Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

29.08.2007

Książeczka, którą Państwo macie przed sobą, nie jest typową książką kucharską, choć zawiera wiele kulinarnych przepisów. Większość z nich jest dobierana pod względem szybkości i łatwości przygotowania potraw, a niektóre ogólnie znane przepisy są podane w uproszczonej formie. Rezultat niemal ten sam, a roboty - o połowę mniej. Jest tu również sporo przepisów na dania i smakołyki "pracowitsze", ale takie, które można robić "na raty", lub które sporządza się z okazji jakichś świąt czy uroczystości ...
Czytaj więcej

21.08.2007

Jak mawiał Henry James: Mało jest w życiu chwil przyjemniejszych od tych poświęconych na ceremonię zwaną popołudniową herbatą. Warto zatem wiedzieć więcej o tym niezwykłym napoju, o którym często tak niewiele wiemy, choć towarzyszy nam co dnia. Książka ta zawiera zarówno informacje ogólne, jak i praktyczne dotyczące herbaty. Poznajemy najważniejsze rejony upraw, obyczaje i ciekawostki związane z herbatą, wiele interesujących gatunków, dowiadujemy się o tym, co zawiera herbata i jakie są jej właś...
Czytaj więcej

19.08.2007

Marek Łebkowski, entuzjasta i mistrz gotowania. Znawca kuchni polskiej, francuskiej i włoskiej, autor ponad 80 książek kulinarnych. Perfekcjonista. Sam doskonale fotografuje własne dnia. Wreszcie zdecydował się uchylić rąbka tajemnicy i zdradzić nam sekrety swojej kuchni. W książce tej opowiada o swych ulubionych ciastach, tortach, deserach i ciasteczkach. Proponuje je własnym gościom i nic dziwnego, że ma wielu przyjaciół. Wybrał dla nas przepisy zarówno tradycyjne, jak i niecodzienne, al...
Czytaj więcej

16.08.2007

Bożena Dykiel wraz z autorami radzi, jak zorganizować udane przyjęcie i przygotować wyśmienite dania, którymi oczarujesz swoich gości. Sprawdzone przepisy kuchni polskiej, które doskonale nadają się na przyjęcia, nie tylko rodzinne. 100 przepisów, porad i pomysłów - idealnych na święta i uroczystości - wybierz odpowiednie potrawy i dekorację stołu. 100 fotografii - każdy przepis i aranżacja stołu przedstawione są na kolorowej fotografii - zobacz, jak przygotować przyjęcie. [Publicat,...
Czytaj więcej
Uniwersalny kalendarz obiadów na każdy dzień roku - możesz rozpocząć korzystanie z tej książki w dowolnym momencie roku! - 365 pożywnych i smacznych obiadów kuchni polskiej - pozwolą zaplanować jadłospis na cały rok, - dania na co dzień i od święta - ułatwią wybór menu na każdą okazję, - podział na 4 pory roku - wiosną wykorzystasz nowalijki, a zimą ugotujesz pożywne dania i zupy, - czas przygotowania i stopień trudności - sprawią, że zawsze zdążysz z posiłkiem na czas, - ilość porcji...
Czytaj więcej
Czytelniku! Mam nadzieję, że po przeczytaniu i wypróbowaniu przepisów zawartych w tej książeczce, przekonasz się do makaronu, a może go trochę bardziej polubisz? Będę ogromnie rada, gdy chociaż jedna z zaproponowanych przeze mnie potraw wejdzie na stałe do Twojego domowego jadłospisu. Smacznego! [Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1996]
Czytaj więcej

15.08.2007

Pyszne ciasta domowe, wypieki, które zawsze się udają. Najlepsze przepisy kuchni polskiej! Znana aktorka Bożena Dykiel wraz z autorkami Ewą Aszkiewicz (przepisy) oraz Romaną Chojnacką zaprasza do kuchni pachnącej najwspanialszymi ciastami! W tej publikacji można znaleźć łatwe i sprawdzone przepisy kuchni polskiej na wyśmienite wypieki: ciasta drożdżowe, biszkoptowe, babki piaskowe, kruche ciasta i ciasteczka, pierniki, szarlotki i jabłeczniki, serniki, torty oraz tradycyjne ciasta świąteczne...
Czytaj więcej

14.08.2007

"Kuchnia polska: Wielka księga sprawdzonych przepisów" to sprawdzone przepisy tradycyjnej i nowoczesnej kuchni polskiej: przekąski (zimne i gorące) oraz sosy, zupy (kremy, staropolskie, codzienne), jarzyny (zasmażane, z wody, na surowo), dania główne (mięsa, drób, ryby, bezmięsne), ciasta, desery, napoje i przetwory. W tej wspaniałej "Wielkiej księdze przepisów" znajdziesz: * 500 przepisów, * 500 kolorowych fotografii, * praktyczne informacje: - stopień trudności, - ilość porcji, ...
Czytaj więcej
Książka kucharska zawierająca sprawdzone, łatwe i szybkie przepisy na każdą okazję zarówno tradycyjnej jak i nowoczesnej kuchni polskiej. [Publicat, 2005]
Czytaj więcej

13.08.2007

44 sprawdzone przepisy, kolorowe fotografie gotowych potraw, szczegółowe wskazówki dotyczące składników, czasu przygotowania, kaloryczności i kosztów dania, przelicznik miar. [Publicat, 2004]
Czytaj więcej
Kolekcja praktycznych książek kucharskich, dzięki którym przygotujesz smaczne ciasta. [Wydawnictwo Publicat, 2004]
Czytaj więcej

05.08.2007

Najpopularniejszy w dziejach polskiej telewizji program o gotowaniu - "Podróże kulinarne" Roberta Makłowicza - wreszcie w wersji książkowej! Tylko tutaj znajdziecie przepisy i porady, których nie zdążyliście zapisać! A także te, których zapisać nie mogliście, bo autor przedstawia je po raz pierwszy. Robert Makłowicz - w pierwszej części zapisków ze swoich podróży - zaprasza czytelników na Węgry, gdzie pokaże nie tylko, jak zrobić wyśmienite leczo, lecz zdradzi też sekrety powstawania telew...
Czytaj więcej

03.08.2007

Od kiedy Japończycy jadają sushi? Czy gospodarzowi wypada samemu napełnić kieliszek alkoholem? Czy ryż jest podstawowym pożywieniem Japończyków? Kiedy w Japonii pojawiły się pierwsze restauracje - wcześniej czy później niż we Francji? Jakiej potrawy nigdy nie spróbuje cesarz? Z czego w Kraju Kwitnącej Wiśni przygotowuje się desery i słodycze? Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziecie Państwo w tej książce - pierwszej w Polsce publikacji poświęconej japońskiej kulturze żywieniowej....
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: