Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

27.12.2013

Fondue jest wspaniałym pomysłem na wspólny posiłek w niewielkim gronie, ponieważ jedzenie "z jednego garnka" sprzyja dobremu nastrojowi i podtrzymaniu kontaktów towarzyskich. Wszystkie składniki przygotowuje się spokojnie przed rozpoczęciem posiłku, dzięki czemu później można poświęcić całą swoją uwagę gościom. Podczas posiłku każdy biesiadnik ma pełną swobodę w doborze składników do swojego fondue. Taka forma posiłku sprzyja rozwijaniu fantazji kulinarnych. Oprócz typowych fondue na bazie tł...
Czytaj więcej

19.12.2013

Najważniejsze zasady „Ekonomii gastronomii”: - Planujcie posiłki z wyprzedzeniem. - Kupujcie mądrze i oszczędnie. - Nie marnujcie jedzenia. - Zapełnijcie spiżarnie, żeby zawsze mieć w domu składniki posiłku. - Róbcie dwa lub trzy posiłki z jednego. - Dokonujcie najlepszych wyborów na zakupach. - Z inwencją zamieniajcie resztki w nowe, ekscytujące dania. - Zamrażajcie i przechowujcie jedzenie, żeby starczyło wam na dłużej. W „Ekonomii gastronomii” chodzi o smaczniejsze jedzenie i mni...
Czytaj więcej

15.12.2013

Przyjęcie imieninowe, impreza urodzinowa dla najmłodszych, świąteczny obiad czy też letnie popołudniowe party w ogrodzie - jak je przygotować i urządzić żeby były wyjątkowe? Ten praktyczny i piękny poradnik przedstawia pomysły na udekorowanie stołu na wszystkie powyższe okazje i wiele innych. Pomysłowe ozdoby z roślin, ciekawe aranżacje potraw plus bonus: zasady etykiety i savoir-vivre'u. Oczy też jedzą! Na ładnie nakrytym stole nawet najprostszy posiłek, choćby tylko spaghetti z sosem pomido...
Czytaj więcej
Pomysłowo podane potrawy smakują lepiej i wzbudzają zachwyt gości. Przygotowane dekoracje to często odrębne, gotowe dania. Aby je wyczarować, wystarczy zwykły kuchenny nóż i odrobina fantazji. W książce przedstawiono 60 projektów, pokazując krok po kroku, jak z warzyw i owoców zrobić smaczne i ładne potrawy. Zebrano tu także wiele pożytecznych, praktycznych i inspirujących rad, które pozwolą zmienić kuchenne prace w kreatywną przygodę. [Buchmann, 2013]
Czytaj więcej

11.12.2013

Uznany amerykański kardiolog William Davis wstrząsnął ostatnio podstawami dietetycznego świata, przekonując, że winę za podwyższony poziom glukozy we krwi, dolegliwości skórne i trawienne, a zwłaszcza przysłowiowy już pszenny brzuch, ponosi zmieniona genetycznie pszenica. Setki tysięcy czytelników i liczne grono pacjentów, nie tylko chorujących na celiakię i wrażliwych na gluten, zachęcił swą prowokacyjną książką "Dieta bez pszenicy" do pierwszego kroku: pożegnania z produktami zawierającymi ...
Czytaj więcej

10.12.2013

Wszystko, co chcesz wiedzieć o kupowaniu, gotowaniu i jedzeniu warzyw. Co można zrobić z soczewicą? Co to jest bulgur? Jak przyrządzić smaczne tofu? Jakie przyprawy najpełniej wydobędą smaki dań bezmięsnych? Jak robić zakupy? W jaki sposób przygotowywać składniki dań? Na te i inne pytania odpowiedzi w naszej książce znajdą zarówno prawdziwi wegetarianie, jak i "wegetarianie okresowi", sięgający po bezmięsne dania od czasu do czasu - odpowiedzi rzeczowe, podane przystępnie i dowcipnie. Ks...
Czytaj więcej

03.12.2013

  • Tytuł: Gotowanie na parze
  • Autor: Szydłowska Marta
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2012
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): shidei
Potrawy przygotowane na parze cechuje swoista prostota rzeczy szlachetnych. Są nie tylko aromatyczne i cieszą oko atrakcyjnym wyglądem, lecz również uważa się je za zdrowe i smaczne. Wbrew powszechnej opinii dania przyrządzone tą metoda nie muszą być monotonne! Prezentowana broszura to zbór wyselekcjonowanych przepisów, które sprawią, że nasze codzienne menu nabierze koloru, wyjątkowego smaku i zyska na wartościach odżywczych. [SBM Renata Gmitrzak, 2012]
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: