Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

31.01.2014

29.01.2014

Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej

26.01.2014

Czytaj więcej
Dwa tomy w jednym woluminie: "Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska" oraz "Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska". Reprint wydań z 1904 i 1908 roku. Tom I - liczne tablice, zawierająca 1249 przepisów gospodarskich, z uwzględnieniem kuchni jarskiej. Podział i rozpoznawanie mięsa, dobre rady, sosy, zupy (ciepłe, zimne, postne), dodatki do zup; ciasta do pasztetów i pasztety, ryby i raki, ryby morskie, wołowina, biszkopty, pączki i faworki, kremy, galarety i wszystko czego dusza zapra...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej

25.01.2014

Czytaj więcej

24.01.2014

Czytaj więcej
"Praktyczna Kuchnia, czyli podręcznik do przyrządzania potraw i legumin" - Róża Makarewicz Wznowienie na podstawie oryginału z 1910 roku. Prawie 1100 przepisów dań i porad, umożliwiających umiejętne prowadzenie kuchni smacznej i taniej, wedle zasad na długoletnim doświadczeniu opartym. Jak autorka pisze: "same przepisy i tu jak wszędzie pozostaną martwą literą, którą ożywić i należycie zastosować tylko dobra i energiczna gospodyni potrafi." [Wydawnictwo Graf_ika, 2020]
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Ciasto - plastyczna i elastyczna masa powstała przez zagniecenie mąki, wody i innych składników, np. cukru, jajek, tłuszczów. Niektóre ciasta, np. na bezy lub makaroniki nie zawierają w swoim składzie w ogóle mąki. Do wielu ciast dodaje się nie wodę, lecz mleko, maślankę, kefir, jogurt, roztopione masło, olej, sok owocowy, napój gazowany itp. Zdarza się też, że nie ma w nich żadnego płynu, tylko jajka, np. ciasta na biszkopty, lub też miód, np. ciasta na niektóre pierniki i miodowniki. W zale...
Czytaj więcej

23.01.2014

Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej

22.01.2014

Czytaj więcej

18.01.2014

Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: