Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

30.08.2021

Ciasta, tarty, keksy, kremy mrożone i napoje… Utalentowany szef kuchni Valentin Néraudeau podaje przepisy na desery klasyczne i light. Obie wersje słodkości łatwo przygotować, są niezwykle smaczne i zachwycają wyglądem! Wszystkie desery są przygotowywane na bazie owoców. Według Valentina Néraudeau wszyscy mamy prawo do przyjemności, a taką przyjemnością jest pyszny deser na przykład z kremem chantilly i z pięknymi owocami. Desery klasyczne na pewno zadowolą najwybredniejszych smakoszy. Deser...
Czytaj więcej
Superszaszłyk to dobrze dobrane składniki, odpowiednia marynata oraz ciekawy sos. W książce serwujemy ponad 80 szaszłykowych kompozycji - dla wegetarian, wegan i przywiązanych do tradycji mięsożerców. Są tu też szaszłyki niespodzianki dla dzieci - nie tylko owocowe! Proponujemy szaszłyki jako gorące danie obiadowe: z warzywami, serem, grzybami, mięsem i rybami. Kusimy nimi w wersji deserowej, na zimno, z dodatkiem słodkiego - karmelowego lub czekoladowego - sosu. Zachęcamy też do podania s...
Czytaj więcej
Muffinki to patent Amerykanów, ale szybko podbiły serca smakoszy na całym świecie. Książka zawiera kilkadziesiąt sprawdzonych przepisów na wyśmienite muffinki. Są tu zarówno babeczki słodkie - z owocami, bakaliami, czekoladą, jak i wytrawne - z ziołami, warzywami, serem i wędliną. Z mniej znanych warto zwrócić uwagę na muffinki jajeczne, które mogą być ciekawą propozycją śniadaniową. [Wydawnictwo Buchmann, 2018]
Czytaj więcej

28.08.2021

Jak zachować równowagę między zdrowiem i smakiem a troską o środowisko? W czasach, gdy o zdrowiu, klimacie i negatywnych skutkach chowu zwierząt myślimy więcej niż kiedykolwiek, jest wiele powodów, dla których warto żyć bardziej zielono. Oferta wyrobów wege i zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego stale rośnie i łatwo stracić orientację, co naprawdę jest najlepsze tak dla naszego organizmu, jak i klimatu. "Happy Food Green" podsuwa nam odpowiedź na pytanie, jak w większym stopniu op...
Czytaj więcej

23.08.2021

Kuchnia świąteczna, projektu Andrzeja Bareckiego, zawiera zbiór 24 przepisów na dania wigilijne i bożonarodzeniowe, który poprzedza wstęp autorstwa Katarzyny Lengren. Przepisy, przedstawione w przejrzysty i atrakcyjny sposób, zachęcają do przygotowania smakowitych dań zarówno dla rodziny, jak i przyjaciół. Książka stanowi pierwszy tom z nowej serii, tym razem poświęconej kulinariom. [Wydawnictwo Bosz, 2017]
Czytaj więcej
  • Tytuł: Delicje i łakocie
  • Autor: Krajewska Paulina
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2015
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Zanurz się w morzu pyszności! - Batony, babeczki, chałwa i baklawa, czyli jak przygotować szybką przekąskę na poprawę humoru - Kremy, naleśniki i desery na ciepło, czyli jak zaskoczyć gości i umilić sobie czas po ciężkim dniu - Napoje rozgrzewające i orzeźwiające, czyli jak rozświetlić zimne dni i z fantazją przeżyć gorące - Desery, łakocie, pyszności sezonowe i całoroczne... Któż z nas jest w stanie oprzeć się oszałamiającym aromatom bananów w czekoladzie, przejść obojętnie obok marcep...
Czytaj więcej
Kolorowe pierniczki, rogaliki pełne migdałów, cynamonowe świderki, waniliowe serduszka, orzechowe gwiazdeczki… Piękny cukierniczy drobiazg, pachnący korzeniami i miodem. W wielu domach ich pieczenie jest elementem rodzinnej tradycji, uwielbianym przez dzieci okołoświątecznym rytuałem, w którym chętnie biorą udział. Pięknie opakowane przysmaki własnej roboty są zawsze miłym osobistym upominkiem. Kolorowe pierniczki możemy, ku uciesze dzieci - zawiesić na choince. Aromatyczne ciasteczka, rogali...
Czytaj więcej

19.08.2021

Czy wiesz, co kryje się pod hasłem superfood? To produkty odznaczające się wyjątkowo dużą wartością odżywczą, obfitujące w składniki niezbędne dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji. Do superżywności zaliczają się nie tylko egzotyczne odkrycia w rodzaju komosy ryżowej, jagód goji czy spiruliny, ale także artykuły znane w polskiej kuchni od wieków! Takie swojskie składniki, jak: buraki, jarmuż, kiszona kapusta, dynia, płatki owsiane czy kasza jaglana, również mają nieprzeciętne walory prozdrowo...
Czytaj więcej
Risotto to jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej, które dobrze się zadomowiło w Polsce. Bazą jest włoski ryż arborio, bulion i wino, natomiast lista dodatków jest właściwie nieskończona i można ją uzupełniać według własnej fantazji. Proponujemy m.in. proste, lecz wykwintne risotto z miętą i cytryną, z gorgonzolą, ze szpinakiem czy dynią w roli głównej. Dla wielbicieli owoców morza - z krewetkami, a dla amatorów potraw mięsnych - z kurczakiem. Jeśli ryż zastąpimy kaszą, otrzymamy bardziej sw...
Czytaj więcej
Pomidora znamy dzięki Kolumbowi. Trudno uwierzyć, że początkowo był uważany za roślinę trującą, hodowano go wyłącznie dla ozdoby. Dziś jest jednym z najchętniej spożywanych warzyw. Idealny do sałatek i na kanapki. Jest pyszny także po obróbce cieplnej, np. w postaci gęstego sosu czy zupy kremu. Do tego ma dużo wartości odżywczych, zawiera m.in. potas i likopen, który jest cennym przeciwutleniaczem. Zapraszamy na jedyny w swoim rodzaju festiwal dań z pomidorem w roli głównej. Proponujemy śwież...
Czytaj więcej
Oto sprawdzone przepisy na rozmaite potrawy w dwóch wydaniach: słonym i słodkim. Są tu bardzo smaczne przekąski i małe dania, znakomite pierogi i kluski, soczyste mięsa oraz kuszące wypieki. W całej książce bliźniacze receptury zostały ułożone na przemian: danie słone, danie słodkie. To doskonała propozycja na urozmaicenie domowego menu, znakomita szkoła smaku oraz sposób na zaciekawienie degustacją dzieci i innych członków rodziny. Pyszna zabawa w testowanie smaków. Dysponując jednym p...
Czytaj więcej
Owoce - najsmaczniejsze dary natury - zawierają mnóstwo składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, który jest doskonale przystosowany do ich przyswajania. To właśnie głównie owocami żywili się nasi przodkowie. Zebrane w książce receptury pomogą przyrządzić zdrowe i smaczne dżemy, powidła czy marmolady oraz znakomite desery bez dodatku cukru i sztucznych słodzików. [Wydawnictwo SBM Renata Gmitrzak, 2019]
Czytaj więcej
Na truskawki czekamy każdej wiosny z niezmiennym utęsknieniem. Nic w tym dziwnego, gdyż te nasze, krajowe są przepyszne, bo nadal uprawia się je tradycyjnie, w gruncie. Do tego truskawki mają mnóstwo walorów odżywczych, m.in. stanowią źródło witamin i mikroelementów, wspomagają odchudzanie oraz odkwaszają organizm. W tej książce proponujemy przepisy nie tylko na truskawkowe desery, ciasta i koktajle, ale także na wytrawne przekąski - np. sałatkę z mozzarelli, sałaty rzymskiej i truskawek - or...
Czytaj więcej
Tę książkę kierujemy nie tylko do zapalonych amatorów łowiectwa, ale także do osób, które chciałyby urozmaicić domowe menu o smaczne i zdrowe potrawy z dziczyzny oraz inne typowo myśliwskie specjały. W "Przysmakach myśliwskich" prezentujemy pomysły na dania z dzika, sarny, jelenia, zająca, kaczki, kuropatwy i bażanta - przepisy na rozmaite pieczenie, zrazy, zupy i gulasze. Ponadto znajdziecie tu receptury na pasztety i kiełbasy z dziczyzny. Oprócz propozycji mięsnych w książce zostały umie...
Czytaj więcej
Po sukcesie książki "Jajko" - zwariowany duet mamy i córki z kawiarni "Ranny Ptaszek" zabiera nas w ziemniaczaną podróż. I to dosłownie, bo w książce znajdziemy potrawy z ziemniakiem w roli głównej ze wszystkich stron świata. Oprócz więc rodzimych pyszności, jak pyzy, cepeliny czy kluski śląskie w "Ziemniaku" znajdziemy przepis na bombajskie ziemniaczki Vada Paw, afrykańską zupę z masłem orzechowym czy znane wszystkim miłośnikom nart austriackie rosti. Książka podzielona jest na pięć rozdzia...
Czytaj więcej

14.08.2021

"Przy rumuńskim stole. Historie prosto z kuchni" to smakowite połączenie książki kucharskiej z opowieścią o poszukiwaniu korzeni. Zwykle nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele informacji o przeszłości rodziny niosą ze sobą nasze tradycje kulinarne. Tak było w przypadku Agnieszki Kołodyńskiej-Walków, którą zainspirowane domowymi przepisami poszukiwania zaprowadziły do Mołdawii i Rumunii, gdzie w przygranicznych Skulanach mieszkali jej przodkowie. Nigdy nie planowali wyjazdu z rodzinnych stron, al...
Czytaj więcej

10.08.2021

Ponad 350 przepisów! Chętnie eksperymentujesz z dodatkami? Spróbuj musztardy z gruszek! Uwielbiasz winogrona? Podaj je w marynacie z cynamonem! Lubisz smak papryki? Zrób z niej pyszny pikantny dżem! - Vademecum wielbiciela przetworów. Królestwo przetworów owocowych - soki, galaretki, konfitury, marmolady, nalewki, wina i likiery. Warzywa i grzyby na dziesiątki nowych sposobów. Przygotuj pasteryzowane buraki, jarzyny w zalewach, suszoną mieszankę wielowarzywną, kiszone rydze lub marynowane ...
Czytaj więcej
Mięso indyka, gęsi lub kaczki jest wykwintne a zarazem odznacza się znakomitymi właściwościami dietetycznymi. Książka zawiera 121 sprawdzonych propozycji na potrawy z indyka, gęsi i kaczek. Znajdują się pośród nich oryginalne receptury z kuchni innych narodów, jak również polskie dania zarówno te tradycyjne, jak i współczesne. Można na domowy obiad przygotować roladki z indyka lub żołądki gęsie po alzacku. Gęsia szyja nadziewana to dobra pozycja na kolację czy kaloryczne śniadanie. A sałatka z k...
Czytaj więcej
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowan...
Czytaj więcej
Nowoczesna i elegancka grafika, zachęcające i czytelne przepisy oraz smakowite zdjęcia! Na tyle proste, że zachęcą osoby, które nie gotują i na tyle interesujące, że mistrzowie gotowania zechcą wprowadzić do swojej kuchni coś nowego! Czym jest dieta Paleo? Jak skutecznie wprowadzić ją w życie i raz na zawsze zgubić zbędne kilogramy? W książce znajdziemy 60 przepisów na potrawy z całego świata, które są przyrządzone wedle restrykcyjnej diety dla jaskiniowców. Pomysłowe, zdrowe i błyskawiczn...
Czytaj więcej

04.08.2021

  • Tytuł: Małe dania
  • Autor: Caprari Małgorzata
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2012
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Tradycja zaczynania posiłków (szczególnie tych bardziej uroczystych) od urozmaiconych przekąsek jest w polskiej tradycji kulinarnej głęboko zakorzeniona. Zresztą, jak się można dowiedzieć z encyklopedii Glogera, w staropolskiej kuchni, już w XVII wieku przekąski nazywano… antypastem! Przejęte z języka włoskiego antipasti, jak sama nazwa wskazuje (ante - przed, pasto - posiłek), to małe danka, podawane tradycyjnie przed właściwym posiłkiem, zazwyczaj w celu pobudzenia apetytu. Serwuje się j...
Czytaj więcej
W książce znajdziesz zarówno klasyczne przepisy na domowe ciasta, które urzekną zapachem i smakiem jak również przepisy na wykwintne specjały, które przemówią do serc Twoich gości. [Wydawnictwo Buchmann, 2012]
Czytaj więcej
Kuchnia bezmięsna jest wartościowa i urozmaicona. W książce znajdują się nowe i wypróbowane przepisy na każdą okazję i porę roku. Wygodne i łatwe w przygotowaniu. Książka zawiera 160 przepisów na prawie wszystkie dania - od sznycla z kabaczka po hamburgera z pieczarek. Zachęcam zagorzałych mięsożerców do spróbowania niekonwencjonalnych i smacznych dań. [Wydawnictwo Bauer-Weltbild Media, 2006]
Czytaj więcej
Popularna autorka "Kuchni włosko-polskiej oraz polsko-włoskiej" proponuje nową, bardzo atrakcyjną, pełną kulinarnych ciekawostek, książkę o wszystkich smakach Italii. Kuchnie poszczególnych regionów różnią się między sobą, każdy z nich słynie z innej potrawy dlatego też autorka opracowała swoje przepisy w oparciu o podział regionalny Włoch. Obok pizzy i spaghetti pojawią się przepisy na gnocchi, pasty, salsy, torte, minestre, carni, dolci. Setki przepisów opatrzone są komentarzem autorki, co stw...
Czytaj więcej
"Kuchnia bez granic" to 1111 przepisów stanowiących przegląd kuchni z całego świata. To potrawy coraz bardziej popularne w Polsce, których przygotowanie nie wymaga ani wielkich umiejętności kulinarnych, ani drogich składników. To recepty sprawdzone i wypróbowane w wielu polskich domach. "Dzisiejszy świat staje się coraz mniejszy… Granice straciły już swoje znaczenie, podróżowanie nie jest kosztownym luksusem, dzięki internetowi możemy codziennie rozmawiać przez długie godziny z krewnymi i p...
Czytaj więcej
Ostatnio coraz modniejsza jest w Polsce niezwykle prosta i smaczna kuchnia śródziemnomorska. Tradycja rozpoczynania posiłków (szczególnie tych bardziej uroczystych) od małej przekąski jest u nas, podobnie jak w kuchni śródziemnomorskiej. Już w XVII w. w Polsce przystawki nazywano antypastami. Książka oferuje 160 przepisów na smakowite danka i małe co nieco. Dzięki niej można przyrządzić śledziki, sardynki, tuńczyka, pomidory z mozarellą, sałatki, grzanki, tosty... [Wydawnictwo Klub Dla Cieb...
Czytaj więcej
Chociaż półki supermarketów uginają się pod ciężarem najrozmaitszych marynat i konfitur, to jednak nawet te najlepsze nie dorównują w smaku domowym przetworom. Dlatego warto, korzystając z dostatku jarzyn i owoców, pokusić się o zaopatrzenie spiżarni w choć kilka własnoręcznie przygotowanych smakołyków. Dziś zrobienie smacznych i zdrowych przetworów nie nastręcza już takich trudności i nie zajmuje tak wiele godzin jak za czasów naszych babć. Możemy korzystać z wielu udogodnień - rondelki z nierd...
Czytaj więcej
300 pysznych sałatek z sezonowych warzyw i owoców. Kolorowe "bomby witaminowe" na każdą okazję! Sałatki są smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania. Zielona sałata, ulubione warzywa, świeże owoce - to składniki bogate w witaminy i sole mineralne, zapewniające wspaniałe doznania smakowe. Dodanie mięsa, ryb lub owoców morza sprawia, że sałatka zamienia się w małe dzieło sztuki kulinarnej, a odpowiednio dobrany sos powoduje, że staje się ona rozkoszą dla podniebienia. Atrakcyjna przekąska, wy...
Czytaj więcej
Kuchnia polska przez dłuższy czas pozostawała w cieniu innych kuchni europejskich, chociaż niewątpliwie zasługuje na uwagę i uznanie jako kuchnia dostatnia, smaczna, czasami nawet wyrafinowana, harmonijnie łącząca w sobie różne wpływy kulinarne i z upodobaniem wykorzystująca lokalne produkty sezonowe. W tej książce kucharskiej Małgorzata Caprari prezentuje 375 przepisów współczesnej kuchni polskiej. Proponuje potrawy niezbyt pracochłonne, a zachowujące tradycyjne walory smakowe. To receptury,...
Czytaj więcej
Książka z serii "Sekrety polskiej kuchni". Smalec, wykorzystywany dawniej w polskiej kuchni, wraca do łask. Przedstawiamy tradycyjne przepisy na smalec, przyrządzany na różne sposoby - z jabłkiem, grzybami czy ziołami, a także receptury na przysmaki, zakąski i pieczywo do smalcu. [Wydawnictwo Olimp Media, 2021]
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: