Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

2021-06-28

Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o swojej drugiej ojczyźnie. Jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najpiękniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słow...
Czytaj więcej

2021-06-25

Nowa książka autorek najpopularniejszego polskiego bloga o rozszerzaniu diety niemowląt i żywieniu dzieci! Sto świeżych jak sezonowe potrawy przepisów i jak zawsze sto procent pewności, że wszystko się uda! Joanna Anger i Anna Piszczek proponują tym razem przepisy dla całej rodziny powiązane z porami roku. Pokazują, jak w pełni wykorzystać sezonową obfitość owoców i bogactwo warzyw, aby przygotowywać zdrowe i niedrogie posiłki. Na wszystkie pory roku! [Wydawnictwo Mamania, 2021]
Czytaj więcej

2021-06-19

Jeśli lubisz przygotowywać wypieki na specjalne okazje albo "zwieńczać" codzienne posiłki deserem, ale brak Ci pomysłu na udekorowanie tych smakołyków, ta książka jest dla ciebie! Znajdziesz w niej nie tylko przepisy na ciasta, masy, lukry i kremy, ale także wskazówki, jak łatwo, a zarazem efektownie przybrać tort, ciastka i babeczki. Nauczysz się, jak zrobić szprycę z pergaminu, ozdobić ciasteczka lukrem i zabarwić krem barwnikiem spożywczym w paście. Pomogą Ci w tym rady autorki, szczegółow...
Czytaj więcej

2021-06-17

Od tej pory przyjęcia rodzinne i dla znajomych staną się prawdziwą przyjemnością! W tej książce znajdziesz proste przepisy na dania wytrawne oraz słodkie, niezawodne, smaczne i na każdą kieszeń! Od przepisów klasycznych po bardziej oryginalne, od foie gras po buche de noel, ciasto bożonarodzeniowe, którego nie może zabraknąć na święta. Potrzebne składniki są łatwo dostępne, potrawy nie wymagają dużo czasu, a ich przygotowanie oparte jest na niewielu etapach pracy. To wszystko sprawi, że od dz...
Czytaj więcej
Najlepsze przepisy kuchni meksykańskiej łatwe do zrealizowania. Książka umożliwia poznanie fascynujących dań kuchni maksykańskiej. Zawiera wspaniałą kolekcję 120 przepisów, łączących tradycję z nowoczesnością. Do przyrządzenia tych przepisów używa się świeżych składników, aby wydobyć z nich prawdziwy smak Meksyku, jego rytm i tempo życia. Podawane krok po kroku wyjaśnienia oraz kolorowe ilustracje pomogą przygotować każdą z wybranych potraw. [Wydawnictwo L&L, 2006]
Czytaj więcej
Weź udział się w wegetariańskiej uczcie i zakochaj się w bezmięsnym gotowaniu! Masz ochotę na coś pysznego? Coś szybkiego i sycącego, a może coś bardziej wykwintnego, co zachwyci cię nieoczekiwanym połączeniem składników? Wypróbuj 100 przepisów, które cieszą podniebienie i poprawiają nastrój! Znajdziesz wśród nich pomysły na niespieszne niedzielne śniadania, szybkie przekąski do ulubionego serialu, efektowne obiady dla gości czy apetyczne desery z różnych stron świata. Zasmakuj ponownie...
Czytaj więcej
Beata i Igor. Gotują, tworzą przepisy, stylizują i fotografują od ponad 15 lat. Przez ten czas wymyślili, przetestowali, sfotografowali i opublikowali ponad 5 tysięcy przepisów kulinarnych. Autorzy rubryki "W dobrej formie" w miesięczniku "Moje Gotowanie" poświęconej życiu w stylu fit. Przez kilka lat współtworzyli działy kulinarne w "Dobrych Radach", "Olivii" i miesięczniku "Moje Smaki Życia". Autorzy strony praktykulinarni.com i popularnego profilu na Instagramie. Czy żyjąc w ciągłym pośp...
Czytaj więcej
Nieprzypadkowo kuchnia meksykańska jest uważana za jedną z najlepszych i najbardziej różnorodnych na świecie. Bogactwo i wyjątkowość składników sprawia, że dania tej kuchni odpowiadają wszelkim gustom i pasują na każdą okazję. Najbardziej znane to tacos, enchiladas, tortilla, chilaquiles i - oczywiście - margarita. Zachęcamy do odkrycia także innych specjałów, często pikantnych lub wzbogaconych aromatycznymi przyprawami, które podkreślają niepowtarzalny smak meksykańskiej kuchni. [Wydawnict...
Czytaj więcej

2021-06-10

To czwarta z serii książek kulinarnych "Mamo, daj mi przepis". Dotychczas ukazały się już: "Ciasta i ciasteczka", "Potrawy z warzyw, grzybów, kaszy i mąki" oraz "Dania mięsne i rybne". Wszystkie cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem czytelników. Teraz do zestawu dołączamy "Przekąski i desery na małe przyjęcia". Książka zawiera trzy główne działy. Pierwszy to różnego rodzaju zakąski: smakowe pasty, oryginale koreczki i kanapki, przekąski z jajek czy ryb, galarety, pasztety, galantyny, fas...
Czytaj więcej
To kolejna z serii książek kulinarnych "Mamo, daj mi przepis". Pierwsza "Ciasta i ciasteczka" spotkała się z niezwykle ciepłym przyjęciem przez czytelników. Tym razem gotujemy "Potrawy z warzyw, grzybów, kasz i mąki". Nasze mamy i babcie własnoręcznie zapisywały przepisy w kuchennych zeszytach. Wiele z nich pewnie nadal leży w szufladach, ale poplamione i pozaginane strony utrudniają odczytanie treści. Nasz zbiór zawiera znane, sprawdzone i proste do wykonania przepisy na smaczne potrawy na k...
Czytaj więcej
To książka kulinarna z najlepszymi przepisami na pyszne ciasta i ciasteczka, przepisami na te słodkości, które pamiętamy z dzieciństwa i z chęcią odtworzyłybyśmy w naszej kuchni. To przepisy, po które dzwonimy do naszych mam i spisujemy na szybko na karteczkach, a później musimy ich szukać. Teraz wszystkie, opatrzone pięknymi fotografiami, będziemy mieć zawsze pod ręką. Te receptury na wypieki przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Nasze mamy i babcie własnoręcznie spisywały je pieczołow...
Czytaj więcej

2021-06-09

To kolejna z serii książek kulinarnych "Mamo, daj mi przepis". Pierwsze dwie: "Ciasta i ciasteczka" i "Potrawy z warzyw, grzybów, kaszy i mąki" spotkały się z niezwykle ciepłym przyjęciem przez czytelników. Tym razem sięgamy po "Dania mięsne i rybne". Leczo, gulasz, paprykarz, rolmopsy, zrazy, pulpety, krokiety, gołąbki, szaszłyki i różnego rodzaju sosy: pieczarkowy, chrzanowy czy myśliwski, komu z nas na samą myśl o tych daniach, nie przypomną się pyszne, rodzinne obiadki u mamy czy babci. J...
Czytaj więcej

2021-06-08

Żywność pełni wyjątkowo ważną rolę w naszym życiu. Jedzenie jest dla wszystkich z nas koniecznością, dla wielu przyjemnością, a dla nielicznych, obsesją. W swojej historii ludzkość stworzyła mnóstwo potraw, które zdobią nasze stoły, ale jeśli prawdą jest, że jesteśmy tym, co jemy, to równie prawdziwe wydaje się twierdzenie, iż to, co jemy, czyni nas tym, kim jesteśmy. "50 produktów spożywczych, które zmieniły bieg historii" to fascynujący i pięknie ilustrowany przewodnik po produktach spożywc...
Czytaj więcej

2021-06-05

Propozycja sokowo-koktajlowa Agaty Ziemnickiej-Łaskiej jest odpowiedzią na codzienne potrzeby naszego ciała. Bardzo duża ilość składników odżywczych, mikro i makroelementów, witamin, minerałów, w tym antyoksydantów, enzymów... wszystko w 1 minutę zamykamy w szklance soku lub koktajlu. Miksowanie i wyciskanie bardzo wciąga. Agata zaczynała od koktajli śniadaniowych i zup kremów, bo miała małe dzieci i mało czasu. Potem okazało się, że to bardzo wygodne i poszła dalej, zakochała się w sokach, z...
Czytaj więcej
Opowieść kulinarna zwyciężczyni dziewiątej edycji programu MasterChef. "Kuchnia polska jest zaskakująca, pełna smaków i wariacji... Chciałam zaakcentować moją przynależność do jednego z najpiękniejszych miejsc w Europie – Warmii i Mazur. Dlatego właśnie znajdziecie w tej książce wiele przysmaków z tego regionu". Aleksandra Juszkiewicz Zdaniem Aleksandry Juszkiewicz, nie trzeba sięgać po egzotyczne produkty, aby stworzyć potrawę doskonałą. Wystarczy bogactwo rodzimych pól, lasów i je...
Czytaj więcej

2021-06-04

  • Tytuł: Tokio: Kultowe przepisy
  • Autor: Murota Maori
  • Tłumacz: Dywan Agnieszka
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: francuski
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2021
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Maori Murota odczarowuje kuchnię japońską, czyniąc ją dostępną i zrozumiałą dla każdego, kto chce poznać rodzimą kulturę kulinarną autorki, jeść zdrowo i smacznie. Ta książka to więcej niż klasyka kuchni z Tokio. To kulinarny przewodnik po świecie smaków, zapachów i receptur. Znajdziesz w niej: - ponad 100 unikatowych przepisów nie tylko na sushi, miso czy ramen, ale także na słone placki senbei, pierożki gyoza, wariacje makaronu soba i udon, marynowane warzywa czy pulpeciki z kurczaka tsuku...
Czytaj więcej

2021-06-02

Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: