Ostatnio dodane książki

Termin dodania:

09.04.2024

Elżbieta Dzikowska (urodzona w Międzyrzecu Podlaskim) - historyk sztuki, sinolog, reżyser i operator filmów dokumentalnych, podróżniczka, autorka wielu książek, programów telewizyjnych, audycji radiowych, artykułów publicystycznych oraz wystaw sztuki współczesnej. Wraz z mężem, Tonym Halikiem, zrealizowała około 300 filmów ze wszystkich kontynentów dla Telewizji Polskiej oraz prowadziła cieszący się dużym zainteresowaniem podróżniczy program telewizyjny "Pieprz i wanilia". Tak, dobrze Państ...
Czytaj więcej
Już po raz piąty Elżbieta Dzikowska prowadzi nas po Polsce, pokazując tę lepiej znaną i odkrywając tę nieznaną. Nasza wyprawa zaczyna się na południu, w Bieszczadach, a konkretnie w Powroźniku, gdzie znajduje się łemkowska cerkiew, najstarsza w Karpatach. Pierwszym przystankiem w drodze na północ będzie Wieluń i znajdujące się w okolicy urokliwe drewniane kościoły wieluńskie. Jeszcze rzut oka na niezwykły, modrzewiowy dwór w pobliskim Ożarowie i już kolejny przystanek, w wielkopolskim Puszczykow...
Czytaj więcej
Autorka znów zabiera nas w podróż po Polsce. Najpierw wybierzemy się na Pomorze Zachodnie, żeby podziwiać sakralne i świeckie zabytki architektury ryglowej. W drodze na południe zatrzymamy się na Mazowszu, gdzie zwiedzimy Głowno i okolice, wpadniemy do Galewic, żeby poznać historię pewnej miłości, obejrzymy wspaniałą rezydencję w Nieborowie, a przed dalszą drogą odpoczniemy w romantycznym parku Arkadia. Posilimy się obiadem u cystersów w Sulejowie, zajrzymy do romańskiej kolegiaty w Tumie i zach...
Czytaj więcej
Od Suwałk po Gliwice, od Szczecina po Lublin, samochodem, pieszo, kajakiem… Już po raz drugi będziemy wraz z Elżbietą Dzikowską przemierzać Polskę, ale znów nie tę znaną z przewodników i reklam biur podróży, tylko tę rzadko odwiedzaną, zapomnianą i - jak się okazuje - niedocenianą. Będziemy mieć do wyboru liczne szlaki - a to z cegły i kamienia, a to polichromii, a to templariuszy. Przejdziemy suchą nogą przez Morze Czerwone, odkryjemy kilka zrujnowanych pałaców w okolicach Stargardu, posiedzimy...
Czytaj więcej
"To nadal pestka!" - druga część bestsellerowej książki "To pestka!" Chcesz zająć się ogrodnictwem, ale nie wiesz, jak zacząć? W tej książce znajdziesz jeszcze więcej pomysłów i prostych zadań, które wprowadzą cię w niezwykły świat przyrody i ogrodnictwa. Przeglądając kolejne strony i wypróbowując zamieszczone tu instrukcje, coraz lepiej poznasz tajemne życie roślin. Nie musisz się martwić tym, że nie masz ogródka - do prostych upraw wcale nie potrzeba dużo miejsca. Wystarczy zwykły para...
Czytaj więcej
Oto po raz kolejny wyruszamy z Elżbietą Dzikowską na zwiedzanie Polski. Najpierw - Dolny Śląsk. Dowiemy się między innymi, gdzie tworzył "śląski Rembrandt", skąd w Chełmsku Śląskim wzięło się Dwunastu Apostołów i czemu służyła zapadnia pod łożem królewskim oraz Studnia Niewiernych Żon na zamku Czocha. Potem - Mazowsze śladami rodu Krasińskich. Odwiedzimy znaną z pewnego burzliwego romansu Opinogórę, w Płocku wejdziemy do jedynej na świecie katedry mariawitów, a w Węgrowie sprawdzimy, co w lus...
Czytaj więcej

08.04.2024

Życie codzienne daje nam wiele okazji do stosowania ziół. Do dziś niektóre z nich dostarczają barwników, mogą także konserwować żywność, dodawać aromatycznego smaku potrawom czy dezynfekować czyszczone powierzchnie. Możemy z nich stworzyć niecodzienne kiszonki, środki czystości i kosmetyki. Zdziwicie się, ile dobrego oferują nam zioła, które są tak blisko nas. [Wydawnictwo SBM, 2023]
Czytaj więcej
Podobno pierwszy napar zaparzył przypadkowo mityczny chiński bóg wiatru Shennong, któremu liście herbaty wpadły do naczynia z gorącą wodą. Parzenie tego słynnego napoju stało się na przestrzeni wieków rytuałem znanym na całym świecie. W naszym otoczeniu jest wiele ziół, które często mijamy, nie zdając sobie sprawy, że zawierają wiele cennych składników korzystnych dla naszego zdrowia. Książka "Napary z kwiatów i ziół" zawiera 120 przepisów na zdrowe napoje przygotowane z liści, pędów, kwiatów...
Czytaj więcej
Książka zawiera opisy ponad 40 roślin, które z powodzeniem można uprawiać w przydomowym ogrodzie. Część danych o roślinach uzupełniono informacjami o ich historycznych związkach z lokalną kulturą. W książce, oprócz krótkiej charakterystyki zasad uprawy poszczególnych roślin, przedstawiono także ich prozdrowotne właściwości. Opisy wzbogacono przepisami, m.in. na przetwory, nalewki, soki, syropy, napary i odwary, które nie tylko dobrze smakują, ale i korzystnie działają na nasz organizm. [Wyd...
Czytaj więcej
Wegańska kuchnia jest pyszna! To mieszanka aromatów dojrzewających w słońcu owoców i warzyw, świeżości deszczu i rosy, a także surowości ziemi, która szczodrze wydaje plony. Natura zaskakuje nas bogactwem smaków i zapachów, ale to w kuchni dzieją się prawdziwe kulinarne cuda. Z kilku składników wrzuconych do jednego garnka stworzyć można oryginalne zupy, które nie tylko świetnie smakują, ale i dostarczają organizmowi odżywczych składników. Zdziwicie się jakie są smaczne! [Wydawnictwo SBM, 2...
Czytaj więcej

07.04.2024

Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: