Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

2017-11-25

Długo wyczekiwana pierwsza książka jednej z najpopularniejszych polskich blogerek kulinarnych. Patrycja swój blog prowadzi nieprzerwanie od 10 lat, popularyzując kuchnię zdrową, smaczną oraz niebanalną. Wiele przepisów przygotowanych zostało zgodnie z zasadami Kuchni Pięciu Przemian. Konsekwentna w swych wyborach, nie ulega krótkotrwałym modom, za to nieustannie inspiruje coraz większe grono miłośników gotowania. Zachwycające zdjęcia (nie tylko potraw) to znak rozpoznawczy Trufli. Niezwykle...
Czytaj więcej

2017-11-21

"Pieczemy ekologiczny chleb" to pierwsza wydana w Polsce w okresie powojennym tak obszerna, praktyczna i oryginalna książka o domowym pieczeniu chleba, posiadającego najlepsze z możliwych walory zdrowotne. Zebrano przepisy na wypiek ponad 120 rodzajów chleba i pieczywa z ciasta chlebowego, przydatne w każdym wiejskim i miejskim domu. Oryginalne przepisy z poradników najsławniejszych polskich kucharek XIX i początku XX wieku. Recepty na chleby regionalne i chleby o rodowodzie biblijnym, m.i...
Czytaj więcej
"Wytwarzamy ekologiczny ser... w domu" to druga publikacja z serii "Biblioteczka Rękodzieła Ekologicznego Eko Smak". Sery zagrodowe, ser domowy, bez sztucznych dodatków, konserwantów i barwników – możesz przyrządzić je samodzielnie, korzystając z doświadczeń tych, którzy już dawno zdecydowali się wytwarzać ser samodzielnie. Autorzy przekazują doświadczenia rolników ekologicznych i kucharzy wytwarzających domowe sery. Dostępne w sklepach sery mają coraz gorszą jakość i smak. Często "fałsz...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Domowy wyrób serów
  • Autor: Carroll Ricki
  • Tłumacz: Knopińska Olga
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 2002
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2010
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): parilicium
Blisko 100 przepisów na sery; 60 przepisów na potrawy z serem i wiele innych serowych smaczków. Przemiana mleka w ser to zadanie, o które może pokusić się każdy z nas. Nawet w warunkach domowych możemy, eksperymentując z rodzajami mleka, czasem dojrzewania i temperaturą, osiągnąć zaskakujące rezultaty, które sprawią radość nie tylko nam, ale także naszym najbliższym. A jeśli zabawa nam się spodoba, może być inspiracją do założenia dochodowego zajęcia. Książka zawiera także wskazówki i rece...
Czytaj więcej
Jeśli jesteś zainteresowany wykonywaniem produktów mlecznych w domu, ta książka jest dla Ciebie! Bez żadnego problemu możesz wykonać w swojej kuchni masło, ser, twarożek lub jogurt! Dzięki sprawdzonym przepisom dowiesz się, jak w warunkach domowych, bez użycia sztucznych konserwantów przygotować świeży nabiał. [Rea, 2012]
Czytaj więcej

2017-11-09

  • Tytuł: Włoska sztuka dobrego gotowania
  • Autor: Artusi Pellegrino
  • Tłumacz: Capponi-Borawska Tessa, Jankowska-Buttitta Małgorzata
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Język oryginalny: włoski
  • Rok pierwszego wydania: 1891
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2017
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): sowa
Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii. „Włoska sztuka dobrego gotowania” to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia. Książka ukaże się staraniem Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie, Włoskiego Instytutu Kultur...
Czytaj więcej

2017-11-08

  • Tytuł: Herbata: 100 przepisów
  • Autor: Ward Mary
  • Tłumacz: Lossman Karolina
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 2009
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2011
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Rosco
Tradycja spożywania herbaty w Chinach liczy 5000 lat, Japończycy piją ją od ponad 1000 lat, a Europejczycy poznali ją dopiero w XVII wieku wraz z rozpoczęciem intensywnych kontaktów handlowych ze wschodem. Jednak prawdziwy wzrost popularności tego napoju nastąpił wraz z epoką kolonialną – to Brytyjczycy stali się największymi amatorami herbaty i rozpowszechnili ją w Europie. Jednak przyrządzana na sposób angielski czarna herbata jest tylko jedną z wielu możliwych odmian tego napoju. Książka, obo...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Kawa: 100 przepisów
  • Autor: Ward Mary
  • Tłumacz: Lossman-Bołdok Karolina
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 2009
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2012
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Rosco
Smak kawy zależy od jej odpowiedniego przygotowania: najbardziej ekskluzywną kawę można zepsuć, zaparzając ją w nieodpowiedni sposób i na odwrót z taniej kawy można wydobyć to, co najlepsze, jeśli zna się reguły sztuki jej przygotowania. Właśnie tego rodzaju wskazówek udziela autorka. Radzi też, czym się kierować przy zakupie kawy. Kolejnym etapem są sposoby jej mielenia i zaparzania. Na rynku mamy do wyboru wiele rozmaitych urządzeń: od ekspresów ciśnieniowych, poprzez przelewowe, aż do prosteg...
Czytaj więcej

2017-11-03

Ponad 175 supersmacznych przepisów dla ogólnego zdrowia i utraty wagi. „Koniec z cukrzycą i otyłością – Książka kucharska” – jest przeznaczona do indywidualnego użytku, i jeśli będzie się przestrzegało zaleceń programu i stosowało zawarte tu przepisy, to można się spodziewać pozytywnych rezultatów. Nie trzeba się jednak ograniczać tylko do tego, istnieje bowiem szerokie spektrum innych źródeł i narzędzi pomocnych w osiągnięciu pełnego sukcesu. Przede wszystkim warto przeczytać książkę pod ty...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: