Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

30.12.2005

Czytaj więcej
Wyniki najnowszych badań wykazują, że w dziko rosnących ziołach znajduje się całe bogactwo związków o działaniu antybiotycznym, związków mineralnych, witamin i bardzo wiele innych substancji, które są niezbędne dla zdrowego i silnego organizmu. Dzięki ich dobroczynnym właściwościom możemy nie tylko utrzymać dobrą kondycję fizyczną i psychiczną, ale również wzmocnić naszą odporność. Wystarczy urozmaicić nasze domowe menu o kilka wybranych ziół, aby poprawić swoją aktywność i przedłużyć młodość. ...
Czytaj więcej
Wielką zaletą prezentowanej książki są przepisy, które pamięta każdy, kto miał szczęście jadać w babcinej kuchni. Nie jest to jednak zapis anachronicznych receptur, ale tych wspaniałych domowych przepisów, które każdy z nas może znaleźć w zapiskach matek i babć. Przepisy te, wzbogacone przez inwencję autorek i wieloletnią praktykę, stanowią skarbnicę rodzinnych smaków. [Nowy Świat, 2005]
Czytaj więcej
Nie ma chyba drugiego warzywa, które tak zamotałoby w historii świata. I to nie tylko tej politycznej, ale również gospodarczej i obyczajowej. Zgodnie z wieloma opiniami, żadna roślina nie przyniosła tylu korzyści naszej cywilizacji. Warzywo to stało się czymś znacznie więcej niż tylko źródłem pożywienia, było też przyczyną wielu nieszczęść i przyczyną zmian kulturowych. Śmiało można stwierdzić, że to kartofel w znacznym stopniu przyczynił się do eksplozji demograficznej, ukształtował obyczajowo...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Wędliny domowe
  • Autor: Fiedoruk Andrzej
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2005
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Moni
Kolejna książka z cyklu "Swojskie jadło" ułatwia przygotowywanie w przyjemny sposób, w warunkach domowych, smacznych kiełbas, kiszek, kaszanek, salcesonów i galaret oraz pachnących wędzonek, pieczeni i pasztetów. Czytelnik znajdzie w niej krótką historię mięsa i wędlin, zasady podziału tusz zwierzęcych, wyboru mięsa na poszczególne wyroby i przetwarzania go, informacje o polskich tradycjach wędliniarskich, regułach peklowania, przyprawiania i solenia mięsa, zasadach wędzenia, gotowania i przecho...
Czytaj więcej
Książka pokazuje, jak w prosty i przyjemny sposób w domowych warunkach, o każdej porze roku, przygotować wspaniałe nalewki i wódki. Recepturom towarzyszą interesujące dykteryjki, ciekawostki kulinarne, anegdoty i opowieści o domowych trunkach. [Wydawnictwo Muza, 2005]
Czytaj więcej
Książka umożliwia przygotowanie w łatwy, przyjemny sposób, w warunkach domowych, pachnącego chleba, smakowitych bułek i chrupiących bułeczek, a także pieczywa z różnych rejonów świata. Znalazły się w niej: historia chleba, podział mąki i pieczywa, zasady przechowywania chleba, dawne i współczesne przepisy na pieczywo i potrawy z niego, ciekawostki o chlebie w innych kulturach, anegdoty i zabawne opowiastki o wypieku chleba i jego zastosowaniu przez znachorów, magów i wróżbitów. [Wydawnictwo M...
Czytaj więcej
Niecodzienna książka kucharska. Ponad 100 przepisów na różne okazje: Wielki Post, Wielkanoc, Boże Narodzenie, imieniny czy urodziny. Doskonałe przepisy dla każdego. Są tu przepisy na potrawy proste i szybkie, a także wykwintne i oryginalne. S. Aniela od lat gotuje w kuchni seminaryjnej salwatorianów. Jej słynna kuchnia jest znana wśród księży, zakonników i czytelników magazynu katolickiego SALWATOR. Książka może być doskonałym prezentem pod choinkę i na urodziny. Ucieszy się z niej każdy, kt...
Czytaj więcej
Smakosz zachwyci się w tej książce bogactwem i różnorodnością ciast, pani domu odkryje przepis na wspaniały malinowy sernik, osoba lubiąca nowości znajdzie tu: jelenie różki, kawowe ślimaki, imbirki czy wiatraczki. S. Aniela dzieli się swoim kulinarnym doświadczeniem, proponując przepisy na ciasta wykwintne i uroczyste, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Znajdziemy tu też poradę, co upiec na Wielkanoc czy Boże Narodzenie, imieniny, 40-te albo 60-te urodziny czy jubileusz. Jest to książk...
Czytaj więcej

25.12.2005

Czytaj więcej
"Na polskim stole" to książka, która odkrywa tajemnice szlacheckiej spiżarni, piwniczki i kuchni. Dowiemy się z niej, jak na przestrzeni wieków zmieniały się upodobania kulinarne szlachty polskiej i czym podejmowano gości. Znajdziemy tu przepisy na potrawy, przetwory, nalewki. Wiele przepisów to oryginalne receptury ze starych książek kucharskich, większość zaadaptowano tak, aby można je było wykorzystać we współczesnej kuchni. W przygotowaniu staropolskiego przyjęcia pomocne będą jadłospisy na ...
Czytaj więcej
Kolejna książka kucharska napisana przez siostrę Anastazję Pustelnik, zakonnicę ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, pomoże nam przygotować dania, za które będziemy dziękować Bogu. Sukces wydawniczy książki „103 ciasta siostry Anastazji”, bastselleru o nakładzie 120 000 sprzedanych egzemplarzy, pozwala przypuszczać, że i ta pozycja, napisana przez zakonnicę, od wielu lat pracującą w kuchni jezuitów w Krakowie, pomoże wielu Czytelnikom w gotowaniu, pieczeniu i przyrządzaniu najrozmaitszych sma...
Czytaj więcej
Ciasta z przepisów siostry Anastazji – zwyczajne i luksusowe, tanie i droższe, łatwe do wykonania i wymagające wprawnej ręki – przysporzą gospodyni wiele radości. Każda gospodyni – doświadczona i początkująca – znajdzie tu coś, czym może olśnić domowników i gości, i oczywiście dowie się, jak zrobić wspaniały wypiek prawie z „niczego”. [Wydawnictwo WAM, Kraków 2001]
Czytaj więcej
W najnowszej książce kucharskiej siostry Anastazji: - tylko nowe przepisy potraw i ciast - propozycje zestawów obiadowych - bezcenne rady i sekrety [Wydawnictwo WAM, 2006]
Czytaj więcej

21.12.2005

Chleb to pokarm wyjątkowy, o uświęconej wiekową tradycją symbolice. Na co dzień niezbędny, niezastąpiony, odznacza się – dzięki nowoczesnym technologiom – różnorodnością gatunków. Jednak wiele osób jest przeciwnych dodawaniu do pieczywa tzw. polepszaczy, ich wiedza zaś o domowym wypieku chleba jest niewystarczająca. Ta książka, zawierająca szczegółowe receptury na rozmaite wypieki pieczywa, będzie służyć ogromną pomocą. Po jej lekturze „więcej będzie nas do pieczenia chleba”, kto raz bowiem spró...
Czytaj więcej

13.12.2005

Prawie 200 przepisów na dania ze szpinakiem lub szczawiem. Szpinak staje się modny i coraz częściej pojawia się na okolicznościowych imprezach. Jest bardzo zdrowy. Stosowany w wielu dietach, najlepiej komponuje się z serami, czosnkiem i śmietaną lub mlekiem. Robi też karierę jako dodatek do sufletów, omletów, farszów, zapiekanek, ryb, mięsa, drobiu. [Bauer-Weltbild Media, 2005]
Czytaj więcej

05.12.2005

Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: