Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

30.12.2021

Starasz się zdrowo odżywiać? Ograniczasz cukier? Jesteś na diecie ketogenicznej? Dzięki tej książce w zdrowy sposób zaspokoisz ochotę na coś słodkiego. Znajdziesz w niej 150 sprawdzonych przepisów na fit słodycze i przekąski zgodne z zasadami diety ketogenicznej. Składniki to: olej kokosowy i zdrowe oleje roślinne oraz erytrol, mąka kokosowa i migdałowa. Są też opcje bez mleka i orzechów. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem, oraz tabelą z zawartością białek, tłuszczów i węglowodanów. Keto s...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Mąka i woda
  • Autor: Francuz Sabina
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2021
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Uwielbiasz smak i zapach świeżego pieczywa? Naucz się krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki. Nie potrzebujesz wielu dni, by wyhodować doskonały zakwas, i skomplikowanych receptur, by zrealizować swoje kulinarne marzenia. Wspaniałe, chrupiące pieczywo przygotujesz znacznie łatwiej i szybciej, niż myślisz. Sabina Francuz pokazuje, jak przejść drogę od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa. "Opr...
Czytaj więcej
Orgia smaków, która pobudza zmysły i poprawia nastrój - nie tylko dla wielbicieli marihuany. Marihuanę wykorzystywano w kuchni od zarania dziejów. Jednak dopiero teraz podbija ona kulinarny świat. Jedzenie terapeutyczne działa dwustopniowo: po pierwsze wspomaga walkę z chorobami dzięki substancjom leczniczym, a po drugie poprawia humor i łagodzi stres. Korzyści zdrowotne spożywania marihuany w posiłkach zostały naukowo udowodnione. "Konopne gotowanie" to jedyne takie kompendium. Znajdziesz...
Czytaj więcej

29.12.2021

On - znany kucharz, ona - fachowa niania i właścicielka agencji opiekunek. Razem stworzyli zestaw przepisów, z którymi doskonale poradzi sobie każdy tata, nawet jeśli dotąd sam nie zrobił choćby jajecznicy. Książka uwzględnia wszystkie dziecięce diety, żadna z proponowanych potraw nie zawiera cukru, a każda zrobiona razem z tatą może być świetną przygodą dla niego i dla dzieciaków. Sprytny system infografik pomoże rozszyfrować kuchenną alchemię. [Wydawnictwo Edipresse Książki, 2018]
Czytaj więcej
"Jestem fanem lokalności i regionalności. Marzę o tym, by coraz więcej ludzi dostrzegło potencjał polskich produktów. Bo naprawdę mamy się czym chwalić - nasze jedzenie jest pyszne, wysokiej jakości i różnorodne. Oczywiście nie ograniczam się jednak wyłącznie do tradycyjnych przepisów. Czerpię inspiracje z kuchni całego świata i staram się tak komponować receptury, by dania, których bazą są polskie składniki, były ciekawe, zabawne i pyszne. Tak, jedzenie ma być przyjemnością! W tej książce pr...
Czytaj więcej
Ma szelmowski urok, dlatego kochają go wszystkie gospodynie. Bez trudu skłania je do dzielenia się z nim nawet najsekretniejszymi przepisami. Tomasz Jakubiak w kolejnej odsłonie przebojowej serii z Kuchni + "Z miłości do lokalności" rusza w Polskę, by szukać tego, co lokalne, naturalne i wyjątkowe w smaku. W książce o tym samym tytule miłośnicy polskiej kuchni znajdą 70 przepisów na nowoczesne dania z tradycyjnych polskich produktów. [Wydawnictwo Edipresse Książki, 2017]
Czytaj więcej
Zioła na talerzu to 15 barwnych historii utalentowanych kucharzy i blogerów, którzy zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół. Tomek Jakubiak porównuje tu tajską bazylię do relacji z teściową, Andrzej Polan opowiada o tym, jak szczaw przywołuje u niego wspomnienia z dzieciństwa, a Jurek Sobieniak odkrywa nieznane oblicze melisy, która większości z nas kojarzy się z deserami. Każdy z gości podzielił się także swoim ulubionym przepisem, w którym świeże zioła grają pierwszoplanowe role. Sam...
Czytaj więcej

24.12.2021

Ocet jest jedną z najbardziej wszechstronnych substancji na świecie. Ta książka prezentuje zarówno najpowszechniejsze, jak i trochę mniej znane sposoby wykorzystania octu podzielone na przystępnie ułożone rozdziały: sprzątanie, pranie, zdrowie i uroda, gotowanie, ogród i działka. Ocet to bez wątpienia jeden z najbardziej uniwersalnych wynalazków natury, będący tanią i przyjazną środowisku alternatywą dla drogich środków chemicznych. Ten przyjazny czytelnikom i czytelniczkom poradnik - ze zwi...
Czytaj więcej

20.12.2021

Dieta ketogeniczna bije rekordy popularności. Niestety większość ketogenicznych planów żywieniowych obfituje w mięso i nabiał, które często pochodzą od zwierząt hodowanych metodami przemysłowymi. Dr Will Cole odkrywa przed tobą dietę ketotariańską - połączenie diety ketogenicznej z dietą opartą (głównie) na roślinach. W tej książce znajdziesz wskazówki, triki i porady dotyczące przejścia na ketotarianizm - w tym zarządzanie makroskładnikami czy równoważenie elektrolitów. Odkryjesz 75 przepisów n...
Czytaj więcej

17.12.2021

W tym roku kultowe francuskie bistro z placu Zbawiciela świętuje swoje 10-lecie. Przez ten czas udało im się nie tylko zarazić warszawiaków (ale też krakusów i wrocławian - bo tam mają filie) miłością do croissantów, croque monsieur i kanapek z kozim serem, lecz także przenieść odrobinę francuskiego luzu do zestresowanego kraju nad Wisłą. Książka właścicielek Charlotte to hołd dla francuskiej sztuki niespiesznej celebracji. Oprócz kultowych przepisów na dania, które od 10 lat niezmiennie królują...
Czytaj więcej

16.12.2021

"Współczesna kuchnia chińska" to obowiązkowa lektura dla wszystkich ciekawych świata i żądnych kulinarnych wrażeń. Książka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein wprowadza w obszar tak odległej dla Europejczyków kultury, przybliżając go nam dzięki znakomitym przepisom. Już dziś możemy się poczuć jak możni tego świata, wszak "klasyczna kuchnia chińska zaspokaja wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych (...), a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a ...
Czytaj więcej

14.12.2021

Najwspanialsze smaki lata i dzieciństwa. Najnowsza książka Olii Hercules to cudowna, nostalgiczna podróż śladami smaków z dzieciństwa. W "Sielskich smakach" autorka zgromadziła 100 doskonałych przepisów kojarzących się ze szczęściem, latem, beztroską i wakacjami. Z kuchnią mamy i babuszki. Olia, przywołując własne wspomnienia, liczne rozmowy i spotkania poświęcone gotowaniu, opisuje różnorodność i spuściznę kuchni ukraińskiej. Przybliża fenomen tzw. letnich kuchni - niewielkich, stojących ...
Czytaj więcej

12.12.2021

Kapusta pekińska z marchewką czy sałata selerowa z fetą? Tuńczyk po sycylijsku czy sałatka makaronowa z bazylią, a może sałatka z cukinii i szynki? W zależności od składników takie sałatki mogą być dodatkiem do dań głównych albo samodzielnym posiłkiem, na przykład na kolację. Warto je przygotować, kiedy zapraszamy gości i zależy nam, by docenili nie tylko smak serwowanych potraw, ale także ich wygląd. Kolorowe i oryginalnie podane surówki i sałatki mogą wprawić w zachwyt nawet wybrednych smak...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Ketodieta: Praktyczny przewodnik
  • Autor: Vogel Leanne
  • Tłumacz: Rudnik Justyna, Samborska Małgorzata
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2021
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Kompletny przewodnik po diecie niskowęglowodanowej. Leanne Vogel, autorka książek i popularyzatorka stylu życia opartego na stosowaniu keto diety, w najnowszej książce przedstawia sposoby, jak przejść na dietę ketogeniczną i co ważniejsze - jak skutecznie ją utrzymać. W poradniku znajdziesz praktyczne porady i narzędzia ułatwiające rozpoczęcie i utrzymanie diety oraz mnóstwo przepisów na zdrowe i smaczne posiłki. Z książki dowiesz się m.in.: - czym jest dieta ketogeniczna i czy jest on...
Czytaj więcej

09.12.2021

Deser jako zwieńczenie posiłku najczęściej przyrządzany jest z owoców - soczystych, lekkich i przede wszystkim zdrowych. Spożywane na surowo są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zdarza się, że brakuje nam pomysłów na ich wykorzystanie. Zaprezentowane przepisy z pewnością rozwiążą ten problem. "Desery z owoców" to zbiór przepisów na najsmaczniejsze słodkie dania uzupełniony wskazówkami, które pozwolą wydobyć z owoców wspaniały smak bez utraty wartości odżywczych. Lody podane na go...
Czytaj więcej

07.12.2021

  • Tytuł: Kuchnia dla dzieci
  • Autor: Czarkowska Iwona
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2012
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Marylek
Przepisy zebrane w książce zostały skomponowane w sposób uwzględniający realia, w jakich żyją zabiegani rodzice oraz dostępność produktów. Zawierają również praktyczne informacje o wielkości porcji, możliwości zamrożenia posiłku, zawartości cukru oraz mięsa i mleka krowiego. [Wydawnictwo Dragon, 2012]
Czytaj więcej

06.12.2021

Dobrze i z pomysłem przyrządzone sałatki oraz surówki doskonale sprawdzają się jako dodatek do dań głównych, ale również jako samodzielne dania i przystawki. Są źródłem cennych witamin oraz minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i mają wysoką wartość odżywczą. Książka zawiera przepisy na wiele kompozycji wegańskich, wegetariańskich, mięsnych i rybnych, które znacznie urozmaicą codzienne menu. [Wydawnictwo SBM, 2021]
Czytaj więcej
Jeśli nie lubisz latać samolotem, odbądź kulinarną podróż dookoła świata. Nie musisz pakować walizek, martwić się o hotel. Wystarczy ta książka, bo gdy już zdecydujesz, który przysmak przygotować, czeka cię wiele przygód. Możesz wybrać już ci znane: lazanię czy rybę z rusztu, albo pochodzący z antypodów deser - pavlovą. Jeśli wolisz eksperymentować to wybierz przepis na tempurę albo indyjski chutney. W książce znajdują się także informacje o potrawach, produktach i krajach, z których pochodzą pr...
Czytaj więcej
Kuchnie świata obfitują w potrawy z owocami, warzywami i przyprawami, którym od dawien dawna przypisuje się moc afrodyzjaków, działających na wszystkie zmysły i wzmagających apetyt na miłość. Są wśród nich owoce morza, aromatyczne zupy, apetyczne przystawki czy lekkie, pachnące wanilią i czekoladą desery. Niniejsza książka zawiera najciekawsze miłosne przepisy kuchni: francuskiej, włoskiej, hiszpańskiej, meksykańskiej, polskiej, żydowskiej i orientalnej. Prezentuje tradycyjne afrodyzjaki i zd...
Czytaj więcej

05.12.2021

Przed nami ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem. Tym razem autorka opowie o kursie piekarniczym, zabierze Nas na toskański targ i odwiedzi jesienne Montepulciano. Przepłyniemy się kajakiem i posiedzimy pod drzewem z oczami. Dla chętnych czeka trekking po toskańskich wzgórzach czy poszukiwanie tajemniczych klownów. A na koniec dla Wszystkich propozycje włoskich i toskańskich receptur. Jak zawsze podczas czytania poczujemy głód i chęć przygotowania jednej ze smakowitych potraw. Buon appeti...
Czytaj więcej
Ponad 200 wypróbowanych przepisów. Św. Hildegarda - benedyktynka, kompozytorka, reformatorka, genialna znawczyni ziół - z przekonaniem pisała o orkiszu, że "jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest łagodniejszy od innych ziaren. Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę". Czegóż chcieć więcej? W niniejszej książce znalazły się sprawdzone przepisy różnorodnych dań, których składnikiem jest orkisz. To propozycje przekąsek, przys...
Czytaj więcej

04.12.2021

Koniec nudnych kanapek z serem! Nadeszła pudełkowa rewolucja! - Spędzasz większość dnia poza domem, ale chcesz jeść zdrowo? - Nie masz czasu na codzienne gotowanie? - Szukasz pomysłów na proste i smaczne dania na wynos? Dominika Wójciak pokazuje, jak w łatwy sposób zaplanować i przygotować zdrowe i pyszne wegetariańskie posiłki. Dzięki praktycznym bazowym przepisom codziennie możesz jeść inną potrawę, a czas poświęcony na gotowanie ograniczysz do minimum. Korzystaj z podstawowych receptu...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: