Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

2020-10-28

Z warzyw można zrobić wszystko – właśnie tak! I mamy na to 100 dowodów w postaci sprawdzonych przepisów na znakomite dania główne, ciasta, desery, przetwory i inne specjały. Zgodnie z najnowszymi trendami dietetycznymi to warzywa powinny zajmować najważniejsze miejsce w naszym menu, gdyż są pełne wartości odżywczych, zapobiegają chorobom i mają niewielką kaloryczność. Wobec tak wielu korzyści zdrowotnych płynących z ich spożywania czas zmienić swoje przyzwyczajenia – na warzywne! [SBM Renat...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Roślinne koktajle
  • Autor: Hyży Karolina
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2019
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Pingwinek
Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności wskazuje, że dla zachowania zdrowia i energii podstawą powinny być aktywność fizyczna oraz spożywanie dużej ilości warzyw i owoców. Wypijanie szklanki koktajlu pełnego odżywczych składników będzie nie tylko smaczną alternatywą do monotonnych posiłków, ale również przyczyni się do wypełnienia zaleceń zdrowotnych. W książce zaprezentowano ponad 100 pomysłów na smaczne i kolorowe koktajle, które można dopasować do swoich potrzeb – są przepisy na napo...
Czytaj więcej
Mleko? Cóż, wielu osobom jedynie przysparza problemy. Ale co można poradzić na to, że cukier mleczny wydaje się obowiązkowym składnikiem większości produktów spożywczych? Najlepszym rozwiązaniem będzie samodzielne gotowanie. Dzięki smakowitym przepisom jedzenie bez mleka, śmietany i całego mlecznego kramu będzie równie pyszne jak wtedy, gdy nic nas nie ograniczało. Trzystopniowy plan, przejrzyste ilustracje i wiele porad dotyczących zakupów i gotowania będą dodatkowym wsparciem podczas zmiany na...
Czytaj więcej
W książce czytelnik znajdzie wskazówki, jak cieszyć się życiem pomimo choroby. Autor opracował swoje przepisy na podstawie najnowszych badań z dziedziny medycyny i udowadnia, że diabetycy stosując odpowiedni sposób odżywiania, mogą rozkoszować się smakiem i najeść się do syta. Najnowsze badania naukowe pokazują, że życie z cukrzycą nie jest już tak skomplikowane jak niegdyś i dlatego też osoby na nią chorujące, chcąc się odpowiednio odżywiać, nie muszą już przestrzegać dawnych nakazów żywieni...
Czytaj więcej
Chorujesz na cukrzycę i szukasz smacznych, a jednocześnie sprawdzonych przepisów na potrawy przygotowywane każdego dnia? Przy odrobinie wiedzy i odżywianiu zorientowanym na białko z łatwością zmienisz swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. W niniejszej książce znajdziesz przepisy na dania, które spełnią wszystkie twoje wymagania: w czasie nie dłuższym niż pół godziny wyczarujesz pyszności! Książka ta pomoże prowadzić aktywne życie z dobrym jedzeniem, a wszystko to przy odrobinie uważności i b...
Czytaj więcej

2020-10-24

Zaplanuj wegetariańskie posiłki z wyprzedzeniem, ogranicz swój stres i ciesz się pysznymi daniami! "Prep" pochodzi od angielskiego słowa "prepare" (przygotować), z kolei określenie "prepper" oznacza osobę, która szykuje się na cięższe czasy. Codzienne przyrządzanie jedzenia bywa męczące, nie zawsze masz pomysł, co zrobić na obiad, ani wystarczająco dużo czasu na bieżące zakupy. Zorganizuj wielkie gotowanie, np. w niedzielny wieczór, i stwórz bazę zaplanowanych na cały tydzień posiłków, oszczę...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Naturalnie i zdrowo
  • Autor: Britton Sarah
  • Tłumacz: Żukowski Dariusz
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2018
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Po prostu. Bez spinania się. Sto przepisów na inspirujące wegetariańskie potrawy, których składniki znajdziesz w każdym spożywczaku. Sarah Britton wprowadza kuchnię wegetariańską na nowy tor: oto książka kucharska dopasowana do każdego budżetu i na każdy dzień tygodnia. Dania główne, dodatki, zupy, sałatki i przekąski nie wymagają skomplikowanych technik gotowania, a składniki można znaleźć w sklepie na rogu. Każdą z potraw można zmienić na wersję wegańską i bezglutenową. Każda pozwala na nie...
Czytaj więcej
Książka ta to dokładnie 400 przepisów, receptur starych jak świat i tych nadążających z duchem czasów, a także tych, które do naszej kuchni polskiej przywędrowały z różnych zakątków świata, jednak zadomowiły się już na dobre. Bo czy możemy wyobrazić sobie dziś domowe menu bez spaghetti, lecza czy pizzy? [Wydawnictwo Arystoteles, 2011]
Czytaj więcej
  • Tytuł: W smak naturze
  • Autor: Puzio Małgorzata
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2015
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
"Ta książka jest odpowiedzią na często zadawane mi pytania w czasie spotkań i pokazów kulinarnych w całym kraju, a szczególnie jedno: »Jakie produkty wybierać?«. Odpowiadam: naturalne"! Autorka [Burda Media Polska, 2015]
Czytaj więcej
"Wysmakowane" to pierwsza książka autorska Karoliny Kosowicz i Magdaleny Rajchelt, twórczyń bloga kaszamanna.com. Nie dajmy się jednak zwieść pozorom – wysmakowane nie oznacza skomplikowane, elitarne, wymagające. Wręcz przeciwnie, autorki uwielbiają prostotę, a gotowanie jest dla nich źródłem relaksu i przyjemności. Produkty, które przyrządzają, można znaleźć w każdym osiedlowym sklepie, a z przygotowaniem zaproponowanych potraw poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Zupy, sałatki, desery – p...
Czytaj więcej
Anthony Bourdain to człowiek o wielkim apetycie. Niegrzeczny chłopiec kulinariów po ponad dziesięciu latach powraca z kolejną książką kucharską. I robi to w wielkim stylu. W swojej najnowszej książce "Apetyt" skondensował ponad 30 lat gotowania w kuchniach wielu restauracji oraz podróży po świecie. Powstał esencjonalny zbiór ulubionych potraw, które (przynajmniej zdaniem pana Bourdaina) wszyscy powinni umieć przyrządzić. To książka kucharska niepodobna do innych, lista dań uwielbianych w jego do...
Czytaj więcej

2020-10-22

Pożywne i zdrowe smarowidła można przygotować niemal ze wszystkiego – lista produktów jest niezwykle bogata, a możliwości ich łączenia nieograniczone. Podane na samodzielnie upieczonym chlebie lub zaserwowane jako dip do chrupiących przekąsek czy pokrojonych w słupki świeżych warzyw stanowią pełnowartościowy i zdrowy posiłek na każdą porę dnia. Książka zawiera ponad 100 wypróbowanych przepisów na wegańskie i wegetariańskie smarowidła oraz domowe pieczywo. [SBM, 2020]
Czytaj więcej
Ponadczasowe książki mistrza Marka Łebkowskiego pomagają kolejnym pokoleniom Polaków w nauce gotowania i odkrywaniu tajników sztuki kulinarnej. Nowy wybór przepisów to praktyczna propozycja dla każdego, kto chce sięgnąć po źródło sprawdzonej wiedzy, zainspirować się i poznać to, co najlepsze w kuchni polskiej. Dzięki książce nauczysz się, jak przyrządzić barszcz, ulepić idealne pierogi czy wyrobić pyszne ciasto drożdżowe. Znajdziesz tu tradycyjne przepisy na smaczne dania z warzyw, mięsa, ryb...
Czytaj więcej

2020-10-19

  • Tytuł: Kuchnia grecka
  • Autor: Kaipi Aphrodite
  • Tłumacz: Kozłowski Tomasz
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: grecki (nowoczesny)
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2001
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Ucztowanie po grecku Przywołajcie Państwo do własnego domu tchnienie Grecji! Śródziemnomorska kuchnia sprawi, że poczujecie się bliżej czasu radosnej, gorącej kanikuły. Bądźcie przez chwilę jak Grecy, którzy zawsze mają czas na rozkoszowanie się wyszukanymi potrawami w towarzystwie gości, przyjaciół i znajomych. W książce tej znajdziecie Państwo przepisy na przyrządzenie zakąsek, potraw mięsnych, rybnych, dań z owoców morza i deserów. Doświadczycie wówczas sami, że grecka kuchnia oprócz da...
Czytaj więcej
Dla smakoszy Grecja to idealne miejsce na wakacje, bo to właśnie w greckiej kuchni, jak w soczewce, skupiają się trendy i tradycje kulinarne krajów basenu Morza Śródziemnego - arabskie przyprawy, włoskie makarony, bałkańskie sery i charakterystyczne lokalne wina. A do tego doskonała, naprawdę wyjątkowa oliwa o pięknej barwie i głębokim aromacie. Wszystkich składników aromatycznych Grecy używają z umiarem, pierwszeństwo dając dobrej jakości lokalnym produktom – warzywom, młodemu mięsu czy serom. ...
Czytaj więcej
Kuchnia grecka to dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Zapraszamy do kulinarnej wycieczki po Grecji z naszą publikacją kulinarną. [Wydawnictwo Arystoteles, 2014]
Czytaj więcej
- Ponad 100 wspaniałych przepisów. - Krótkie wstępy z przydatnymi wskazówkami. - Proste opisy gwarantujące doskonały rezultat. - Inspirujące zdjęcia pobudzające apetyt. [Wydawnictwo Olesiejuk, 2014]
Czytaj więcej

2020-10-15

Przepisy kulinarne zawarte w tej książce dotyczą zarówno potraw na cztery pory roku, jak również na święta i inne okazje. Znajdziemy w niej również przepisy na pyszne drinki i koktajle i porady dotyczące doboru odpowiedniego wina. Niezbędnik kulinarny, który powinien znajdować się w każdej kuchni. [Studio Marka Łebkowskiego, 2007]
Czytaj więcej
Z książki dowiemy się jakie wino podawać do posiłku, a także jak przyrządzić wyborną nalewkę i domowe konfitury. Pozycja bogato ilustrowana. [Świat Książki, 2003]
Czytaj więcej
W książce poznajemy tajemnice przyrządzania potraw z mięs, drobiu, dziczyzny, ryb i owoców morza. Dowiemy się, jak przygotować tradycyjną soczystą pieczeń z chrupiącą skórką czy pyszną smażoną rybę, a także wiele egzotycznych dań. [Świat Książki, 2003]
Czytaj więcej
Przepisy na potrawy jarskie, takie jak ruskie pierogi i domowy twaróg, risotto, tarty i suflety. Przepisy przedstawione czytelnie i ilustrowane fotografią gotowej potrawy. [Wydawnictwo Diogenes, 2006]
Czytaj więcej
  • Tytuł: Palestyna: Książka kucharska
  • Autor: Tamimi Sami, Wigley Tara
  • Tłumacz: Palmowska Anna, Skarżyńska Katarzyna
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 2020
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2021
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): parilicium
"Przepiękna książka. Ugotuję z niej wszystko po kolei". Nigella Lawson Ta książka to list miłosny do Palestyny, w którym z zachwytem opisano jej kuchnię, produkty, historię, przyszłość i ludzi – tworząc barwny kalejdoskop ponad 110 przepisów i opowieści współautorów "Jerozolimy" i "Ottolenghi PROSTO". Sami i Tara zapraszają cię w podróż po Betlejem, Wschodniej Jerozolimie, Nablusie, Hajfie, Akce, Nazarecie, Galilei i Zachodnim Brzegu. Każdy region to odrębna, jedyna w swoim rodzaju ku...
Czytaj więcej
Przepisy na przystawki - od swojskiego chleba ze smalcem do wykwintnych pasztetów i sałatek, a także zupy i dodatki do zup oraz sosy - oto zawartość kolejnego tomu serii. Grzanki z grzybami, galaretki z ryb i drobiu, paszteciki, śledź albo tatar z łososia wśród przystawek, sałatki, np. z kuskusu albo z kurczaka, wreszcie zupy - polskie, jak żurek i cebulowa - ale i krem ze szparagów czy węgierska gulaszowa - to tylko przykłady dań, jakie znajdziemy w książce. Przepisy na sosy - od winegret, popr...
Czytaj więcej
Porady Marka Łebkowskiego to prawdziwa "biblia polskiej kuchni"! Znajdziesz tu najpopularniejsze potrawy w kilku inspirujących wariantach, a dzięki tej książce odkryjesz sekrety rodzimych receptur i zobaczysz, jak je wykorzystać współcześnie. Mistrz sztuki kulinarnej Marek Łebkowski zaprasza do podróży po "domowym gotowaniu". Przez krainę domowych śniadań i kolacji oraz świat obiadów aż po smakowitą wędrówkę pośród podwieczorków i dań świątecznych. Każdy przepis to: - czas przygotowania, ...
Czytaj więcej
"Królestwo zup" to przepisy na konkretne i pożywne zupy dla całej rodziny. Talerz zupy i pajda chleba to pełnowartościowy posiłek południowy lub wieczorny. Przepisy na zupy w stylu slow i błyskawiczne, wegetariańskie i z mięsną wkładką. Zupa nie tylko nasyci, ale ukoi ciało i poprawi humor. - 5 przepisów na podstawowe wywary mięsne i warzywne – podstawę wielu zup, - 50 przepisów na pyszne zupy wystarczające za cały posiłek, - 10 przepisów na chleb i bułki bez których nie sposób sobie wyobr...
Czytaj więcej

2020-10-13

Nalewki to polska specjalność od lat. Choć zdarzały się okresy, kiedy nieco odchodziły w zapomnienie, to w ostatnich latach przeżywają renesans. I chwała za to tym wszystkim, którzy z zapałem wskrzeszają zwyczaj wyrobu domowych trunków. To najlepszy sposób na to, by zamknąć w smukłych butelkach całe bogactwo, jakim obdarza nas natura w ciepłych miesiącach roku. [Wydawnictwo Harde, 2019]
Czytaj więcej

2020-10-10

"Flavia gotuje, czerpiąc wzory tak z dawnej kuchni polskiej, jak i z bogatych tradycji florenckich i toskańskich. Ta książka jest szlakiem wiodącym z Warszawy do Villi Calcinaia w sercu Chianti Classico, pełnym smaków i aromatów wiernie opisanych przez Małgosię". Tessa Capponi-Borawska Litry oliwy, kilogramy pomidorów, masło, kluski i brzoskwinie skąpane w winie… Ta książka to opowieść o autorskiej kuchni Flavii Borawskiej, o smakach i aromatach, które są jej bliskie. Flavia gotuje z ...
Czytaj więcej

2020-10-06

W naszej książce znajdziecie pomysły na pyszne deserki owocowe, zabawne ciasteczka, domowe pralinki i lody. Wszystkie przepisy zawierają opis wykonania krok po kroku. W środku jest arkusz kolorowych naklejek, którymi nagradzamy wykonanie potrawy. Dzieci uwielbiają gotować – pod warunkiem, że nie są krytykowane. Niech dekorują, wycinają i lepią. Bawiąc się gotowaniem, odkryją, jak komponować zdrowe posiłki, rozwiną swoje poczucie smaku i nabiorą apetytu. Nie martwcie się, że trochę nabrudzą w ...
Czytaj więcej
Prezentujemy przepisy na ciepłe desery - naleśniki, omlety, racuchy i placuszki ze słodkimi dodatkami. Na ciepło polecamy także owoce, które zapieka się, dusi w syropie, a nawet smaży w cieście naleśnikowym. [Wydawnictwo Olimp Media, 2018]
Czytaj więcej
Prezentujemy pożywne zupy na mięsie, sycące jarzynowe oraz pikantne kremy. Wszystkie wspaniale rozgrzewają w zimne dni. [Wydawnictwo Olimp Media, 2018]
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: