Chciałem, by zawierały wspaniałe składniki, które zachwycą Ciebie i Twoich bliskich. Czerpałem inspirację z kuchni całego świata, mając w pamięci smaki, które wszyscy wprost uwielbiamy. Bawiłem się klasycznymi przepisami na kurczaka, steki i makarony, ulepszałem wspaniałe sałatki i mnóstwo i...
Czytaj więcej
Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki „Kuchni polskiej bez pszenicy” proponują coś zupełnie innego. W części wstępnej radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najle...
Czytaj więcej
"Moje przepisy i pomysły" to przepięknie wydany tzw. przepiśnik, czyli miejsce na własne przepisy. W środku znajduje się mnóstwo kartek na notatki z tematycznym podziałem, dzięki czemu bez kłopotu szybko wyszukamy swój ulubiony przepis. Na końcu zamieszczono niezwykle przydatne porady Doroty Świątkowskiej m.in. jak poradzić sobie z drożdżowym ciastem lub bezą. Notatnik jest doskonałym uzupełnieniem książek "Moje wypieki i desery" oraz świetnym pomysłem na prezent dla każdej pani domu. [Egm...
Czytaj więcej

2014-10-08

Jak wybrać wino odpowiednie do posiłku, okazji i nastroju? Ta książka udowadnia, że można to robić bez wysiłku i wątpliwości. To najlepszy poradnik nie tylko dla znawców! Nowatorski przewodnik po świecie wina, rekomendowany przez słynnego znawcę tego trunku – Hugh Johnsona. Prezentuje 10 podstawowych stylów wina, pomaga łatwo i pewnie dokonywać wyboru, uczy, jak serwować i pić wino, a także dopasowywać rodzaj wina do menu i okoliczności. Przejrzysty, wolny od specjalistycznego żargonu, wypełn...
Czytaj więcej

2014-10-07

Pierwsza książka kucharska twórczyni Jadłonomii - najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni wegetariańskiej. Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek - znanej z programu "Dzień dobry TVN" autorki Jadłonomii, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013. ...
Czytaj więcej
Od czasu swojej premiery w 1971 roku książka kucharska autorstwa Sophii Loren sprzedała się w setkach tysięcy egzemplarzy, zarówno we Włoszech, jak i za granicą. Wciąż pozostaje niezwykle aktualna, zachowując przy tym urok czasów, w których została napisana. Czasów, w których ludzie cenili sobie to, co oryginalne i świeże, choć na scenę wkraczały już produkty coraz bardziej przetworzone. Czasów, w których wyzwolone kobiety prosiły mężów, by oni też założyli fartuchy i spróbowali swoich sił w ...
Czytaj więcej
Czy talerz dobrego hummusu może wyciszyć spory na Bliskim Wschodzie? Autorzy przepięknie wydanej kolekcji 120 przepisów kuchni izraelskiej i palestyńskiej naprawdę wierzą, że jest to możliwe. W samym sercu dań Yotama i Samiego leży ich rodzinne miasto – Jerozolima. Obaj urodzili się tam, w tym samym roku, Sami we wschodniej arabskiej części, a Yotam w żydowskiej zachodniej. Niemal 30 lat później spotkali się w Londynie i odkryli, że łączy ich nie tylko język, ale również historia i pasja do g...
Czytaj więcej
Pierwsza książka autorki jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych w Polsce. Tych przepisów nie znajdziecie na blogu! Paulina Stępień to jedna z najbardziej rozpoznawalnych blogerek w Polsce. Od pięciu lat prowadzi blog kotlet.tv. Z jej przepisów korzystają setki tysięcy osób miesięcznie. W książce znalazły się 130 nowe przepisy na atrakcyjne potrawy, dobrane tak, aby sprawdziły się zarówno podczas niedzielnego obiadu, jak i w tygodniu, gdy brakuje czasu na gotowanie, aby było smacznie...
Czytaj więcej
"Przepisy na cztery pory roku" to autorska książka Zosi Cudny, założycielki jednego z najbardziej popularnych blogów kulinarnych w Polsce. Stronę codziennie odwiedzają tysiące czytelników w poszukiwaniu prostych, ale pysznych i opartych na naturalnych składnikach przepisów kulinarnych. Książka jest połączeniem doskonałej kuchni i fantastycznych zdjęć, które wyostrzają zmysły i pobudzają smaki. Została pomyślana tak, aby ilustrować poszczególne etapy gotowania i pieczenia. Autorka ukazuje przy...
Czytaj więcej

2014-10-06

Z Anią Starmach każde danie będzie pyszne! Sernik właśnie opadł, ryba jest jeszcze surowa, a goście już pukają do drzwi? Nie panikuj! Przygotuj dania, które zawsze się udają. Spraw, aby każda chwila była wyjątkowa: niespodziewanych gości poczęstuj cynamonową bułeczką, romantycznemu spotkaniu we dwoje dodaj pikanterii, atmosferę świąt przywołaj zapachem drożdżowego ciasta. Ania Starmach zdradza proste przepisy na dania, które zachwycają. Pokazuje też jak krok po krok przygotować pozornie sk...
Czytaj więcej
David Lebovitz był zawodowym szefem kuchni i cukiernikiem, z czego niemal 13 lat przepracował w słynnej kalifornijskiej restauracji Chez Panisse. W 1999 r. odszedł z branży restauracyjnej, żeby zająć się pisaniem. Od 2004 r. mieszka w Paryżu, gdzie prowadzi cieszącego się ogromną popularnością bloga davidlebovitz.com. Jest autorem książek kucharskich oraz kulinarno-lifestyle'owego "Słodkiego życia w Paryżu". Upłynęło już dziesięć lat, odkąd David Lebovitz spakował swoje najcenniejsze książki ...
Czytaj więcej
Kolejna porcja genialnych przepisów niezrównanej Doroty Świątkowskiej, autorki najbardziej znanego ze słodkich blogów – mojewypieki.com! Tym razem blogerka udowadnia, że każda okazja jest dobra, by przygotować coś pysznego. Nie tylko urodziny czy Wigilia, ale też piknik, kawa z przyjaciółmi czy drugie śniadanie. Dzięki niej uda się każda impreza i żadne wyzwanie nie będzie nam straszne! [Egmont Polska, 2014]
Czytaj więcej
Nareszcie po polsku! Jeden z najpiękniejszych i najbardziej wyczekiwanych przez polskich czytelników tytułów kulinarnych! Kuchnia Katie Quinn Davies, autorki cieszącego się niezwykłą popularnością bloga, jest nieskomplikowana, sezonowa, a przepisy, które prezentuje w swojej pierwszej książce idealnie się nadają na wspólne biesiadowanie z przyjaciółmi czy rodzinny obiad. Prawdziwa uczta dla zmysłów. [Buchmann, 2014]
Czytaj więcej
Rachel Khoo przygotowała dla wielbicieli sztuki kulinarnej kolejną książkę, w której dodaje odrobinę nowoczesności klasycznym przepisom ze wszystkich regionów Francji. Dzięki książkom kucharskim bezpretensjonalnej i uroczej Rachel Khoo oraz jej programom emitowanym przez BBC, wykwintna kuchnia francuska znalazła się w zasięgu każdego kucharza amatora. [Albatros, 2014]
Czytaj więcej

2014-10-05

Czytaj więcej
Legenda
  • - książka oceniona przez Ciebie - najedź na ikonę przy książce aby zobaczyć ocenę
  • - do książki dodano opisy lub recenzje
  • - książka dostępna w naszej księgarni
  • - książka dostępna u innych użytkowników (wymiana, kupno)
  • - książka znajduje się w Twoim schowku
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: