Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

2021-03-31

Czytaj więcej

2021-03-30

Czytaj więcej
  • Tytuł: Wiejskie specjały
  • Autor: Michalska Wanda
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2014
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Książka zawiera przepisy na przysmaki kuchni wiejskiej, przyrządzane z tradycyjnych składników: ziemniaków, kapusty, różnych gatunków mięs, jajek, mąki oraz kaszy. Znajdziemy tu pomysły na smaczne i zdrowe śniadania, obiady, kolacje, a także podwieczorki. W "Wiejskich specjałach" zamieszczono również receptury na doskonały domowy chleb – bez porównania lepszy niż kupne pieczywo. [Wydawnictwo Olesiejuk, 2014]
Czytaj więcej
Z naszą książką domowy wyrób wędlin stanie się prosty, a samodzielnie przyrządzona biała kiełbasa czy wędzona polędwica są przecież o niebo lepsze niż tego rodzaju produkty ze sklepu! W "Przysmakach z domowego świniobicia" zgromadziliśmy przepisy zarówno na wyroby z wieprzowiny (m.in. kiełbasy, salceson, kiszkę pasztetową, rozmaite szynki), jak i na potrawy z wykorzystaniem tego mięsa – m.in. zupę z porów na wędzonce, kwaśnicę na żeberkach, smalec, golonkę, pieczenie z karkówki. Ponadto w ...
Czytaj więcej
Ta książka podpowie Ci, jak wyczarować smakowite pieczenie, rolady, kotlety i inne przysmaki z różnych rodzajów mięsa – drobiu, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, a także jagnięciny oraz królika. Znajdziesz tu całą gamę propozycji odpowiednich na co dzień, tzn. takich, których przyrządzenie nie wymaga ani dużo czasu, ani wielu składników – np. roladki z piersi kurczaka z mozzarellą czy bitki wieprzowe z owocami leśnymi. Podajemy także receptury na szczególnie wykwintne potrawy, które idealn...
Czytaj więcej
W "Niezwykłych obiadach ze zwykłych składników" Grzegorz Labuda przekonuje, że wyszukane dania wcale nie muszą być drogie i skomplikowane w przygotowaniu. Autor, doświadczony szef kuchni wielu restauracji, nawet ze skromnego śledzia przyrządza intrygującą przystawkę w postaci tatara, a prozaiczną zupę ziemniaczaną zamienia w prawdziwą poezję smaku. W tej książce prezentuje 30 obiadowych menu składających się z dwóch dań. Znajdziecie tu propozycje odpowiednie zarówno na niedzielny obiad w g...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Domowa paszteciarnia
  • Autor: Labuda Grzegorz
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2014
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
"Domowa paszteciarnia" to zbiór przepisów na wyśmienite pasztety, galarety, farsze, pasty i musy, które uatrakcyjnią każde spotkanie przy stole. Znajdziemy tu nie tylko receptury na wyroby mięsne (m.in. na gicz cielęcą w żelu z białego wina), ale także na specjały z ryb, warzyw, grzybów i nabiału (m.in. na mus z dorsza i wątróbki dorszowej). W książce zostały podane również przepisy na sosy, stanowiące świetny dodatek do proponowanych dań. [Wydawnictwo Olesiejuk, 2014]
Czytaj więcej
"Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni" stanowią zbiór autorskich przepisów Grzegorza Labudy, inspirowanych szeroko pojętą kuchnią szlachecką i magnacką. Niebanalne dania, np. krem ze szparagów z wędzonym łososiem czy kaszanka z gęsi na domowy sposób, znacznie wykraczające poza utożsamiane z polską kuchnią bigos i pierogi, pozwolą zadziwić domowników oraz gości. Dzięki precyzyjnym recepturom z "Przysmaków szlacheckich we współczesnej kuchni" mogą korzystać z powodzeniem nie tylko pasjonac...
Czytaj więcej

2021-03-25

Dzięki wieloletniemu doświadczeniu w niestandardowym łączeniu składników kulinarnych, opanowaniu sztuki prażenia i mieszania ziaren, a także miksowania warzyw oraz owoców, Chloé Sucrée, założycielka Being Biotiful, jednego z najpopularniejszych wegetariańskich blogów, udziela inspirujących porad, jak za pomocą tzw. metody batch cooking przygotować zdrowe, proste i bezmięsne posiłki na cały tydzień – i to zaledwie w jedno popołudnie. [Wydawnictwo Buchmann, 2021]
Czytaj więcej
Jednym z najlepszych seriali wszech czasów, jaki powstał w USA i który do dziś ma stałe grono fanów, jest produkcja zatytułowana "Friends", czyli "Przyjaciele". Przygody mieszkańców Nowego Jorku: Moniki, Chandlera, Rosa, Rachel, Phoebe i Joey’a z chęcią śledzą kolejne pokolenia widzów. Jeśli zaliczasz się do nich, sięgnij po książkę Teresy Finney, w której znajdziesz przepisy na potrawy gotowane przez tytułowych przyjaciół. Gratka nie tylko dla fanów serialu Książka "Ten, w którym są wszys...
Czytaj więcej

2021-03-23

Książka z serii "Sekrety polskiej kuchni". Autor przedstawia zasady domowego wyrobu wędlin, etapy ich przygotowania oraz zasady peklowania, wędzenia i parzenia. Znajdziesz tu także wiele przepisów na kiełbasy, szynki, rolady, produkty z podrobów oraz mięsa na zimno. [Wydawnictwo Olimp Media, 2021]
Czytaj więcej
Książka z serii "Sekrety polskiej kuchni". Z naszej publikacji dowiesz się, co jest potrzebne do zbudowania prostej wędzarni, jak przygotować produkty do wędzenia, wreszcie – jakie są metody tego rodzaju konserwacji żywności. A przede wszystkim przepisy na wyśmienite ryby, mięsa oraz kiełbasy. [Wydawnictwo Olimp Media, 2021]
Czytaj więcej
Codziennie w" Expressie Poznańskim" i w Radiu Plus spotykaliście się z Babcią Moniką. Na gazetowych łamach i falach eteru gotowała tanie i tradycyjne obiady poznańskie. Smutna wiadomość dla licznych Radiosłuchaczy, Czytelniczek i Czytelników Babci Moniki: Babcia ta nie istnieje. Stworzyli ją dwaj dziennikarze "Gazety Poznańskiej" - i to właśnie Waldemar Kurowski oraz Andrzej Niczyperowicz są autorami radiowych i gazetowych obiadów, zebranych w tej książce. [Wydawnictwo Chronica, 2005]
Czytaj więcej
"Przysmaki kresowe" to zbiór przepisów pochodzących z kuchni dawnego wschodniego pogranicza naszego kraju. Autor, gromadząc przepisy, wspomagał się kulinarną wiedzą rodowitych kresowiaków. Kuchnia kresowa charakteryzuje się ogromną różnorodnością, stanowi połączenie tradycji szlacheckich i mieszczańskich z chłopskimi. Stąd w "Przysmakach kresowych" zostały zebrane receptury zarówno na dania proste, np. kotlety z kaszy gryczanej czy kapuśniak żmudzki, jak i na potrawy wykwintne, np. zupę ra...
Czytaj więcej
Barbara i Piotr Adamczewscy to jedyne w Polsce małżeństwo kulinarnych krytyków i praktyków, które ma już na swoim koncie łącznie ponad 40 książek poświęconych tematyce kulinarnej. "Pyszny obiad w pół godziny. 200 przepisów na szczęście" to kolejna publikacja tego duetu. Znalazły się w niej szybkie, proste, łatwe i pomysłowe dania, niekiedy tworzone niemal "z niczego". Autorzy dowodzą, że naprawdę smakowity obiad, składający się co najmniej z dwóch odpowiednio dobranych dań można przygotować w...
Czytaj więcej
Nowy poradnik popularnego krytyka kulinarnego i znawcy polskiej kuchni. Opatrzona ilustracjami publikacja stanowi cenne źródło informacji o rodowodzie wielu potraw i kulinarnych modach. Autor przedstawia np. historię chleba, ryżu, ziemniaka, sera, herbaty, kawy, pomidora. Opowiada o polskich tradycjach kulinarnych, biesiadowaniu i celebrowaniu świąt. [Wydawnictwo Videograf II, 2010]
Czytaj więcej
Najlepsi na świecie szefowie kuchni sami hodują rośliny, których używają, przyrządzając swoje wybitne potrawy. Teraz możesz do nich dołączyć z kompleksowym przewodnikiem po sezonowej kuchni. Jak uprawiać zioła, pomidory, szczypior i wiele innych warzyw, żeby mieć najlepsze zbiory? Jak przechowywać warzywa i owoce, żeby nie straciły niebywałego smaku jesieni, zapachu lata czy wiosennej świeżości? I w końcu, jak połączyć najlepsze jakościowo produkty pochodzące z własnego warzywnika lub od lok...
Czytaj więcej
Poradnik kulinarny "109 potraw" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem "Pani Elżbieta") to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera ponad sto przepisów na smaczne i łatwe do wykonania rozmaite potrawy. Są to: zupy, dania mięsne, dania rybne, dania z kartofli, dania jarzynowe, dania mączne, przystawki, pieczywo, kisiele i inne... [Wydawnictwo Armoryka, 2019]
Czytaj więcej
Poradnik kulinarny "Jedz ryby" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem "Pani Elżbieta") to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera 24 przepisy na smaczne i łatwe do wykonania potrawy z ryb słodkowodnych – karpia, szczupaka, karasia, lina, sielawy i innych. Przepisy na potrawy łatwe do przygotowania. [Wydawnictwo Armoryka, 2019]
Czytaj więcej
Poradnik kulinarny "99 potraw" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem "Pani Elżbieta") to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera blisko sto przepisów na smaczne i łatwe do wykonania rozmaite potrawy. Są to: zupy, dania mięsne, dania rybne, dania z kartofli, dania jarzynowe, dania mączne, przystawki, pieczywo, kisiele i inne... [Wydawnictwo Armoryka, 2019]
Czytaj więcej
Reprint oryginału drugiego wydania z 1929 r. z 329 przepisami kuchni powojennej. Autorkę, jak sama pisze, skłoniła do wydania niniejszej książki drożyzna produktów po wojnie, brak wielu artykułów, małe, w porównaniu z zarobkami robotników, zarobki inteligencji. Młode, ba nieraz i starsze gosposie muszą się często odwoływać do książki kucharskiej – a książki wszystkie pisane i wydane przed wojną, w czasach wielkiej obfitości i taniości produktów, dają potrawy bardzo smaczne wprawdzie, lecz zupełn...
Czytaj więcej

2021-03-18

W polskiej tradycji świętowanie zawsze odbywało się przy suto zastawionym stole i w gościnnej atmosferze. Relacje zachowane w dawnych kronikach i pamiętnikach opowiadają o stołach uginających się od jadła i napitków. Bez względu na okazję, niezależnie od pozycji społecznej i majętności ucztę zawsze należało wyprawić huczną, a wszystkich zaproszonych ugościć tak, by mieli co wspominać do końca życia. Książka "Biesiada polska" prezentuje – często w zabawny sposób – tradycyjne sposoby świętowani...
Czytaj więcej
W powszechnym mniemaniu kuchnia klasztorna uchodzi często za synonim kuchni staropolskiej, mocno zakorzenionej w naszej tradycji kulinarnej, odwołującej się do wielowiekowych doświadczeń mistrzów patelni i kadzidła. Dla opatów i opatek zdrowe odżywianie miało ogromne znaczenie, zapewniało bowiem sprawność fizyczną i umysłową. Jedzenie miało być proste, ale smaczne. Do niniejszej książki trafiły przepisy nieraz zapomniane, czasem nieco unowocześnione, którymi podzielili się zarówno klasztorni ...
Czytaj więcej
Wyśmienite wina i nalewki należy doceniać nie tylko z powodu doskonałych walorów smakowych, niepowtarzalnej barwy i zapachu. Domowej produkcji alkohole wykazują także właściwości lecznicze, które mogą okazać się doskonałą pomocą przy przeciwdziałaniu oraz leczeniu konkretnych chorób i dolegliwości. Książka "Nalewki i wina lecznicze" zawiera sprawdzone przepisy na lekarstwa domowej roboty, opis ich działania oraz zalecenia. [Wydawnictwo SBM Renata Gmitrzak, 2019]
Czytaj więcej
Znawcy polskich regionalnych kuchni skłaniają się ku twierdzeniu, że trzon naszej tradycji ma rodowód ziemiański i szlachecki i że to właśnie ta tradycja przenikała do innych grup społecznych, które na własne potrzeby i zgodnie z lokalną specyfiką, możliwościami i potrzebami twórczo ją modyfikowały. Dziś z pewnością warto zwrócić uwagę na różnorodność składników, która jest podstawowym wyznacznikiem charakteru lokalnych specjałów, umiejętnie wykorzystywanych przez współczesnych kucharzy. Prezent...
Czytaj więcej
Praktyczna i inspirująca książka kucharska. Przebogate jest menu kuchni polskiej. Niezwykle smakowite przepisy regionalne zebrano w tej książce, żeby wzbogacić domowe jadłospisy i przekonać się, jak wiele tradycji kulinarnych mamy do zaoferowania. Potrawy zaprezentowane są wg regionów: POMORZE, WARMIA i MAZURY, PODLASIE i SUWALSZCZYZNA, WIELKOPOLSKA, MAZOWSZE, LUBELSZCZYZNA, ŚLĄSK i SUDETY, MAŁOPOLSKA i KARPATY. Alfabetyczny indeks potraw ułatwia odnalezienie interesujących dań. Szczegółowe w...
Czytaj więcej

2021-03-12

Poradnik kulinarny "Potrawy i konserwy z grzybów" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem "Pani Elżbieta") to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera 80 przepisów na smaczne i łatwe do wykonania potrawy z grzybów prawdziwych, kozaków, pieczarek, rydzów, maślaków, smardzów, trufli, surojadek, chrząszczy, opieniek, gąsek, kurek, krówek i innych. [Wydawnictwo Armoryka, 2019]
Czytaj więcej
Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w diecie zwyczajnie nam szkodzi. Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe i gdzie szukać inspiracji? W nowej książce Sylwii Majcher, autorki bestsellerowego poradnika "Gotuję, nie marnuję", znaleźć można fleksitariańskie przepisy dla całej rodziny. Autorka podkreśla, że warto we wszystkich działaniach zachować umiar i do ograniczania mięsa w diecie podchodzić zdroworozsądkowo. W kuchni Sylwii Majcher nikt nie zatęskni za schabowym lub mielonym – tu królują st...
Czytaj więcej

2021-03-07

Połączenie tradycji z nowoczesnością: kuchnia polska jest tak różnorodna, że każde pokolenie znajdzie w niej coś dla siebie. Zestawienie przepisów "synowej" (bardziej nowoczesnych) oraz "teściowej" (tradycyjnych). Z tych samych produktów lub wokół tego samego tematu powstają dwa zupełnie odmienne dania. Wszystkie przepisy do wykonania ze składników dostępnych w polskich sklepach. Książka kucharska autorki popularnego bloga "Widelcem i nożem". W książce między innymi: aromatyczny pasztet...
Czytaj więcej
"Kuchnia polska" to skarbnica tradycyjnych i współczesnych przepisów. Według nich przygotujesz szybki pożywny i smaczny obiad, niedzielne ciasto czy grillową ucztę, a przy specjalnej okazji – dzieło sztuki kulinarnej, którym zaskoczysz rodzinę i znajomych. Znajdziesz tu tradycyjne potrawy z mąki, kaszy, jaj, grzybów, mięsa i ryb, kolorowe sałatki, surówki czy zaostrzające apetyt przystawki. Nie zabrakło smakołyków kojarzących się ze swojską kuchnią – pieczywo. Wszystko to w jednej książce, którą...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: