Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

26.09.2005

Kasze zostały w ostatnich latach nobilitowane ze skromnej pozycji "chłopskiego jadła" do niezbędnego składnika jadłospisu współczesnego człowieka. Z kasz gotujemy nie tylko krupniki, ale bardzo smaczne i eleganckie potrawy. Autorka przybliża receptury na smaczne racuszki, bliny, musy i suflety. Na szczególną uwagę zasługują niewątpliwie ciasta, w tym szarlotka sypana, makaroniki, leguminy oraz wegetariański smakołyk owocowy. [Prószyński i S-ka, 2001]
Czytaj więcej
Tym razem prezentujemy Państwu kilkadziesiąt przepisów kulinarnych, których podstawą są warzywa tak bardzo powszechne, iż nie zawsze dostrzegamy ich walory odżywcze i smakowe. Marchewka, burak, kapusta to niezaprzeczalnie źródła niezbędnych witamin i soli mineralnych. Jedzmy więc potrawy z tych tanich, zadomowionych od wieków warzyw. Szczególnie godne polecenia są oryginalne suflety, zapiekanki, sałatki i surówki. Wszystkie bardzo smaczne, a także pobudzające apetyt swoją kolorystyką. [Prószy...
Czytaj więcej
W książce znajdziemy 91 przepisów na popularne i mniej znane potrawy bezmięsne. Autorka przypomina, że gotowanie jest sztuką, a jedzenie ma nie tylko zaspokoić głód, ale i być przyjemnością. Jak wynika z tego poradnika, kuchnia jarska jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna. [Prószyński i S-ka, 2001]
Czytaj więcej

25.09.2005

Najpopularniejszą w Polsce rybę słodkowodną przyrządzamy najczęściej z okazji wigilijnej wieczerzy. Zwykle podaje się karpia smażonego, a tymczasem można go przygotować na wiele innych sposobów, przy różnych okazjach. W książeczce zamieszczonych jest 100 przepisów, według których z mięsa karpia można przyrządzać zupy, dania gotowane oraz smażone. Przepisy uzupełniono informacjami o cennych właściwościach mięsa tej ryby oraz poradami, jak ją przygotować, zanim trafi na stół. [Prószyński i...
Czytaj więcej
Dzięki proponowanej tu diecie nie tylko spalisz tłuszcz, pozbędziesz się go, ale także nauczysz się zdrowo odżywiać i odtąd nie będziesz już mieć problemów z tuszą. A jeśli Twoim problemem jest też podwyższony poziom cholesterolu, miażdżyca lub zaparcia, przy okazji zmniejszysz lub zlikwidujesz i te dolegliwości. [Prószyński i S-ka, 2001]
Czytaj więcej
Kolejna książeczka z Biblioteczki Poradnika Domowego prezentująca 117 przepisów typowych potraw greckich. Są wśród nich zupy, potrawy rybne, dania mięsno-warzywne, sosy oraz desery i ciasta. Większość potraw zilustrowano kolorowymi zdjęciami. [Prószyński i S-ka, 1997]
Czytaj więcej
Wśród wykwintnych zimnych przystawek na uwagę zasługują potrawy w galarecie. Są bardzo smaczne i efektownie wyglądają, a warstwa galarety chroni produkty przed wysychaniem. Książka zawiera bogaty wybór przepisów na te atrakcyjne potrawy. Są wśród nich dania tanie i łatwe do wykonania, a także bardzo wykwintne, które mogą być ozdobą eleganckiego stołu oraz przepisy na słodkie galaretki i desery z galaretkami. Wszystkie przepisy zaczerpnięte są z tradycji rodzimej kuchni polskiej, z kuchni różnych...
Czytaj więcej
Pojawienie się świeżych owoców przypomina o przygotowywaniu zapasów na zimę. Dżemy, konfitury i kompoty to żelazny repertuar domowych przetworów. W najnowszym tomiku autorka zamieściła blisko sto receptur na wspaniałe słodkie smakołyki, szczelnie zamknięte w pękatych słojach. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Kolejna książeczka z serii Biblioteczki Poradnika Domowego, w której przedstawiono metody utrwalania żywności przez jej mrożenie oraz zawarto 73 przepisy na domowe przetwory. Jest tu także rozdział poświęcony winom robionym w domu, zarówno owocowym, jak i mało u nas znanym winom z warzyw. [Prószyński i S-ka, 1999]
Czytaj więcej
Czytaj więcej
W książce zamieszczono 105 przepisów na potrawy bożonarodzeniowe i sylwestrowe. Znajdują się tu przepisy m.in. na: sałatki rybne, barszcz czerwony, karpia w galarecie i po żydowsku, pierogi, łazanki, oraz wiele ciast i ciasteczek. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Książeczka zawiera 110 nowoczesnych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy niskokaloryczne. We wstępie autorki zdradzają tajemnice prowadzenia kuchni bez nadmiaru tłuszczu i cukru. Radzą też, jak przyrządzić posiłki, aby uniknąć otyłości i nadmiaru cholesterolu, miażdżycy i innych chorób. [Prószyński i S-ka, 1999]
Czytaj więcej
Niniejszy tomik zawiera 120 oryginalnych przepisów, pochodzących ze wschodnich regionów Polski. Spośród wielu smakowitych potraw na uwagę zasługują gołąbki nadziewane grzybami, pierogi z kaszą gryczaną oraz bliny podolskie. Większość dań zilustrowano zdjęciami. [Prószyński i Spółka, 1997]
Czytaj więcej
Pulchne, płaskie placki sporządzane z ubitych jaj, smażone na gorącym tłuszczu to niezwykle smaczne i pożywne dania. Można je przyrządzać na wiele sposobów, mieszając ubitą masę jajeczną z różnymi składnikami, np. z jarzynami, boczkiem, grzybami czy ziołami. Książka szczególnie pożyteczna w podręcznych biblioteczkach amatorów szybkich domowych potraw. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej

20.09.2005

Przywykliśmy uważać, że na prowadzenie prawdziwej domowej kuchni, wymagające niemało wysiłku i sporo czasu, mogą sobie pozwolić jedynie osoby nie pracujące zawodowo. Nam, zabieganym i obarczonym wieloma obowiązkami, po prostu brakuje czasu na dogadzanie podniebieniu. Na co dzień jadamy cokolwiek, byle szybciej, pozostawiając kulinarne wyczyny na koniec tygodnia. Tymczasem przygotowanie smacznego, urozmaiconego i pełnowartościowego posiłku wcale nie musi zajmować kilku godzin. Przy obecnym zaopat...
Czytaj więcej
Książka zawiera przepisy nie tylko na potrawę główną, ale i uzupełniające dodatki. Wszystkie niezwykle smaczne, niektóre sięgają źródeł tradycyjnych, inne współczesnych. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Proponowane w tej książeczce dania nie wymagają zbyt wielkiego nakładu pracy, a przy tym są smaczne i efektowne. W wielu wypadkach można je przygotować rano lub poprzedniego dnia. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Lubimy gości? Bardzo. Jednak jeśli są to niespodziewani goście, których trzeba w dodatku nakarmić, wpadamy w panikę. Stąd pomysł książki, która pomoże w takich sytuacjach, zawierającej przepisy na proste, szybkie i łatwe, a jednocześnie efektowne dania. Są one w dodatku skomponowane z tego, co zazwyczaj można znaleźć w domowych zapasach: kasze, makarony, ryby, warzywa z puszki, jaja. Przepisy te to także pomysł na szybkie domowe obiady, kiedy nie ma czasu ani na zakupy, ani na długie przyrządzan...
Czytaj więcej
Marzeniem każdej pani domu jest przygotowanie takich posiłków, które byłyby łatwe w przyrządzaniu, smaczne, zdrowe, a przede wszystkim nadawały się dla całej rodziny, nie wyłączając najmłodszych jej członków. W codziennej gonitwie pełnej przeróżnych obowiązków planowanie osobnego menu dla rocznej pociechy jest nie lada problemem. W tej książeczce znajdzie się zestaw takich potraw, które można podać wszystkim domownikom bez względu na ich wiek, np. bitki cielęce w sosie cytrusowym, zupa-krem z ja...
Czytaj więcej
Wielkanocne śniadanie, świąteczny obiad, słodkości - zapraszamy do stołu! Proponujemy 101 przepisów na różnorodne potrawy z wielkanocnej kuchni domowej, te tradycyjne, których nie może zabraknąć, i te, które dopełnią i urozmaicą klasyczny jadłospis. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Rezygnując z wołowiny, wiele gospodyń domowych zastanawia się, co podać na stół lubiącym mięso domownikom. Odpowiedź na to pytanie daje prezentowana przez nas książeczka, zawierająca ponad 90 pomysłów, jak smacznie przyrządzić i podać wieprzowinę. Są wśród nich przepisy tradycyjne, są też bardziej oryginalne, które pomogą urozmaicić smak naszych codziennych obiadów. Niektóre potrawy można podawać na gorąco - jako danie obiadowe, można też jeść je na zimno - z konkretnymi dodatkami, na które też ...
Czytaj więcej
Lato to pora upałów, przyjęć w ogrodzie lub na działce, których ukoronowaniem powinien stać się lekki, finezyjny deser. O tej porze roku nietrudno go wyczarować, mając pod ręką świeże owoce. W tej książeczce znajdziecie Państwo sprawdzone przepisy na różne letnie słodkości, a w nich lodowe desery, które nie zawierają tłuszczu ani żółtek oraz kilka pomysłów na to, jak przyrządzić coś smacznego do picia w upalne dni i jak uatrakcyjnić owocowe desery za pomocą smakowitych sosów. [Prószyński...
Czytaj więcej
Czas zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku przyprawia o zawrót głowy prawie każdą panią domu. Z zamieszczonych w najnowszym tomiku "Biblioteczki Poradnika Domowego" ponad osiemdziesięciu receptur na pyszne słodkie wypieki możecie Państwo wybrać i przygotować świąteczne ciasta. Są wśród nich obwarzanki na choinkę, dekoracyjny jeżyk, makowe placki i serniki. A na okres karnawałowych przyjęć autorka proponuje rozmaite faworki i pączki oraz wspaniałe torty, które zadowolą każdego ła...
Czytaj więcej
Już od pewnego czasu na naszych stołach ogromną karierę zrobią sałatki i surówki. Jemy je w świątek i piątek, rano i wieczorem; urządzamy wytworne przyjęcia, na których serwujemy potrawy wyłącznie tego rodzaju. W książce autorka zamieściła kilkadziesiąt pomysłów na różnorodne sałatki, biorąc pod uwagę przede wszystkim gusty i upodobania kulinarne czytelników. Receptury sałatkowej uczty zostały podzielone na potrawy na dzień powszedni i uroczyste okazje, oczywiście z uwzględnieniem deserów. ...
Czytaj więcej
Przed nami drugi już sylwester i karnawał XXI wieku. Na pewno wiele pań domu będzie urządzać kameralne przyjęcia w gronie przyjaciół. Odwiecznym zmartwieniem wszystkich organizatorek takich biesiad jest ułożenie menu, a szczególnie przygotowanie smacznych słodkich wypieków, poczynając od tradycyjnych faworków, a kończąc na oryginalnych ciastach, tortach, deserach oraz koktajlach, także alkoholowych. Dlatego autorka zachęca wszystkich entuzjastów karnawałowych szaleństw do przygotowania proponowa...
Czytaj więcej
Sosy to niezastąpiony dodatek do wielu potraw mięsnych i warzywnych. Ostatnio ogromną karierę kulinarną zrobiły dipy - sosy sporządzane na kanwie majonezu, śmietany lub serków homogenizowanych i jogurtów oraz chutneye - sosy o ostrym, słodko-kwaśnym smaku, przygotowywane na bazie owoców i warzyw. W najnowszym tomiku znajdzie się kilkadziesiąt oryginalnych przepisów na te smakowite dodatki do potraw, które na pewno zainspirują do sporządzania własnych niepowtarzalnych kompozycji smakowych. [P...
Czytaj więcej
Tomik przeznaczony specjalnie dla entuzjastów słodkich wypieków, a więc znacznej większości z nas. Któż bowiem odmówi małego kawałka tortu z masą pomarańczowo-migdałową czy lekkiego torciku jogurtowego. A cóż Państwo powiedzą na roladę bananową czy marcepanową? [Prószyński i S-ka, 2005]
Czytaj więcej
Zbliżające się Święta Wielkanocne spędzają sen z powiek niejednej pani domu. Jakimi słodkimi wypiekami oczarować gości, jak pięknie i niepowtarzalnie przyozdobić stół świąteczny? Może upiec tradycyjną, polaną smakowitym lukrem babę wielkanocną, a może przygotować typowo polskie mazurki? W rozwiązaniu tych problemów pomoże Państwu ta nowa książeczka z serii BPD, w której autorka, Halina Jachowska, podaje kilkadziesiąt receptur na "zawsze udające się" ciasta. [Prószyński i S-ka, 2000]
Czytaj więcej
Autorka prezentuje kilkadziesiąt receptur na wytwarzanie domowym sposobem pysznych konfitur, dżemów i marmolad z dużą zawartością cukru, jak i, dzięki nowoczesnym środkom żelującym, z niewielkim jego dodatkiem. Wszystkie niezwykle smaczne, bajecznie kolorowe - na pewno umilą oczekiwanie na nową wiosnę i lato. [Prószyński i S-ka, 2005]
Czytaj więcej
Ryż to druga, po pszenicy, pod względem znaczenia roślina zbożowa. Ogromna popularność ryżu wynika z łatwości jego przechowywania oraz różnorodności potraw, jakie można z niego przyrządzić. Autorka w swojej książce podaje kilkadziesiąt przepisów na wykorzystanie tego uniwersalnego zboża w przystawkach, sałatkach, zupach i deserach. Prezentowane receptury ułatwią przygotowanie smakowitych pikantnych potrawek, zapiekanek oraz słodkiego dania, jakim niewątpliwie są ryżowy paj czy torcik z owocami. ...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: