Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

22.04.2017

Czytaj więcej
Nie zawsze mamy czas na długie przebywanie w kuchni, aby przygotować smaczny posiłek. Dlatego też oddajemy do rąk naszych Czytelników książkę zawierającą 300 przepisów na szybkie dania, wykonanie których powinno zająć nie więcej niż kilka lub kilkanaście minut. [Watra, 1996]
Czytaj więcej

19.04.2017

  • Tytuł: Wzór na smak
  • Autor: Łapanowski Grzegorz
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2017
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): ktrya
Na tapetę idzie słodki, kwaśny, gorzki, słony, ale też smak umami i tłusty – Łapanowski rzeczowo tłumaczy, jak te smaki na nas "działają" i jak wykorzystać ich moc, żeby stworzyć dania idealne. Wyjaśnia dlaczego słodki lubi kwaśny, a kwaśny gra ze słonym, skąd bierze się "mięsność" umami i na czym polega fenomen kostki rosołowej. Opowiada o roli konsystencji i kolorów w dobieraniu składników, które mają się spotkać na talerzu. O tym, jak z każdego elementu dania przy pomocy kulinarnych trików mo...
Czytaj więcej

14.04.2017

  • Tytuł: Kot na diecie BARF
  • Autor: Olejnik Małgorzata
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2017
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): ktrya
Jak karmić kota? Naturalnie! Kot (Felis catus) został oswojony tysiące lat temu. Niektóre źródła podają, że jako zwierzę domowe towarzyszy on człowiekowi od niemal dziesięciu tysięcy lat. Tylko czy w przypadku kota na pewno można mówić o „udomowieniu”? Może właściwszym terminem byłoby „obłaskawienie”? Każdy właściciel mruczącego pupila wie, że kwestią sporną jest zarówno to, kto tu kogo posiada, jak i sama domowość. Wszak nawet w najsłodszym puchatym kociątku drzemie dzikus, wciąż czujny, zaw...
Czytaj więcej

13.04.2017

Lara Gessler fachu uczyła się od najlepszych mistrzów w akade­miach kulinarnych oraz restauracjach Londynu i Nowego Jorku. Córka słynnej restauratorki Magdy, pasję do gotowania odzie­dziczyła po mamie i tacie – cukierniku. Jej książkowy debiut to przełożenie polskiej, pełnej aromatycznych ziół kulinarnej trady­cji na język współczesnej kuchni w ponad 50 przepisach. Majera­nek, tymianek czy jałowiec w książce Lary występują w nowej roli dodatków do deserów. [Edipresse Polska, 2016]
Czytaj więcej

12.04.2017

Jeden garnek Mniej niż 10 składników Krócej niż 30 minut! Kiedy w 2012 roku Dana Shultz założyła blog Minimalist Baker, nie przypuszczała nawet, że jej proste roślinne przepisy zachwycą ludzi na całym świecie. Wielkie serce, talent i przede wszystkim kulinarna pasja pokazały, że gotować można szybko, pysznie i… zdrowo! Znajdziesz tu 101 prostych do przygotowania, smacznych i – co najważniejsze – minimalistycznych przepisów. Idealne na pyszne śniadanie, romantyczną kolację, piknikowy wy...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Kuchnia grecka
  • Autor: Calombaris George
  • Tłumacz: Światły Krzysztof
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 2015
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2016
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Jeden z najbardziej znanych greckich szefów kuchni, gwiazda australijskiej edycji MasterChefa. Kochany za humor i eksperymenty kulinarne. Chętnie sięga do swoich korzeni, dzieląc się rodzimymi smakami w autorskich restauracjach, m.in. na wyspie Mykonos. Proste domowe greckie przepisy w zaskakujących wersjach. Spróbuj, jak smakuje arbuz z ouzo, jogurt cynamonowy, przypalona dynia z twarogiem z koziego sera. Pokochaj grecki bałagan w słodkiej odsłonie. „Syn Greczynki i Egipcjanina wychowa...
Czytaj więcej
Słodkawy pasternak, korzenny topinambur, szparagowa skorzonera, lekko gorzki jarmuż, wyrazista brukiew, soczyste kolorowe marchewki… Są warzywa, które choć dawniej często gościły na polskich stołach, dziś zostały niemal całkiem zapomniane. Niesłusznie! Smaczne, pełne wartości odżywczych, są zaproszeniem do kuchni pełnej fantazji. Przygotuj krem z brukwi z wędzonym twarogiem, risotto z topinamburem, grillowaną skorzonerę z konfiturą z białej cebuli i smażonym pstrągiem, a na deser ciasto z pas...
Czytaj więcej
Jurek Sobieniak zaprasza na domowy street food! Uliczne jedzenie jest szybkie i pyszne. Tak pyszne, że warto zrobić je w domu. Jurek Sobieniak podaje sprawdzone kulinarne patenty na street food z całego świata: burgery, hot dogi, langosze, piady, burritos – a także pomysłowe dodatki podkręcające smak najprostszych potraw. To jedzenie, które kochamy wszyscy, nawet jeśli nie chcemy się do tego przyznać. Zamień swoją kuchnię w najlepszy food truck na świecie. „Jurek Sobieniak jest s...
Czytaj więcej
Cytryny kiszone w wędzonej soli? Jarmuż fermentowany w jogurcie z jałowcem? Kiszony rabarbar z grapefruitem w miodowej zalewie? Dynie fermentowane w maślance z czosnkiem? Nawet się nie spodziewasz, co jeszcze można włożyć do słoika! Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Tradycyjne potrawy w nowej aranżacji – bigos z ogórków, żur na zakwasie z kas...
Czytaj więcej

11.04.2017

Autorka "Jadalnych kwiatów" i "Pysznych chwastów" powraca z nowymi inspiracjami. Tym razem postanowiła przyrządzić różę. Czy królowa kwiatów może być nie tylko smacznym dodatkiem kulinarnym, ale i ekskluzywnym surowcem kosmetycznym? Oczywiście, że tak! "Różane przepisy" to pomysły na wykwintne dania i naturalne kosmetyki do samodzielnego przygotowania w domowym zaciszu. Poznaj smak różanego chleba, trufli w kwiatowym pudrze czy sałatki z ciecierzycy z marynowanymi owocami z dzikiej róży. Zako...
Czytaj więcej

04.04.2017

„Teksty zebrane w książce »Terytoria smaku« pokazują, po pierwsze, przydatność problematyki smaku i jedzenia do badania szerokiej gamy zjawisk społecznych i kulturowych; po drugie, ich bogata i różnorodna problematyka dobrze oddaje hybrydowość kultury współczesnej i dowodzi zasadności spojrzenia na kulturę, relacje międzyludzkie – spory, konflikty, więzi – przez pryzmat smaku, preferencji i praktyk kulinarnych. W świetle zgromadzonych tekstów widać, że zjawiska, które wydają się zwykłe, codzienn...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: