Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

28.11.2005

Kapusta głowa pusta! Ty kapuściany głąbie! To najbardziej popularne określenia związane z kapustą. A przecież kapustnych za puste w żaden sposób uznać nie można! Kapusta, brukselka, brokuły, kalafior, kalarepa, jarmuż to (nader smaczna!) kopalnia witamin i związków mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Świetnie wie o tym Barbara Jakimowicz-Klein, która w kolejnym swym kulinarnym przewodniku próbuje (skutecznie!) zachęcić nas do korzystania z bogactwa, jakim są te warz...
Czytaj więcej
Chcesz mieć piękne włosy i świeżą cerę? Nie możesz poradzić sobie ze stresem? Twój organizm "strajkuje", bo brak mu witamin i mikroelementów? Straszy Cię widmo miażdżycy? Nie panikuj! Wystarczy systematycznie korzystać z bogactwa natury! Efektownie wyglądające, niezbyt czasochłonne i proste w przygotowaniu, a przede wszystkim - zdrowe, często bardzo niskokaloryczne i zawsze smaczne sałatki są doskonałym "specyfikiem" na wiele problemów i dolegliwości. Jeśli dodatkowo wzbogacisz je ziołami pr...
Czytaj więcej
Jest to książka wyjątkowa z wielu powodów. Najważniejszy z nich to ten, że receptury uporządkowane są w niej nie według ich pochodzenia, składu czy wykwintności, ale według ich korzystnego, wspomagającego leczenie wpływu na zdrowie. Tak też obok greckiego rosołu "avgolemono" - zwiększającego siły witalne i odporność organizmu - znajdziemy ciasteczka prymusa, poprawiające koncentrację oraz sprawność umysłu oraz antystresowe spaghetti z warzywami. Dieta funkcjonalna Lecha Tkaczyka zdobyła już uzna...
Czytaj więcej
Autorka przygotowała niezmiernie bogaty zbiór receptur na "potrawy z cienko rozwałkowanego ciasta, wykrawanego w kwadraty lub krążki, nadziewane różnego rodzaju farszem i gotowane". Są tu i tradycyjne przepisy znane naszym babkom, i całkowicie nowoczesne, będące efektem niezwykłych eksperymentów kulinarnych. [Wydawnictwo Astrum, 2003]
Czytaj więcej
  • Tytuł: Kuchnia koreańska
  • Autor: Albrzykowski Paweł
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2002
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Moni
Czytaj więcej
  • Tytuł: Wszystko o piwie
  • Autor: Fałat Ziemowit
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Moni
Czytaj więcej

08.11.2005

Kolejna książka znakomitego znawcy sztuki kulinarnej to tym razem wybór najbardziej charakterystycznych potraw kuchni europejskiej. Łatwo zauważyć, że kulinarne osiągnięcia starożytnych Greków i Rzymian, ich przemiany i wzajemne przenikanie upodobniły, ale i w równym stopniu zróżnicowały kuchnie europejskie. Jak bardzo potrawy narodów Europy różnią się od siebie, a w jakim stopniu powielają, uważny czytelnik dowie się z tej właśnie książki. "Najlepsze przepisy..." oprócz typowej księgi kulin...
Czytaj więcej
Lektura pożółkłych książek kucharskich to zajęcie miłe i pobudzające wyobraźnię, gdyż w starych annałach ukrywa się doświadczenie kulinarne wielu pokoleń, smak dawnych potraw, umiejętność ich sporządzania oraz wszystko to, co składa się na polską kuchnię. Jednak archaiczny język, brak precyzji, a także hojne szafowanie tłuszczem, jajami czy śmietaną utrudniają współczesnym skorzystanie z większości oryginalnych przepisów. Dlatego autorka uwspółcześniła dawne przepisy na pyszne dania, odchudziła ...
Czytaj więcej
Legenda
  • - książka oceniona przez Ciebie - najedź na ikonę przy książce aby zobaczyć ocenę
  • - do książki dodano opisy lub recenzje
  • - książka dostępna w naszej księgarni
  • - książka dostępna u innych użytkowników (wymiana, kupno)
  • - książka znajduje się w Twoim schowku
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: