Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

29.09.2005

  • Tytuł: 365 obiadów
  • Autor: Ćwierczakiewiczowa Lucyna
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 1860
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Moni
"365 obiadów" to najsłynniejsza książka najznakomitszej XIX-wiecznej autorki poradników kulinarnych. Lucyna Ćwierczakiewiczowa podaje przepisy, z których warto skorzystać choćby z tej przyczyny, że stosowały je nasze babcie, a nie ma chyba dla książki kucharskiej lepszej rekomendacji, niż autorytet babci. Któż z nas nie chciałby z sentymentem, a może i łezką w oku, poczuć znów tych wspaniałych zapachów dzieciństwa, przepysznych domowych obiadów, dla których warto czasem poświęcić trochę czasu...
Czytaj więcej
O winach, ich smaku i aromacie można rozprawiać w nieskończoność. To niezwykły napój, który jakże często staje się łącznikiem z przeszłością, innym krajem, klimatem i stylem życia jego mieszkańców. Autor książki - smakosz i znawca win - barwnie opowiada o różnych regionach i sposobach uprawy winorośli oraz produkcji tego boskiego nektaru. Bardzo sugestywnie opisuje znaczenie jego koloru, smaku i tekstury. Nie pomija także roli zapachu w ocenie wina, formułując przekonanie: "Z każdych pięciu f...
Czytaj więcej

28.09.2005

Z myślą o zwolennikach mieszanych alkoholi, autor prezentuje sto przepisów na różnorodne drinki. Zainteresowany czytelnik znajdzie tu receptury na klasyczne alkoholowe napitki, jak również mniej znane a godne rozpowszechnienia - egzotyczne poncze. Do każdego przepisu dodano receptury drobnych przekąsek, podkreślające walory smakowe drinków. [Wydawnictwo Prószyński i S-ka, 2005]
Czytaj więcej
Kim był Lukullus i co lubił jeść? Co robił Rossini, gdy nie komponował, i Talleyrand, który długie lata mącił w polityce europejskiej? Co łączy admirała Nelsona z doktorem Przypkowskim lub pianistę Rubinsteina z pisarzem Balzakiem? Otóż wszystkich tych panów charakteryzuje fascynacja kuchnią i stołem. Jedni z nich tylko jedli, inni o kuchni pisali, a jeszcze inni także komponowali nowe przepisy i gotowali. Ta książka przedstawia krótkie biografie największych światowych smakoszy, a także pod...
Czytaj więcej
Kuchnia polska - to cała gama odcieni smaków i smaczków z mnóstwem znakomitych potraw o oryginalnej, niepowtarzalnej recepturze. Autor - znany kolekcjoner i znawca polskiej tradycji kulinarnej - w swojej najnowszej publikacji dokonał wyboru najlepszych i najbardziej charakterystycznych potraw polskich, przypomniał dawne sposoby sporządzania dań, uzupełniając je współczesnymi metodami. Jest to niezwykła książka kulinarna, zasługująca na miano lektury obowiązującej. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
W książce przedstawiono główne zasady i zalety kuchni, która opiera się na produktach roślinnych, warzywach, owocach i nabiale. Prawidłowe zestawienie tych składników jest nie tylko podstawą zdrowego żywienia, ale też zapobiega wielu chorobom, a szczególnie miażdżycy. Autor zebrał przepisy potraw dostosowane do naszej strefy klimatycznej, zawierające taki zestaw produktów, który zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu człowieka. Czytelnicy, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, będą mi...
Czytaj więcej
Najobszerniejszy obecnie na rynku zbiór przepisów kulinarnych na każdą okazję, a jednocześnie przewodnik po "historii kulinarnej" Polski. Książka nawiązuje do świetnych tradycji kuchni polskiej i łączy je ze współczesnością, dzięki czemu jest nieocenioną pomocą zarówno dla doświadczonych, jak i początkujących gospodyń. [Prószyński i S-ka, 2000]
Czytaj więcej
  • Tytuł: Kuchnia chińska
  • Autor: Łebkowski Marek
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 1999
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Moni
Różnorodność smaków i sposobów przyrządzania potraw, bogactwo surowców i przypraw, piękno kształtów i przybrań to najkrócej wyrażona charakterystyka chińskiej kuchni. Jej tradycje liczące kilka tysięcy lat i cechy charakteru Chińczyków sprawiły, że stała się sztuką, częścią narodowej kultury. Znawcy kuchni chińskiej twierdzą, że istnieje w niej ponad 16 tysięcy potraw. Przepisy, które wybraliśmy do tego tomu prezentują najbardziej typowe dania chińskie ze wszystkich regionów geograficznych i...
Czytaj więcej
"Fotografia smaku" została uznana przez Gourmand World Book Awards za najlepszą książkę kulinarną, jaka ukazała się Polsce w 2003 roku, w kategorii Best Easy Recipes Book oraz Best Photography Cook Book. Tym samym książka została nominowana do uzyskania tytułu najlepszej książki kulinarnej na świecie. W uzupełnieniu informacji pragniemy dodać, że konkurs książek kulinarnych, organizowany w ramach Gourmand World Book Awards, jest jedynym w swoim rodzaju, międzynarodowym wydarzeniem dla wydawcó...
Czytaj więcej
Autorka zachęca czytelników do własnoręcznego przygotowania pysznych ciast i deserów. Książka dla wszystkich niedoświadczonych kulinarnie, a jednak odważnych. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Tomik zawiera ponad 60 receptur na dania, których ugotowanie wymaga, oprócz produktów, jedynie specjalnego naczynia. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Kolejna książka kucharska Wandy Jackowskiej to ważna pozycja na rynku wydawniczym. Z pewnością spodoba się wszystkim paniom domu. Znajdują się w niej bowiem przepisy na różnorodne zapiekanki, niekiedy tanie, proste w wykonaniu, które można podawać na co dzień, ale również te bardziej skomplikowane i pracochłonne, uświetniające uroczyste kolacje. Książka szczególnie przydatna będzie dla oszczędnych gospodyń, gdyż stosując prezentowane receptury, pozwoli z resztek mięsa, sera i warzyw wyczarować a...
Czytaj więcej
Nareszcie "Zupy" w Biblioteczce Poradnika Domowego! Ponad sto przepisów! Polecamy je nie tylko zdeklarowanym amatorom zup, lecz również tym nielicznym, którzy sądzą, że zup nie lubią, mamy bowiem nadzieję, że po wypróbowaniu naszych przepisów zmienią zdanie. W zbiorku tym poczesne miejsce przypadło tradycyjnym polskim zupom (każda w kilku wersjach!). Nie pominęłyśmy też oczywiście zup z innych kuchni narodowych. Wybrałyśmy spośród nich takie, które zdobyły uznanie daleko poza granicami kraju...
Czytaj więcej
Książka zawiera 118 przepisów na przyrządzenie znakomitych dań z pieczarek i boczniaków. Są tu także podstawowe informacje na temat tych znanych i lubianych grzybów, ich uprawy oraz sposobów przygotowywania do spożycia na surowo, gotowania, smażenia, duszenia lub marynowania. Są tu przepisy na przystawki, zupy, sosy i dania gorące - wszystko to z pieczarek i boczniaków. [Prószyński i S-ka, 1993]
Czytaj więcej
Miód, jeden z najszlachetniejszych produktów, od bardzo dawna był znany i doceniany dzięki walorom odżywczym i smakowym. Autor, nawiązując do wielowiekowych tradycji, zamieścił w swej książeczce ponad sto przepisów kulinarnych na smakowite ciasta i ciasteczka, a wśród nich receptury na pierniki i makowce z dodatkiem miodu, a nawet... dania mięsne, w tym z drobiu i ryb, oraz różne sałatki, sosy i potrawy z warzyw. [Prószyński i S-ka, 2000]
Czytaj więcej
Jak pani domu może oczarować gości? Jakie potrawy przygotować na spotkania rodzinne? Może upiec roladę "piegusek", a może tort węgierski, czy też tęczowy? Wszystkie wyglądają bardzo smakowicie i są naprawdę smaczne, a co najważniejsze niezwykle proste w wykonaniu. Kilkadziesiąt przepisów na torty, torciki i rolady zamieszczonych w tej książeczce zadowoli najwybredniejszą gospodynię. [Prószyński i S-ka, 1999]
Czytaj więcej
Postanowiłam w tej książeczce zamieścić dużo ciekawych przepisów, za to mniej tych wszystkich danych o uprawie, pielęgnacji itp., które znaleźć można w innych opracowaniach. Niewiele piszę o ogórkach, choć to też dyniowate, ale są u nas tak znane, że tylko dla porządku poświęcam im trochę miejsca. Natomiast więcej miejsca przeznaczyłam na omawianie nowych, mało znanych i niedocenianych odmian warzyw dyniowatych. Warto je poznać i przyrządzić z nich smakowite dania. ze "Wstępu" Irena Gu...
Czytaj więcej
Prezentowany tomik to zbiór przepisów, podpowiedzi i inspiracji, które zachęcą do kulinarnych eksperymentów. Są tu potrawy o zaskakującym połączeniach smakowych, jak np. cebula i mandarynka, ciasto i pomidor, czy wiśnie i pieczarki. Wszystkie zamieszczone przepisy są niezwykle proste w wykonaniu i świetnie nadają się na młodzieżową „imprezę”. Szczególnie smakowicie prezentuje się rozdział poświęcony sałatkom i deserom. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Sięgającym po tę książeczkę chciałabym przekazać tylko jedno: improwizuj. Niech radość jedzenia będzie poprzedzona radością tworzenia. Warzywa i owoce są wdzięcznym tworzywem, dają możliwości najróżniejszych kompozycji smakowych i kolorystycznych. [...] Podane przepisy niech będą inspiracją nowych pomysłów. Jeśli dokonacie Państwo smakowego odkrycia, podzielcie się nim z przyjaciółmi. Zamiast wstępu: Wydane w nowej szacie graficznej "Sałatki i surówki" zawdzięczają swoje powodzenie różnorodn...
Czytaj więcej

26.09.2005

Czytaj więcej
Bestseller - X miejsce na liście najlepiej sprzedających się w styczniu 1999 roku (w księgarniach firmowych Prószyński i S-ka) książek. Potrawy z mielonego mięsa to nie tylko nieśmiertelny kotlet pożarski. Asortyment dań jest tu bardzo szeroki - obejmuje pierogi, rolady, klopsy, pulpety, gołąbki oraz suflety. Podstawową ich zaletą jest to, że należą do potraw dość tanich, nie wymagających mięsa najwyższej jakości. Jest to zatem zbiorek receptur na dania tanie i łatwe do wykonania. Ale obok ni...
Czytaj więcej
Bestseller - II miejsce na liście najlepiej sprzedających się w marcu 1999 roku (w księgarniach firmowych Prószyński i S-ka) książek. Jaja, szynki, kiełbasy, żury, pieczone mięsa, drób, sosy do jaj i mięs, a z wypieków: baby, mazurki, serniki, torty. 86 sprawdzonych przepisów na domowe specjały. [Prószyński i S-ka, 2001]
Czytaj więcej
101 przepisów na najpopularniejsze i najbardziej znane potrawy na świecie. Według nich nawet niezbyt doświadczona gospodyni przyrządzi znane potrawy. [Prószyński i S-ka, 2000]
Czytaj więcej
Kapusta jako jedno z najpopularniejszych i najtańszych warzyw stale jest obecna na polskim stole. Stanowi wizytówkę naszej kuchni. W książce - oprócz tradycyjnego bigosu, kapuśniaku, gołąbków i surówek - przepisy na oryginalne przekąski, zupy i dania gorące. [Prószyński i S-ka, 1998]
Czytaj więcej
Książeczka przedstawia 120 przepisów na pizze, grzanki i zapiekanki - dania ogromnie popularne, bardzo łatwe do przygotowania i niedrogie. Wszystkie prezentowane potrawy są pożywne, można je podać jako przystawkę, gorącą kolacje i jako dania obiadowe. Większość potraw pokazano na kolorowych zdjęciach. [Prószyński i S-ka, 2000]
Czytaj więcej
Książeczka zawiera 95 przepisów na zrobienie w domu ciast i deserów zarówno najprostszych, jak i przeznaczonych na bardziej uroczyste okazje. Są tu przepisy na pyszne ciasta z polewami oraz na wypieki i desery, w których owoce łączy się z likierem czy mielonymi orzechami i migdałami. Osoby dbające o linię znajdą tu przepisy na ciasta mniej kaloryczne (z mniejszą ilością jaj lub takie, do których dodaje się jogurt zamiast śmietany). [Prószyński i S-ka, 2001]
Czytaj więcej
Bestseller - IX miejsce na liście najlepiej sprzedających się w styczniu 1999 roku (w księgarniach firmowych Prószyński i S-ka) książek. Zawsze cenione przez smakoszy, zdobywają na naszym rynku coraz większą popularność. Przyczyniają się do tego ich walory smakowe oraz wartość odżywcza. Królują w kuchniach wielu narodów. Wykorzystywane są jako przekąski, doskonale nadają się do sałatek, a także do sporządzania samodzielnych, gorących dań, przyciągających swoim wyglądem i zapachem niejednego ...
Czytaj więcej
Książka ma na celu pomóc gospodyniom w przyrządzaniu różnorodnych, pełnowartościowych i szybkich obiadów. Zapewniam, że na ugotowanie każdego z proponowanych dań potrzeba co najwyżej 30 minut. 89 przepisów [Prószyński i S-ka, 2002]
Czytaj więcej
Obiad świąteczny jest okazją do spotkania się przy stole z miłymi i życzliwymi ludźmi, dlatego tak ważne jest to, co podamy naszym gościom. Autorka "Obiadów świątecznych" podaje przepisy zarówno na potrawy tradycyjne, jak i na pochodzące z kuchni różnych narodów: zupy, przystawki, dania obiadowe, dodatki do mięs, desery i ciasta. Zestawianie tych dań pozostawia do wyboru czytelnikom, ale jednocześnie zaznacza, iż na cały sukces składają się zarówno smaczne potrawy, jak i starannie nakryty stół o...
Czytaj więcej
Zbliżające się Święta Wielkanocne spędzają sen z powiek niejednej pani domu. Jakimi potrawami oczarować gości, jak pięknie i niepowtarzalnie przyozdobić stół świąteczny? Może przygotować tradycyjny biały barszcz z jajem, upiec polaną smakowitym lukrem babę wielkanocną lub typowe polskie smakołyki - mazurki? W rozwiązaniu tych problemów pomoże Państwu nowa książeczka z serii Biblioteczka Poradnika Domowego, w której autorka, Jolanta Górska, podaje kilkadziesiąt receptur na smakowite potrawy p...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: