Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

29.01.2011

  • Tytuł: Herbata
  • Autor: Pochlebkin W. W.
  • Tłumacz: Krajewska Krystyna, Krajewski Bronisław
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: rosyjski
  • Rok pierwszego wydania: 1969
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 1974
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): agnes37
Czytaj więcej

21.01.2011

Chleb towarzyszy nam od tysiącleci, zmieniają się metody jego wypieku, zmienia się jego wygląd, jednak on sam ciągle pozostaje najważniejszym pokarmem człowieka, utożsamianym z życiem, pracą, rodziną, opieką, jaką roztaczamy nad najbliższymi... "Księga chleba" to coś więcej niż przepisy i odrobina historii. To pachnące opowieści o pięknym, choć trudnym zawodzie piekarza. To również historia i życie codzienne ludzi, którzy do dnia dzisiejszego tradycyjnie wypiekają chleb dla całej swojej rodz...
Czytaj więcej

13.01.2011

Przydatny poradnik dla miłośników kuchni regionalnych. W pierwszym rozdziale autorka przedstawia rolę kuchni w tradycyjnym śląskim domu. Opisuje typowe sprzęty, zwyczaje panujące w śląskich rodzinach, podział obowiązków, sposób spędzania wolnego czasu. Opowiada, jak funkcjonowała spiżarnia, jak gromadzono zapasy na zimę, jak przygotowywano przetwory z warzyw i owoców, jak przebiegało świniobicie. Podaje też przepisy na domowe wyroby wędliniarskie i przetwory na zimę. Główną część poradni...
Czytaj więcej

11.01.2011

Czytaj więcej

09.01.2011

Czytaj więcej

06.01.2011

Pachnące, soczyste, zwyczajne i orientalne… Bogactwo kolorów, kształtów, poezja smaku. „Kuchnia” – to nie tylko album, to kulinarna biblia. Wszystko, co jada się na świecie, od ziół po drób i dziczyznę, wszystko, bez czego nie sposób sobie wyobrazić gotowania – przedstawia Christian Teubner, kucharz i uznany autor kilkudziesięciu poradników kulinarnych. Setki produktów pokazanych na olśniewających fotografiach, opisanych w najdrobniejszych szczegółach, z wykazem składników odżywczych oraz por...
Czytaj więcej

03.01.2011

Książka zawiera ponad 75 przepisów na tradycyjne potrawy społeczności żydowskich z całego świata: Izraela i innych krajów Bliskiego Wschodu, środkowej i wschodniej Europy (w tym Polski), Stanów Zjednoczonych, Afryki Północnej i Indii. Czytelnik znajdzie w niej klasyczne potrawy przyrządzane na Chanukę, Pesach, Rosz ha-Szana i inne święta, a także przepisy na tradycyjną chałkę, czulent, gefilte fisz i wiele innych dań. Książka zawiera ponad 300 kolorowych zdjęć potraw i etapów ich przyrządzani...
Czytaj więcej
"Okowita, przepalanka i nalewki" Andrzeja Fiedoruka - kompendium wiedzy o alkoholach, z uwzględnieniem zarówno historii ich wytwórczości, spożycia, jak i bogactwa zachowanych w literaturze i ustnych przekazach przepisów. Dowiemy się zatem, jak powstawały poszczególne gatunki alkoholu (likier, armaniak, koniak, calvados, whisky, gin, rum…), które z nich preferowali nasi przodkowie i z jakich składników najczęściej przyrządzali alkohole. Krok po kroku poznamy procesy wytwarzania wraz z opisem prof...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: