Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

2020-08-04

"Kiedy miłość, ciekawość i tradycja spotykają się z kulinarną pasją, powstaje smak idealny – taka jest moja książka. Stanowię dowód na to, że nigdy nie jest za późno, aby odkryć w sobie kulinarne szaleństwo. Doprawiłam tę książkę miłością do jedzenia i pięknych obrazów. »Nie… zwykła kuchnia – więcej smaków« to nowe rozszerzone wydanie zawierające ponad 130 (w tym 30 zupełnie nowych) wyjątkowych, autorskich przepisów, pomysłów na nietuzinkowy lekki deser, porad, jak zabawić się smakiem, a przede...
Czytaj więcej
Łasuchy i Słodyczoholicy! Jeśli na widok "blondie z cieciorki" źrenice same się wam rozszerzają, a "daktylowa nutella" trafia w wasz gust i pobudza kubki smakowe, to mamy dla was idealną książkę ‒ "Słodką kuchnię roślinną" Idy Kulawik, autorki popularnego bloga veganbanda.pl. Zapomnijcie o całych dniach spędzonych w kuchni i godzinach oczekiwań na kulinarną przyjemność. Słodka kuchnia roślinna zawiera niezwykle proste, tanie i szybkie w wykonaniu przepisy na słodkości bez nabiału, na bazie...
Czytaj więcej
"Dziewczyny z wypiekami" sprawią, że Twój świat będzie wyjątkowo słodki. Agata i Małgosia uwielbiają słodkie wyzwania. Z pasją przygotowują przysmaki na wszelkie okazje i nikt nie potrafi oprzeć się ich propozycjom. Urodziny, rodzinne spotkania, bożonarodzeniowy lub wielkanocny obiad to tylko kilka spośród wielu okazji, które możesz ukoronować przepysznymi deserami autorstwa Sugar Lady i Candy Gold. W tej książce znajdziesz wszystkie przepisy na torty z programu "Dziewczyny z wypiekami"...
Czytaj więcej

2020-08-03

Walczysz z insulinoopornością? A może ktoś z Twoich najbliższych ma cukrzycę i musi stosować odpowiednią dietę złożoną z produktów o niskim indeksie glikemicznym? Przekonaj się, że w takiej sytuacji nie musisz kategorycznie rezygnować z jedzenia słodyczy. Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska w swojej książce "Słodkości w insulinooporności" pokazują, jak przygotować zdrowe słodycze. Odpowiedzi na prawie wszystkie pytania Cukier jest wrogiem naszego organizmu, nie tylko wtedy, gdy cho...
Czytaj więcej
Wiesz już, że jesteś "motylkiem" – zdiagnozowano u ciebie chorobę Hashimoto. Nie masz pojęcia, co właściwie powinnaś jeść, a czego nie? Czujesz się przytłoczona zmianami, które powinnaś wprowadzić? Masz problem z utrzymaniem prawidłowej wagi? Jeśli na którekolwiek z tych trzech pytań odpowiedziałaś "tak", ten poradnik jest właśnie dla ciebie. Znana i lubiana dietetyczka-hedonistka, Magdalena Makarowska, która pomogła już tysiącom pacjentów, tym razem bierze na warsztat chorobę Hashimoto. Dzię...
Czytaj więcej
Poradnik ten jest skierowany do osób z nadwagą, a przede wszystkim z problemem cukrzycowym. Zarówno insulinooporność, czyli stan o krok przed cukrzycą typu II, jak i pełnoobjawowa choroba wymagają mądrej zmiany diety, przecież właśnie dotychczasowa dieta do tych problemów doprowadziła. Diagnozę insulinooporności lub cukrzycy zawsze musi postawić lekarz. Jednak są pewne wczesne niepokojące sygnały, na które powinniśmy sami zwrócić uwagę. Jeśli w porę wprowadzisz prawidłowe odżywianie, stan insuli...
Czytaj więcej
Czy możliwe jest zachowanie zasad diety dla insulinoopornych podczas przyrządzania szybkich posiłków do pracy czy szkoły? Jak najbardziej! Przepisy Magdaleny Makarowskiej na tytułowe lunchboxy są łatwe w przygotowaniu, zdrowe i pyszne. Podzielone na cztery kategorie: śniadania, drugie śniadania/podwieczorki, obiady i kolacje, pozwolą wszystkim zabieganym cieszyć się zrobionymi samodzielnie, pełnowartościowymi posiłkami. Co ważne, obok niektórych produktów autorka podaje propozycje wegańskich i b...
Czytaj więcej

2020-08-02

Autorka jest dietetykiem wykorzystującym w swojej pracy osiągnięcia dietetyki Dalekiego Wschodu. W swojej książce łączy mądrość liczącej ponad pięć tysięcy lat Tradycyjnej Medycyny Chińskiej z realiami polskimi. Obserwując wszechświat i dostosowując się do jego rytmów możemy mieć pewność, że dbamy w odpowiedni sposób o swój organizm. W książce znajdziemy między innymi informacje w jaki sposób powinna wyglądać dieta latem, a w jaki zimą; jak wspomagać pracę poszczególnych narządów, dlaczego...
Czytaj więcej
"Gotowanie z dziećmi" to łatwy i szybki kurs przedstawiony na ponad 500 fotografiach krok po kroku. Wszystkie składniki i kolejne czynności zostały sfotografowane z góry: dzięki temu wystarczy spojrzeć na zdjęcia, żeby zrozumieć, co jest potrzebne do gotowania, nawet bez czytania przepisu. Książka jest kolorowa i zabawna, została przygotowana z myślą o tych, którzy chcą połączyć pasję do dobrego jedzenia z radością wspólnego gotowania. Potrawy podzielono według ich różnego przeznaczenia: na ś...
Czytaj więcej

2020-07-30

Ujęte w alfabetycznym porządku zwięzłe kompendium wiedzy o tradycyjnych domowych nalewkach – owocowych, korzennych, miodowych, ziołowych i innych. Oprócz znakomitych receptur zawiera porady dotyczące zbioru owoców oraz ziół, przygotowania surowców, a także sprawdzone patenty pozwalające uzyskać idealną klarowność, znakomity kolor, smak i aromat, a także wskazówki dotyczące przechowywania gotowych nalewek. [SBM Renata Gmitrzak, 2018]
Czytaj więcej
  • Tytuł: Wegemania
  • Autor: Pieńkos Magdalena
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2019
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Magdalena Pieńkos, autorka bloga Niebieski Migdał #KuchniaRoślinna, prezentuje przepisy na ponad 200 potraw przygotowanych zgodnie z zasadami diety wegańskiej, czyli bazującej na produktach roślinnych, z wyłączeniem mięsa, mleka, serów i jaj. Inspirujące i proste pomysły na śniadania, obiady, słodkości oraz wegewyroby i przetwory zaskoczą smakiem każdego, kto sceptycznie podchodzi do diety roślinnej. [SBM Renata Gmitrzak, 2019]
Czytaj więcej

2020-07-29

Crème de citron, yakitori z kurczaka, zupa reńska czy może crostini z wątróbką i tuńczykiem? Kto powiedział, że kuchnia dla diabetyków musi być nudna? Autorka książki zabiera osoby chore na cukrzycę w kulinarną podróż po świecie. Proponuje im dania kuchni śródziemnomorskiej, niemieckiej, chińskiej, japońskiej, żydowskiej, a także holenderskiej. W tym smakowitym tyglu każdy znajdzie coś dla siebie. Do każdego dania wyliczono indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe...
Czytaj więcej
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób "zdrowo" znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka – od wielu lat pracująca ze "słodkimi ludźmi" – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane. W książce znajdziesz: - przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje, - przepisy na potrawy w...
Czytaj więcej

2020-07-28

  • Tytuł: Sushi
  • Autor: Hori Masakazu, Takahashi Kazu
  • Tłumacz: Kocięcka Karolina
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 2002
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2005
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie sushi, nic dziwnego, że czujesz się lekko onieśmielony. Obcy język, egzotyczne zwyczaje i... kilkadziesiąt sposobów połączenia ryżu z rybą! Kulki ryżu przykryte wszelkiego rodzaju przysmakami morskimi, przekąski zawinięte w wodorosty… Książka zawiera dokładne przepisy na wiele japońskich przysmaków, które łatwo przygotować. Znajdziesz w niej: instrukcje przygotowania potraw krok po kroku, podstawowe wartości odżywcze każdego posiłku, wypróbowane receptu...
Czytaj więcej
Jedz. Zdrowo i smacznie. Rośliny przede wszystkim. Jeśli leży ci na sercu ekologia, chciałabyś jeść zdrowiej, ale czasem nie potrafisz sobie odmówić soczystego burgera – flexitarianizm to dla ciebie idealne rozwiązanie! Według specjalistów to jedna z trzech najzdrowszych diet na świecie. Michael Pollan to człowiek, który jednym zdaniem zmienił nawyki żywieniowe Amerykanów. Słynne "Jedz, nie za dużo, przede wszystkim rośliny" stało się inspiracją dla wielu osób. Jego rodzina – siostry i ma...
Czytaj więcej
Kiedy zaczynasz świadome odżywianie, natrafiasz na szereg wyzwań. Skąd wziąć wysokiej jakości produkty? Co tak naprawdę jeść? Jak gotować? A finalnie – jak na to wszystko znaleźć czas? Z pomocą przyjdzie Ci "Smakoterapia 3", czyli książka, która pomoże zorganizować spiżarnię! Dzięki niej zawsze znajdziesz w domu co nieco: nie tylko drobne przegryzki, smakołyki i przyprawy, ale i całkiem solidne posiłki. Przygotowując kilka razy w roku zdrowe domowe półprodukty, znacząco zminimalizujesz czas p...
Czytaj więcej
Czy wiesz, że swoją odporność budujesz każdego dnia? Droga do zdrowia prowadzi przez kuchnię! Dania na wynos, zwane pieszczotliwe "nawynosami", to nieodłączny element mojego menu. Odkąd pamiętam, wiodę tułacze życie śpiewograjka, który musi wszak coś jeść poza domem. Od kiedy moje nawyki żywieniowe uległy ewolucji (żeby nie powiedzieć rewolucji), grzeszenie zbyt częstym jedzeniem na mieście już mi nie w smak. Dlatego wożę ze sobą torby pełne smakowitości w trasę, a kiedy zapasy się kończą,...
Czytaj więcej

2020-07-24

  • Tytuł: Nalewki
  • Autor: Gajkoś Jan
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Serie wydawnicze:
  • Rok pierwszego wydania: 1958
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 1958
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): f.l.y
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: