Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

2014-07-31

  • Tytuł: Kulinarny artyzm tokajskich win
  • Autor: Sutarski Konrad
  • Tłumacz: Słaba-Rónay Ewa, Sutarski Konrad
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: węgierski
  • Rok pierwszego wydania: 2001
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2003
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Astral
Czytaj więcej

2014-07-26

Gotowanie i pieczenie z fantazją - to już było. Teraz dopiero się zacznie, bo przyszła pora na przyjęcia. W poradniku tym znajdziecie informacje na temat planowania przyjęć, przepisy na każdą okazję, rady dotyczące dekoracji, drinków i wszystkiego, co wiąże się z dobrą zabawą. [Muza, 2003]
Czytaj więcej
  • Tytuł: Koktajle z fantazją
  • Autor: Behrendt Bibiana
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2008
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Eida
Koktajle są kolorowe, smaczne i na czasie. Czy przygotowanie ich jest skomplikowane? Oczywiście, że nie. Wystarczy sięgnąć po ogólnodostępne, popularne i proste składniki. Wszystko to, co serwowane jest w modnych lokalach, możemy podać też w domu. W tej książce znaleźć można podstawową wiedzę na temat miksowania i ponad 200 przepisów na drinki klasyczne, tropikalne, long drinki, smoothies oraz koktajle na "dzień po". Zachęcamy do zabawy w barmana. To proste, radosne i niezbyt absorbujące zajęcie...
Czytaj więcej
Mowa tu będzie o dawnej kuchni kaszubskiej. Informacje zaczerpnęłam od mieszkanek północnych Kaszub z okolic Kartuz. Podane tu recepty na zapomniane niekiedy potrawy mają pomóc odtworzyć smak minionych lat. Jeśli uda się choć w małym stopniu przywołać atmosferę kuchni chaty rybackiej czy wiejskiej zagrody, jeśli uda się wydobyć tamten zapach prostej strawy, która była zaproszeniem do stołu, jeśli komuś przypomną się zapachy z zimnej piwniczki pełnej skarbów, wyrobów "własnej roboty", to będzi...
Czytaj więcej

2014-07-09

"Kocham jabłka miłością absolutną. Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem i zapiekam. Kiedy jestem głodna i potrzebuję jedzenia, które mnie zaspokoi, kupuję kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W k...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: