Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

25.03.2017

  • Tytuł: Wszystkie smaki Skandynawii
  • Autor: Meyer Claus
  • Tłumacz: Samborska Małgorzata
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 2016
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2016
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): agnesines
Jeden z najgorętszych tytułów kulinarnych 2016! Claus Meyer to jedno z najgorętszych nazwisk w branży; doskonale kojarzony wśród polskich pasjonatów kulinarnych oraz ludzi zainteresowanych gotowaniem i kulinariami. Mówi się o nim jako o "ojcu chrzestnym kuchni skandynawskiej". Meyer jest współzałożycielem "Nomy" oraz odpowiada za kultowe "Nordic Kitchen Manifesto"! Przepisy w książce zostały podzielone porami roku, całość wzbogacają przepiękne zdjęcia i czytelny layout. W nordyckim st...
Czytaj więcej

24.03.2017

Czytaj więcej

19.03.2017

„Książka, która nie ogranicza, ale pokazuje co jeść, by czuć się świetnie i przy okazji zdrowo schudnąć. Przepisy są wspaniałe, a zaproponowana dieta to prawdziwa uczta bez wyrzeczeń”. Ola Żelazo, trenerka fitness Słynny szef kuchni i ekspert w dziedzinie zdrowego odżywiania Rocco DiSpirito przedstawia rewolucyjną dietę, która oczyszcza, odchudza, a przede wszystkim świetnie smakuje! Dzięki 75 przepisom na pyszne i proste potrawy stracisz na wadze szybko i bez wyrzeczeń. Dieta ujemnych ...
Czytaj więcej

15.03.2017

Prezentujemy 250 pomysłów na sałatki i surówki – warzywne, na bazie ziemniaków, makaronu, ryżu lub kaszy, z dodatkiem mięsa, jajek, serów, ryb lub owoców morza. Nie zapomnieliśmy także o sałatkach z owocami. Znalazły się tu zarówno przepisy na przekąski odpowiednie na co dzień, jak i receptury na wykwintne kompozycje, idealne na domowe przyjęcie. [Olimp Media, 2011]
Czytaj więcej
Tradycyjna kuchnia japońska opiera się na wodzie – wszystkie dania można przygotować bez kropli oleju! Oryginalne japońskie potrawy w przystępnej wersji – ciesz się ich smakiem we własnym domu. Ponad 70 atrakcyjnie zilustrowanych przepisów na zdrowe dania o delikatnym smaku i pięknym wyglądzie. Zestawy potraw, pokazujące możliwości łączenia ze sobą dań – od prostego lunchu dla dwojga do uroczystego obiadu dla 8 osób. Klarowne opisy japońskich produktów, wyposażenia kuchni i technik gotowani...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Kuchnia grecka: Eleni poleca
  • Autor: Sandilou Maria
  • Tłumacz: Tsakarisianou Elektra
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Język oryginalny: grecki (nowoczesny)
  • Rok pierwszego wydania: 2004
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2009
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Kuchnia grecka to dla mnie pachnąca oliwa, której szczególny smak i aromat zamienia każde danie w rozkosz dla podniebienia. O jej niezwykłych właściwościach, nie tylko smakowych, ale też leczniczych i upiększających pisano już w starożytności. Nie wyobrażam sobie greckiego posiłku bez przekąsek, czyli rozmaitych serów, pieczywa i past do chleba. Kocham greckie sałatki, które najchętniej wybieram jako dodatek do ryb i dań mięsnych. Najbardziej smakują mi te na bazie świeżych warzyw i sera fet...
Czytaj więcej
Aby jedzenie było rozkoszą dla podniebienia, ucztą dla zmysłów, a ciału dostarczyło potrzebnych składników odżywczych, przygotuj wyśmienite dania z grilla. Ta wyjątkowa książka pomoże Ci przyrządzić owiane dymem z rusztu potrawy, którymi z pewnością zachwycisz rodzinę i przyjaciół. Praktyczne informacje: – stopień trudności – szybko zorientujesz się, czy dany przepis odpowiada Twoim umiejętnościom kulinarnym – liczba porcji – umożliwi racjonalne zaplanowanie potrzebnych składników ...
Czytaj więcej
Smaki i aromaty ze wszystkich stron świata. Receptury z najdalszych zakątków przekazywane z pokolenia na pokolenie tworzą niesamowitą mozaikę zapachów, kolorów i smaków. Każdy region i krąg kulturowy wykształcił swój odrębny, niepowtarzalny jadłospis. Dzięki "Kuchniom świata" każdy może spróbować słonej Północy, pikantnego Południa, słodko-kwaśnego Wschodu i słodkiego Zachodu. Książka "Kuchnie świata" odkrywa bogactwo smaków pięciu kontynentów. Wśród tradycyjnych specjałów z 35 krajów świa...
Czytaj więcej

13.03.2017

Błyskawicznie, bez dodatków chemicznych, bez wysiłku! Jeśli sądzisz, że pysznego domowego ciasta nie da się przygotować w 5 minut, to jesteś w błędzie. Wystarczy mieć kubek, kuchenkę mikrofalową i odrobinę wyobraźni. Książka zawiera niemal 100 przepisów na ciasta i ciasteczka, w tym brownie i muffiny, z których każde można zrobić w niecałe 5 minut w zwykłym kubku, a potem wstawić do mikrofalówki. Przepisy podzielone są na kilka kategorii, m.in. niskokaloryczne ciasta z kubka (każde po...
Czytaj więcej

12.03.2017

Najważniejsza reguła Simple Glyx, czyli diety o niskim indeksie glikemicznym: Kto chce schudnąć, musi jeść. Niniejsza książka oferuje ponad 130 przepisów, które sycą, wyszczuplają i uszczęśliwiają. Simple Glyx to dania kuchni wiejskiej. Ale też kuchnia nowoczesna. To smaczne dania w klimacie śródziemnomorskim. Szybkie potrawy z woka. Słodkości. Fascynujące doznania dla podniebienia: od zielonego koktajlu o poranku do łososia z cukinią na wieczór. Od marynowanego limburgera do musu czekola...
Czytaj więcej
"Kuchnia toskańska" to książka palce lizać! Apetyczne przepisy na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery uzupełnione zostały wyborem smakowitych felietonów. Piotr Adamczewski z charakterystyczną swadą opowiada m.in. o chlebie pieczonym bez soli i wytłaczaniu aromatycznej oliwy, o bistecca alla fiorentina i wonnych ogrodach ziołowych, o zadziwiającej rybie z wieprzka i czarnym kogucie z etykietki chianti, o rzece Brunello di Montalcino, o toskańskich miastach, miasteczkach, resta...
Czytaj więcej
Pozbądź się na zawsze zbędnych kilogramów… Z miłości do siebie. W książce "Jem (to co) kocham i chudnę" Karolina i Maciej Szaciłło dzielą się nie tylko przepisami na zdrowe i pyszne dania, ale też wiedzą psychodietetyczną, która pozwoli Ci pozbyć się zbędnych kilogramów na zawsze… Z miłości do siebie. Karolina przez lata zmagała się ze zbędnymi kilogramami. Diety cud, intensywne treningi. Waga spadała, ale później wracała z nawiązką. Przez 10 lat Karolina zamiast schudnąć przytyła ponad 25...
Czytaj więcej

10.03.2017

  • Tytuł: Przepis na katastrofę
  • Autor: Rafferty Tess
  • Tłumacz: Krzysik Magdalena
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: opowiadanie / nowela
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 2012
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2014
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): checka707
Tess uwielbia gotować. Czasem jednak zdarzają się jej spektakularne wpadki. Przez wiele lat próbowała osiągnąć mistrzostwo w kuchni i choć raz urządzić idealne przyjęcie. Po wszystkich kulinarnych przygodach, które przeżyła, już nic nie może jej zaskoczyć! Efektem jej poczynań w kuchni – podejmowania wielu prób i popełniania licznych błędów – jest zbiór opowiadań, które pomogą każdej pani domu uniknąć kompromitacji i pozwolą zachować idealny spokój w każdej sytuacji. Skoro ona się nacierpiała...
Czytaj więcej

09.03.2017

Koniec z karteczkami, wycinkami z gazet i świstkami rozsianymi po wszystkich szafkach w kuchni! Notes kuchenny to idealny sposób, by nareszcie w jednym miejscu znalazły się wszystkie twoje ulubione przepisy, kulinarne tajemnice i smaczne odkrycia. Ten zeszyt przetrwa w twojej rodzinie przez pokolenia i będzie najbardziej aromatyczną pamiątką dla najbliższych. Okraszony autorskimi przepisami i rysunkami Niny Majewskiej-Brown – miłośniczki kuchni i autorki poczytnych powieści "Wakacje", "Zwycza...
Czytaj więcej

08.03.2017

Czytaj więcej

05.03.2017

  • Tytuł: Pedant w kuchni
  • Autor: Barnes Julian (pseud. Kavanagh Dan)
  • Tłumacz: Lewandowska-Rodak Dominika
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: esej (szkic literacki) / zbiór esejów (szkiców)
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 2003
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2017
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): LouriOpiekun BiblioNETki
Ambicja pedanta jest prosta. Chce gotować smaczne, pożywne potrawy, nie chce zatruć przyjaciół i zamierza wzbogacać, powoli i z przyjemnością swój kulinarny repertuar. Jest surowym krytykiem dla siebie i innych, wie, że nigdy nie będzie wymyślać własnych przepisów (choć może, w przypływie entuzjazmu, zmienić ulubione składniki), przeciwnie, woli śledzić receptury innych. To właśnie w analizowaniu ich przepisów przejawia się jego pedanteria. Jak drobna, dokładnie, powinna być kostka, w którą trze...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: