Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

30.06.2013

Czytaj więcej

29.06.2013

  • Tytuł: Whisky: Uisge Beatha - Woda Życia
  • Autor: Arthur Helen
  • Tłumacz: Kittel Maja, Zawadowska-Kittel Elżbieta
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: wydawnictwo albumowe
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2008
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Gorm
Poznaj świat whisky - od początków tego szlachetnego trunku aż do współczesnych czasów, kiedy to dostarcza on rozkoszy milionom wielbicieli. Wspaniałe kolorowe fotografie przybliżą Ci ów świat. Z książki tej dowiesz się wszystkiego o destylacji whisky oraz o tym, jaka drogę odbywa ona z krainy chłodnych strumieni i rozległych przestrzeni do butelki, a potem do szklaneczki. Cennym dodatkiem jest zestawienie najlepszych marek i gatunków whisky produkowanych obecnie na świecie wraz z danymi teleadr...
Czytaj więcej

27.06.2013

Poradnik kulinarny najpopularniejszej siostry zakonnej z zakonu sióstr salwatorianek, s. Anieli. Znajdziesz w nim: - sałatki i surówki, - przepisy na wyśmienite gołąbki, - potrawy z makaronów i ryżu, - domowe kluski, kopytka i pierogi, - placki ziemniaczane, - omlety i pasty, - domowe przetwory (kompoty, cukinie, zakonne konfitury, jabłka smażone). Ponadto dowiesz się: - co zrobić, jesli sól w solniczce zwilgotnieje? - jak odróżnić jajko gotowane od surowego? - co zrobić, by jaj...
Czytaj więcej

23.06.2013

Czytaj więcej

19.06.2013

  • Tytuł: Dzika kuchnia
  • Autor: Łuczaj Łukasz
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2013
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): agnesines
"Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych...
Czytaj więcej

16.06.2013

Gotowanie, jak każda inna profesja, opiera się na wielu fortelach. W "Jak to zrobić w kuchni?" opisuję swoje spostrzeżenia, sposoby na skrócenie czasu wykonywania kuchennych czynności i sekrety, które poznałem w ciągu czterdziestu lat spędzonych w kuchni. Starałem się przekazać tu wiedzę, którą nabyłem, prowadząc zajęcia dla studentów (a oni są w stanie popełnić każdy możliwy błąd) lub poznałem przez przypadek (podczas pracy w restauracjach, gdzie w podbramkowych sytuacjach po prostu trzeba szyb...
Czytaj więcej

14.06.2013

Japonia to raj dla smakoszy. Japończycy zadają sobie nadzwyczaj dużo trudu i ponoszą spore koszty, by jeść najlepszą i absolutnie najdziwaczniejszą żywność, jaką tylko można sobie wyobrazić. Ich kuchnia nie stroni od takich dań, jak choćby pączki z nadzieniem z ośmiornicy, wielorybie lody czy sashimi z kurczaka. Michael Booth postanawia wyruszyć na podbój Kraju Kwitnącej Wiśni, by sprawdzić, gdzie bije kulinarny puls współczesnej Japonii, a przy tym poznać tajemnice, znane tylko nielicznym mi...
Czytaj więcej

10.06.2013

Lubimy węgierskie potrawy, ale gotowanie po węgiersku nie polega na dosypaniu dużej ilości papryki i ognistym smaku. O tym, jak gotować po madziarsku pisze rodowita Węgierka Klára Molnár wraz z dziennikarzem i hungarystą Tadeuszem Olszańskim w bogato ilustrowanej książce "Na węgierskim stole. Pysznie i domowo". Autorzy zdradzają tajemnice własne odsypywania papryki i wszelkie inne tajniki domowego i smacznego gotowania, podają 68 osobiście wypróbowanych przepisów na najbardziej typowe potrawy...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: