Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

2007-07-23

Czytaj więcej

2007-07-21

Czytaj więcej

2007-07-12

Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej

2007-07-09

  • Tytuł: Sosy
  • Autor: Dębski Henryk
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 1983
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): tomcio
Czytaj więcej
Czytaj więcej

2007-07-06

Smakosze żyją krócej, ale za to przyjemniej. Tak pisaliśmy przed laty, wydając szósty tomik recenzji "Za stołem". W tym roku, opracowując kolejne wydanie przewodnika po restauracjach, zdanie to modyfikujemy. Brzmi ono po prostu tak: Smakosze żyją przyjemniej! I tkwi w tym cała prawda o pracy recenzentów kulinarnych. Robota ta bowiem, choć momentami równie niebezpieczna jak praca sapera (nie wiadomo, co gorsze - rozbrajanie granatu czy zjedzenie zimnej golonki), może trwać znacznie dłużej, niż ch...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Pizza
  • Autor: Sauerborn Marlies
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Serie wydawnicze:
  • Rok pierwszego wydania: 1993
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2002
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): sparrhawk
Pizza już od dawna zagościła na stałe w sercach i żołądkach wielu smakoszy. Zalicza się ją do klasycznych dań przygotowywanych w piecu. Chrupiąca i aromatyczna, w niezliczonych wariantach, od łagodnej do pikantnej, jest chętnie jedzona przez wielu z nas. Posmarowany smacznym sosem i obłożony kolorowymi składnikami placek z ciasta chlebowego, drożdżowego, kluskowego czy kruchego nabiera podczas pieczenia w piecu niepowtarzalnego aromatu. Paleta prezentowanych przez nas wariantów pizzy jest ba...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Zupy
  • Autor: Kuroń Maciej
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Rok pierwszego wydania: 2000
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): sparrhawk
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Mam nadzieję, że wśród wielu zaproponowanych zakąsek, każdy znajdzie, chociaż jedną, którą zechce na stałe włączyć do domowego jadłospisu. A może nawet stanie się ona specjalnością domu. Potrawy wykonane według tych przepisów są nieprzeciętne pod względem smaku i kolorystyki, a przy tym proste, z łatwo dostępnych i niezbyt kosztownych surowców. [Wydawnictwo Państwowe Rolnicze i Leśne, 2002]
Czytaj więcej
Czytaj więcej

2007-07-05

Czytaj więcej
Codzienne przygotowywanie posiłków dla domowników wymaga od każdej pani domu nie lada pomysłowości. Trzeba przecież sprostać takim wymaganiom, jak racjonalne żywienie i pogodzić je z chronicznym brakiem czasu. Stosując się do reguł zawartych w niniejszej książce można osiągnąć znaczne oszczędności czasu i trudu, na przykład, gotując potrawę w podwójnej ilości, a następnego dnia drugą część poddając niewielkiej modyfikacji. I tak z tradycyjnych kotletów schabowych można sporządzić kotlety w s...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
44 sprawdzone przepisy, kolorowe fotografie gotowych potraw, szczegółowe wskazówki dotyczące składników, czasu przygotowania, kaloryczności i kosztów dania, przelicznik miar. [Podsiedlik-Raniowski, 2004]
Czytaj więcej

2007-07-03

Wyjątkowa książka kucharska – nauka domowego gotowania, którego coraz więcej młodych kobiet nie potrafi. Dziesiątki przepisów na wszystko, co dobre i warte spróbowania, zwłaszcza z kuchni polskiej. Opisy, rady i wskazówki pozwalają osiągnąć sukces nawet zupełnie początkującym. [Bertelsmann, 2006]
Czytaj więcej
"Kuchnia żydowska" Barbary Adamczewskiej, opracowana na podstawie przepisów Rebeki Wolff, autorki słynnej, wielokrotnie wznawianej książki "Kuchnia koszerna" (wydanej po raz pierwszy w 1869 r.), zawiera doskonałe receptury surowej, wyrafinowanej i bardzo smacznej kuchni, pachnącej typową dla żydowskiej tradycji dużą ilością gałki muszkatołowej, cynamonu, wanilii i skórki cytrynowej. Co ważne, przepisy opisane są w prosty sposób, przystępny również dla niedoświadczanych kucharzy. Warto sięgną...
Czytaj więcej

2007-07-02

Czytaj więcej
Ta książka to uczta dla miłośników tradycji w polskiej kuchni. Zebrano tu najciekawsze przepisy z poradników kulinarnych Lucyny Ćwierczakiewiczowej - najsłynniejszej polskiej XIX-wiecznej autorki książek kucharskich. [Nowy Świat, 2007]
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: