Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

28.07.2010

"Kociołkowanie? A cóż to takiego? Dla mnie to bardzo wiele, przede wszystkim dlatego, że gdy za pierwszym razem przywieźliśmy z mężem do Polski kilka kociołków, nie wyobrażaliśmy sobie, że naszym przyjaciołom, znajomym, a potem już po prostu Polakom, spodoba się to tak bardzo. Udało się nam pokazać, że można inaczej spędzać wolny czas, wspólnie odpoczywając po trudnych chwilach codziennego życia. Kociołkowanie to nie tylko gotowanie zupy, to nowy styl weekendowego życia, przepyszne potrawy, u...
Czytaj więcej

23.07.2010

Podróż po kuchniach z różnych stron świata. Gulasz beskidzki, włoska zupa z cukinii, indyk po brazylijsku... W książce znajdziesz przepisy na potrawy z kilkunastu krajów – od Czech po egzotyczne Hawaje, ale też z Kaszub i polskich gór. Dobrane tak, by ich przygotowanie nie zajmowało wiele czasu. Każdy przepis, oprócz szczegółowych instrukcji "krok po kroku", zawiera "rady" stanowiące prawdziwą skarbnicę kulinarnych trików, dzięki którym naleśniki nie będą przywierać do patelni, a kruche ci...
Czytaj więcej
Przepisy na prawdziwe grzybowe delicje. Książka zawiera przepisy na wiele przepysznych dań przygotowanych z grzybów leśnych, hodowlanych, a także egzotycznych, np. mun, shiitake. Oprócz dań na przekąski, zupy, dania główne, autorka nie zapomina o aromatycznych sosach grzybowych czy przetworach. Ważne wskazówki, jak obchodzić się z grzybami w kuchni, jak zbierać i rozpoznawać poszczególne grzyby. [Wydawnictwo Świat Książki, 2010]
Czytaj więcej

22.07.2010

  • Tytuł: Domowe nalewki
  • Autor: Szymanderska Hanna
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2010
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): maramara
Dziesiątki przepisów na domowe nalewki: proste i wykwintne, według tradycji staropolskich jak dereniówka i egzotycznych jak egipska nalewka z daktyli. Nalewki na owocach, wieloowocowe (ratafie), na kwiatach, szpilkach i liściach (nalewka z młodych buraków!), na korzeniach, kawowe, herbaciane, rosolisy, likiery... Co trzeba wiedzieć, zabierając się do przygotowywania domowych nalewek? Opisy, rady, wskazówki. [Świat Książki, 2010]
Czytaj więcej

15.07.2010

Czytaj więcej

11.07.2010

Fantastyczna podróż do oblanej słońcem Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki. Kraju, który nam, zwykłym zjadaczom chleba, nieodparcie kojarzy się ze spaghetti i pizzą. Autorka, rozkochana we Włoszech Rosjanka, mieszkająca tam od dwudziestu lat, ze znawstwem i lekkością prowadzi nas przez dziewiętnaście głównych regionów kraju, od Friuli i Górnej Adygi na północy po Kalabrię i Sycylię na południu, przybliżając właściwe dla każdego obszaru potrawy, ale też kulturę i obycz...
Czytaj więcej

08.07.2010

Czytaj więcej

07.07.2010

Jak samodzielnie zrobić ser z mleka krowiego, owczego lub koziego? Smak domowego masła, sera czy twarożku jest wyjątkowy. Wystarczy dobrej jakości mleko, niezbędne dodatki oraz sprawdzony przepis, by samemu wyprodukować doskonały nabiał – zawsze świeży, bez konserwantów. Domowe sery, twarogi, kefir czy masło będą zdrowym i atrakcyjnym urozmaiceniem naszych posiłków. Goście nie uwierzą, że te przysmaki zrobiliśmy sami. Nasz poradnik zawiera ponad 120 szczegółowych przepisów na przetwarzanie...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Jak wędzić, grillować, marynować ryby? Świeżo wędzone ryby mają niepowtarzalny smak, zwłaszcza gdy trafią na talerz jeszcze gorące. Marynowanie ryb to doskonały sposób na dodanie smaku i aromatu rybom smażonym, pieczonym czy grillowanym. Dobrze przygotowana ryba z własnego grilla może być najlepsza na świecie! Warto poznać też sprawdzone zasady i przepisy na przechowywanie ryb w zalewie octowej. Przeczytaj, zobacz i wypróbuj! – Czytelne opisy typów wędzarni i ich budowy – Przejrzyste...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej

05.07.2010

  • Tytuł: Muffinki
  • Autor: < praca zbiorowa / wielu autorów >
  • Tłumacz: Kruk Beata
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: niemiecki
  • Rok pierwszego wydania: 2007
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2009
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): maramara
Małe ciasteczka, wielka przyjemność. Ładnie wyglądają, są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego można je wykonać z różnych rodzajów ciasta i z różnymi dodatkami: suszonymi owocami, malinami, czekoladą, orzechami. Wśród niezliczonej ilości wariantów każdy znajdzie swoje ulubione smaki. Nic dziwnego, że muffinki podbiły świat! Są doskonałe na spotkanie z przyjaciółką przy kawie, na sobotnie śniadanie i na przyjęcie dla dzieci. Spróbuj, a już się im nie oprzesz! W książce znajdziesz pona...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: