Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

31.07.2014

  • Tytuł: Kulinarny artyzm tokajskich win
  • Autor: Sutarski Konrad
  • Tłumacz: Słaba-Rónay Ewa, Sutarski Konrad
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: węgierski
  • Rok pierwszego wydania: 2001
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2003
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Astral
Czytaj więcej

26.07.2014

Gotowanie i pieczenie z fantazją - to już było. Teraz dopiero się zacznie, bo przyszła pora na przyjęcia. W poradniku tym znajdziecie informacje na temat planowania przyjęć, przepisy na każdą okazję, rady dotyczące dekoracji, drinków i wszystkiego, co wiąże się z dobrą zabawą. [Muza, 2003]
Czytaj więcej
  • Tytuł: Koktajle z fantazją
  • Autor: Behrendt Bibiana
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2008
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Eida
Koktajle są kolorowe, smaczne i na czasie. Czy przygotowanie ich jest skomplikowane? Oczywiście, że nie. Wystarczy sięgnąć po ogólnodostępne, popularne i proste składniki. Wszystko to, co serwowane jest w modnych lokalach, możemy podać też w domu. W tej książce znaleźć można podstawową wiedzę na temat miksowania i ponad 200 przepisów na drinki klasyczne, tropikalne, long drinki, smoothies oraz koktajle na "dzień po". Zachęcamy do zabawy w barmana. To proste, radosne i niezbyt absorbujące zajęcie...
Czytaj więcej
Mowa tu będzie o dawnej kuchni kaszubskiej. Informacje zaczerpnęłam od mieszkanek północnych Kaszub z okolic Kartuz. Podane tu recepty na zapomniane niekiedy potrawy mają pomóc odtworzyć smak minionych lat. Jeśli uda się choć w małym stopniu przywołać atmosferę kuchni chaty rybackiej czy wiejskiej zagrody, jeśli uda się wydobyć tamten zapach prostej strawy, która była zaproszeniem do stołu, jeśli komuś przypomną się zapachy z zimnej piwniczki pełnej skarbów, wyrobów "własnej roboty", to będzi...
Czytaj więcej

09.07.2014

"Kocham jabłka miłością absolutną. Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem i zapiekam. Kiedy jestem głodna i potrzebuję jedzenia, które mnie zaspokoi, kupuję kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W k...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: