Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

2021-02-22

Jedzenie nas nie tylko wzmacnia. Jedzenie może nam także zaszkodzić. Mówimy o zatruwaniu naszego ciała systematycznie, codziennie, z precyzją cichego mordercy podającego do porannej herbaty dawkę arszeniku. Właściwa dieta, przestrzeganie prostych wskazań, umiejętne dbanie o organizm – to droga do zdrowia. Wiedzą o tym dobrze autorki tej książki. Obie – jedna jedząca mięso i druga –wegetarianka – mają za sobą chorobę nowotworową. Pomimo tego, że są bardziej świadome niż większość Polaków i wie...
Czytaj więcej

2021-02-20

Czytaj więcej
To wyjątkowa książka kucharska, gdyż dzięki niej przestanie cię dręczyć odwieczne pytanie: "Co dziś zrobić na obiad?". Znajdziesz tu różnorodne propozycje na gorąco – od zup i potraw warzywnych, przez mięsa i ryby, po dania na bazie makaronu, kaszy i ryżu oraz specjały mączne. Są to pomysły łatwe i nieco trudniejsze, odpowiednie na co dzień i na specjalną okazję. Dzięki tak urozmaiconemu menu bez trudu wybierzesz przepisy dopasowane do twoich preferencji. [Wydawnictwo Olimp Media, 201...
Czytaj więcej
Nie ma bardziej zmysłowego składnika od czekolady. W naszej książce znajdziesz całą gamę przepisów na czekoladowe rozkosze. Na spotkanie z osobą bliską sercu przyrządź wyrafinowane babeczki z białej czekolady. Romantyczną kolację we dwoje uwieńcz deserem pełnym afrodyzjaków, np. gruszkami w czekoladowym sosie. [Wydawnictwo Olimp Media, 2019]
Czytaj więcej
Kuchnia śródziemnomorska to kwintesencja zdrowia i smaku. Dzięki oliwie, oliwkom i morskim rybom dostarcza zalecanych przez dietetyków nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Królują w niej świeże warzywa, znakomite sery i jogurty oraz aromatyczne zioła, jak bazylia, oregano czy rozmaryn. Przysmaki, z których słynie region Morza Śródziemnego, są proste w wykonaniu – wiele z nich podbiło cały świat, jak pizza, spaghetti, sałatka grecka. Coraz większą popularnością cieszą się także h...
Czytaj więcej
Kuchnia śródziemnomorska jest najzdrowszą kuchnią na świecie. W wielu krajach potrawy mają różne odmiany, sposoby przyrządzania i zawartość składników, ale łączy je niska kaloryczność, korzystny wpływ na układ krążenia, a przede wszystkim lekkość. Prezentujemy pomysły na przysmaki pochodzące z krajów śródziemnomorskich oraz inspirowane tradycjami regionu. Znajdziecie tu przepisy na lekkie przekąski i sałatki, niebanalne zupy, np. caldeiradę z owocami morza, a także popularną margheritę, lasag...
Czytaj więcej
Czy wiesz, że kolory warzyw i owoców bardzo wiele mówią o ich właściwościach zdrowotnych? Czerwone mają korzystny wpływ na układ krążenia i poziom cholesterolu, pomarańczowe i żółte chronią wzrok, fioletowe opóźniają starzenie i pomagają w walce z nadwagą, białe mają właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe. Każdy rozdział poświęcony jest warzywom i owocom w danym kolorze. Znajdziesz tu przepisy na sałatkę z czerwonej kapusty z granatem, smażone bakłażany z fetą, zupę krem z zielonego groszk...
Czytaj więcej
Jeśli uwielbiasz, kiedy półki w twojej spiżarni są pełne samodzielnie przyrządzonych przetworów, z pewnością będziesz często korzystać z tej książki. Znajdziesz w niej przepisy na rozmaite domowe specjały zamknięte w słoikach i butelkach, które pomogą zamienić zwyczajny posiłek w prawdziwą ucztę. Robienie przetworów zacznij choćby od klasycznych ogórków kiszonych czy konfitury truskawkowej, a potem kieruj się smakiem i fantazją. Co powiesz na przykład na powidła morelowe, likier z czarnych porze...
Czytaj więcej
Ziarna i orzechy stanowią tak wartościowe produkty, że zostały zaliczone przez specjalistów żywieniowych do kategorii superfood. Oprócz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczają cennego błonnika oraz mnóstwa witamin i minerałów. Wykorzystaj zatem tę niewiarygodną moc ziaren i orzechów, wprowadzając je do swoich posiłków. Przepisów jest wiele – np. z sezamu, migdałów i suszonych owoców możesz zrobić energetyczne kulki sezamowe, a z nasion chia, mleka kokosowego i mango przyrząd...
Czytaj więcej
Miłość to w kuchni najlepsza przyprawa. Najdoskonalsze smaki, najcudowniejsze zapachy i najbardziej fascynujące połączenia powstają wtedy, kiedy kucharz kocha świat i ludzi. Viktoriya Popin to kucharka, której wzór możemy znaleźć w ciepłych, miłych wspomnieniach z dzieciństwa, kiedy to mama lub babcia karmiły nas nie tylko fantastycznymi daniami, ale również miłością. I właśnie z miłości powstały przepisy na domowe przysmaki Viktorii, a każdy z nich jest skomponowany tak, aby dostarczać tylko zd...
Czytaj więcej
Jak w ciągu jednego dnia weekendu przygotować 5 kolacji? To niemożliwe? Ależ skąd! To naprawdę łatwe. Raz w tygodniu warto kupić większą ilość podstawowych produktów, które można przechowywać, wykorzystywać je przez cały tydzień i gotować ekspresowe kolacje według przepisów podanych w książce. Wystarczą niewielkie zmiany w organizacji pracy w kuchni i można kompletnie zrewolucjonizować gotowanie! Odbiorcy: - osoby zabiegane, które chcą zaoszczędzić czas oraz pieniądze, - wszyscy, którzy ...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Wielka księga dań w słoiku
  • Autor: Linton Tanya
  • Tłumacz: Witkowska Magda
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2018
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Śniadania i przekąski. Zupy. Dania z ryżem. Sycące lunche. Sałatki owocowe i warzywne. Sałatki na bazie makaronów. Sałatki z dodatkiem nasion i warzyw strączkowych. Z dodatkiem mięs i owoców morza. Niezwykłe desery. A wszystko to zamknięte w niewielkim słoiku. Zacznij korzystać ze słoików, a szybko się przekonasz, że to fantastyczne, proste i uniwersalne rozwiązanie – zwłaszcza jeśli się ma do dyspozycji smakowite i pomysłowe przepisy z tej książki. Ciesz się różnorodnością smaków podczas śni...
Czytaj więcej
Zaraz, zaraz… Hola, hola! Kevin? Ten nasz strażak? Ten nasz Angol, nasz import z Wielkiej Brytanii pisze, momencik, bo przez gardło nie chce mi przejść… książkę kucharską?! Co ty bredzisz? Przecież Anglia nie ma żadnej przyzwoitej kuchni. O czym on będzie pisał? Mam wielką nadzieję, iż będzie dłuższa niż strona z jedynym znanym Polakom angielskim przepisem, mianowicie fish and chips. Tak reaguje każdy, kiedy się dowiaduje, o tej książce. Polacy! Błąd, i to jeszcze jaki! Ci, którzy tak myśl...
Czytaj więcej
Nietypowa książka kucharska, opowiedziana smakami dzieciństwa Wietnamczyków, którzy mieszkają w Polsce. Od sajgonek po zupę Pho. O pachnotce, balsamce, durianie, niebieskim imbirze, czerymoi i wszystkim, co chcieliście kupić w wietnamskich sklepach, ale baliście się zapytać. I o pełnym egzotyki Jarmarku Europa, którego już nie ma, a od którego wszystko się zaczęło. [Wydawnictwo Drzewo Babel, 2018]
Czytaj więcej

2021-02-08

"Piekę domowy chleb na żytnim zakwasie, robię zdrowe ciastka z bakaliami i codziennie gotuję. Wystarczy kilka prostych składników - kasza, brokuł, orzechy, pomidor, listek laurowy, szczypta soli – żeby wyczarować pyszne i zdrowe danie. Tak właśnie lubię gotować. Wszystkie przepisy w tej książce są łatwe, szybkie i oparte na naturalnych, nieprzetworzonych produktach: świeże warzywa, warzywa strączkowe, kasze, zioła, owoce i przyprawy. Pyszne jedzenie, które karmi ciało i dusze!" Beata Pawlikow...
Czytaj więcej
Czytaj więcej

2021-02-04

Czytaj więcej

2021-02-03

Czytaj więcej

2021-02-01

Absolutny must eat! Dwie kobiety - producentka i psychodietetyczka. Wspólna pasja - kulinaria. Jeden cel - smak. Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka-Łaska - kulinarne autorytety stacji TVN Style - wywołały już niejedną "Rewolucję na talerzu". Po popularnym programie i opartej na nim bestsellerowej książce, panie postanowiły iść za ciosem i doprawić tegoroczną jesień znakomitą "Szczyptą smaku". W nowej książce udowodnią czytelnikom, że gotowanie może być jednocześnie szybkie, zdrowe i ciek...
Czytaj więcej
Sernik, po którym schudniesz i dietetyczny schabowy! Czy to możliwe? Ależ tak! Autorki książki "Rewolucja na talerzu" oraz programu kulinarnego pod tym samym tytułem nadawanego na antenie TVN Style, dowodzą że można jeść smacznie i bez ograniczeń, a jednocześnie dbać o linię i zdrowie. Różnice są niewielkie, dania smakowite, a efekty piorunujące, bo stosując się do ich porad można prawie o połowę zmniejszyć kaloryczność drugiego dania ze swojskim schabowym i ziemniakami. Ta książka to zbió...
Czytaj więcej
Zdrowa dieta uzupełniająca od 5 miesiąca życia. Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska zapewni twojemu dziecku prawidłowy rozwój. Produkty pochodzenia roślinnego, mleko i jajka dostarczą mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Zebrane w tej książce różnorodne pomysły na zupki, kaszki i miksy owocowo-zbożowe pomogą ci w przygotowaniu zdrowych i pysznych posiłków. Natomiast dzięki zamieszczonym informacjom uzyskasz odpowiednią wiedzę na temat produktów wegetariańskich, a także zdroweg...
Czytaj więcej
Przepisy na dania wegetariańskie bez wyszukanych składników, na bazie lokalnie uprawianych warzyw, które rosną w przydomowym ogródku lub można je znaleźć na najbliższym bazarze. Zdrowa dieta wege musi być dobrze zbilansowana, stąd znajdziecie tu zbiór najróżniejszych przepisów na małe dania na ciepło i na zimno, sałatki, zupy, dania główne a także owocowe słodkości. Przyrządzanie posiłków nie musi być nudne. Kuchnia wege proponuje zdrowe i ciekawe połączenia. Na obiad mogą być placki orkiszow...
Czytaj więcej
Najbardziej migoczące gwiazdy na piekarniczym firmamencie. Eleganckie miniaturowe torciki o niezwykłym uroku: babeczki pieczołowicie przybrane kolorowymi owocami, cukrowymi perełkami lub romantycznymi kwiatami na spiętrzonym delikatnym kremie i otoczone zgrabnymi papierowymi foremkami zawsze mają perfekcyjny styl. 40 przepisów, a wśród nich rozpływające się w ustach babeczki cytrynowo-bezowe, wytworne babeczki dla dziewczynek lub ogniste hot chili ukazują różnorodność tych artystycznych torcików...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: