Ostatnio dodane książki

Termin dodania:

18.02.2014

Surowa dieta to zdrowy sposób na oczyszczenie organizmu, oczyszczenie skóry, zrzucenie zbędnych kilogramów i wspaniały nastrój. Ale kto z nas ma czas na wyszukiwanie trudno dostępnych składników i przygotowanie czasochłonnych przepisów? Zapewne nie Ty! Od czego więc najlepiej zacząć? Ta książka to kompletny przewodnik po kuchni surowej, by zacząć cieszyć się z jej dobrodziejstw. "Na surowo" łączy w sobie przepisy wykwintne oraz te stosowane na co dzień - a wszystkie są praktyczne, do wykonani...
Czytaj więcej

16.02.2014

Park narodowy nie jest najodpowiedniejszym miejscem do tropienia zwierząt. Ma być przede wszystkim ich ostoją. Zwierzęta powinny mieć tu szansę poruszać się własnymi ścieżkami, zgodnie z naturalnym rytmem, a tropienie ich mogłoby ten rytm zaburzać. Warto jednak poznać ślady żyjących tu zwierząt, nauczyć się czytać tropy przez nie pozostawione, bo opowiadają one wiele ciekawych historii. [Tatrzański Park Narodowy, 2013]
Czytaj więcej

15.02.2014

"Gar Anonim" to niezwykła książka, składająca się z tekstów dotyczących kuchni oraz zabawnych wspomnień kulinarnych i przepisów. Napisana i zilustrowana przez znaną malarkę i pisarkę Hannę Bakułę, osobę wiecznie zajętą, która lubi i potrafi gotować. Robi to artystycznie i szybko, tak jak wszystko. Potrawy z tej książki można zrobić w pół godziny, gdy się ma wyobraźnię i przygotowane produkty. Hanna Bakuła ma na wizytówce napis: "osoba kontrowersyjna", ale przepisy są serio, z lekką nutką zabawy....
Czytaj więcej
Przyczyną większości problemów zdrowotnych są złe nawyki żywieniowe: tradycyjne potrawy nadmiernie zakwaszają nasz organizm i jest to ogromne obciążenie dla metabolizmu komórkowego. Zakwaszenie obniża poziom tlenu w komórkach i stwarza korzystne warunki do rozwoju bakterii i mikroorganizmów. Dlatego mamy mało energii i chorujemy. Jeżeli pozostawimy wszystko po staremu, żadna dieta nam nie pomoże. Książka przystępnie wyjaśnia procesy zachodzące w organizmie człowieka na poziomie komórkowym i w...
Czytaj więcej

13.02.2014

  • Tytuł: Wielka kariera witaminy E
  • Autor: Papas Andreas M.
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: hobby
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 1999
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2001
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): cypek
Czytaj więcej

12.02.2014

"Doktor T. Colin Campbell demaskuje mechanizmy, które rządzą współczesną medycyną i odpowiadają za katastrofalny stan zdrowia zachodnich społeczeństw. Brzmi to jak teoria spiskowa? Nic z tych rzeczy! Ta książka to syntetyczna analiza naszej rzeczywistości, okraszona zakulisowym spojrzeniem profesora biochemii żywienia jednego z najlepszych uniwersytetów na świecie i jednocześnie czołowego badacza związku diety z rozwojem nowotworów. Czy zmiana sposobu odżywiania może się stać receptą na obecny k...
Czytaj więcej

11.02.2014

  • Tytuł: Midway
  • Autor: Jastrzębski Jarosław
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: militaria
  • Forma: esej (szkic literacki) / zbiór esejów (szkiców)
  • Język oryginalny: polski
  • Serie wydawnicze:
  • Rok pierwszego wydania: 2014
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): parilicium
Bitwa o Midway uznawana jest powszechnie za przełomowy moment w wojnie na Pacyfiku. Japończykom nie udało się osiągnąć żadnego z dwóch celów operacyjnych, jakie postawili sobie decydując się na doprowadzenie do konfrontacji z flotą amerykańską. Nie zdołali zniszczyć lotniskowców U.S. Navy, nie udało im się też opanować atoli Midway i Kure. Amerykanie, których cele operacyjne były dokładną odwrotnością japońskich, oba osiągnęli. Zniszczyli trzon floty lotniskowców Japońskiej Marynarki Wojennej i ...
Czytaj więcej
Nie możesz się doczekać wyprawy na grzyby? Czy jednak zawsze wiesz, jaki gatunek znalazłeś? W tajniki rozpoznawania grzybów wprowadza polski znawca mikologii – Marek Snowarski. Z książki tej dowiesz się: - jak skutecznie szukać grzybów. - po czym odróżnić gatunki jadalne od grzybów trujących. - kiedy można spodziewać się lat grzybnych. - czy grzyby w naszych lasach giną. Znajdziesz tu wszystkie informacje o grzybach rosnących w Polsce, szczegółowe opisy cech diagnostycznych i profesj...
Czytaj więcej

10.02.2014

Autorka "Metadiety" nie namawia nas do kolejnej diety-cud, nikogo nie reprezentuje, niczego nie chce nam sprzedać. Własnym życiem, osobistą przemianą, poprawą stanu zdrowia, samopoczucia i chęcią do życia, w postaci krótkich "lekcji" daje nam świadectwo skuteczności proponowanych mikrokorekt. Zastosuj choć jedną i obserwuj efekty – namawia nas Gosia Waluszewska. "Metadieta" to efekt jej kilkunastoletnich poszukiwań, lektur, badań i podróży po całym świecie. To poparte wiedzą i doświadczeniami pr...
Czytaj więcej
Czytaj więcej

09.02.2014

"Czekając na cud" to pełny humoru, inspiracji i praktycznych uwag "poradnik", przeznaczony dla kobiet, które oczekują cudu narodzin po raz pierwszy, jak i dla tych, które czekają na niego po raz kolejny. Odwołując się do przeżyć Maryi, Matki Bożej, jak również do swoich własnych doświadczeń, autorka opisuje niezwykły okres ciąży jako czas zmiennych nastrojów, radości i smutku, oczekiwania i zmartwień, ale przede wszystkim jako czas głębokiego rozwoju duchowego. [Rafael, 2004]
Czytaj więcej
Książka składa się z dwóch głównych części - klucza do oznaczania pospolitych i częstych roślin zielnych i krzewinek Polski - w sumie 514 gatunków - oraz części zdjęciowej, gdzie na ponad 800 fotografiach zostały przedstawione wszystkie opisane gatunki. Autorzy są adiunktami Katedry Botaniki Systematycznej Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. [Kubajak, 2010]
Czytaj więcej
Zasmakuj w domowej kuchni, poczuj przyjemny dreszcz dalekich wypraw i wybierz się za kulisy programu MasterChef! Basia Ritz prezentuje klasyczne przepisy na dania, które można przyrządzić w prosty sposób, ale i wystawnie. Opowiada o swoich kulinarnych mistrzach i mistrzyniach. Zdradza tajemnice rodzinnej kuchni i przywołuje smaki dzieciństwa. Zabiera nas w podróż po niezwykłym świecie jej ulubionych przysmaków – konfitur z wiśni, barszczu z uszkami, pieczeni rzymskiej, alzackich podpłomyków...
Czytaj więcej

08.02.2014

Czytaj więcej
Czytaj więcej
Susan Crain Bakos korzysta z bogatych zasobów i doświadczeń tantry i neotantry, wydobywając z nich wszystko to, co najlepsze i najbardziej przydatne współczesnym kochankom. Jej nowa tantra została stworzona dla ludzi, którzy chcą podnieść jakość swojego życia seksualnego, koncentrując się na orgazmie i seksie oralnym, a nie na aspekcie duchowym czy mistycznym. Autorka nazwała swoją koncepcję "tantrą fusion", ponieważ łączy ona techniki tantryczne ze wszystkim tym, co kochankowie uznają za pod...
Czytaj więcej
Czytaj więcej

07.02.2014

W jednej, bogato ilustrowanej, książce znajdziecie opisy ponad 90 wojskowych odznaczeń nadawanych w armii amerykańskiej od II wojny światowej po współczesny front walki z terroryzmem. Poznacie wszystkie odznaczenia nadawane żołnierzom USA, zobaczycie, jak zmieniały się akty nadań od II wojny światowej, poprzez konflikt koreański, wojnę w Wietnamie i późniejsze konflikty w Grenadzie, Panamie, Iraku i Afganistanie. To jest abecadło dla kolekcjonerów, antykwariuszy i żołnierzy. Teraz już będziesz w...
Czytaj więcej
W fascynującą podróż w świat głównie karpackich roślin zabiera nas Marek Styczyński, mgr inż. leśnik i ekspert w zakresie ekologii terenów górskich. Autor od wielu lat zajmuje się etnobotaniką w kontekście poszukiwań głębokich związków pomiędzy kulturą tradycyjną i sztuką współczesną a żywym, naturalnym środowiskiem. Książka napisana jest prostym, przystępnym dla każdego czytelnika językiem. [Ruthenus, 2012]
Czytaj więcej

06.02.2014

Czytaj więcej
"Kochani! Oddaję w wasze ręce kolejną już książkę o tematyce kucharskiej z pogranicza łemkowsko-bojkowskiego, a nade wszystko z terenu Karpat Zachodnich. Teren jaki objąłem badaniem, praktycznie zaczyna się w okolicach Sławska na Ukrainie, a kończy się gdzieś w okolicy Buska, Krynicy Górskiej. Zbierane od wielu, wielu lat przepisy, w dużej mierze od osób, które już spożywają niebiańskie potrawy, trudno jest zestawić w jakąś chronologię lub też podawać je pod kątem walorów smakowych, czy też wedł...
Czytaj więcej
Pierwsza część to przepisy kuchni indyjskiej, możliwe do przyrządzenia w domu. Druga część to kuchnia używana przez wegetarian na co dzień. Zachęcam wszystkich. Gotujcie po wegetariańsku. Jest to jedzenie smaczne, zdrowe i co ważne - przyjazne środowisku naturalnemu. [Siedem Słów, 2008]
Czytaj więcej
Ta bajecznie kolorowa książka to prawdziwy hołd poświęcony rękodziełu oraz jego szlachetnej odmianie, jaką jest filcowanie tkanin. Filcowanie jest techniką, która pozwala uwolnić fantazję. Nie jest tu konieczna znajomość żadnych skomplikowanych ściegów. To świetny sposób na stworzenie wyszukanych dodatków dekoracyjnych własnego pomysłu. Technika ta ma działanie wyciszające i uspokajające. Jest idealnym zajęciem na długie zimowe popołudnia i wieczory, a przedmioty wytworzone z filcu to prawdzi...
Czytaj więcej

05.02.2014

Czytaj więcej
Czytaj więcej
  • Tytuł: Erotyczna gra wstępna
  • Autor: Sonntag Linda
  • Tłumacz: Amsterdamski Piotr
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: seks i erotyka
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 2005
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2014
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): parilicium
Seks to wspaniała, przebogata, obfitującą w zmysłowe przyjemności i ekscytujące doznania, sfera życia każdego człowieka. Jak się cieszyć seksem? W jaki sposób czerpać z niego jak najwięcej radości? Jak wcielać w rzeczywistość swoje fantazje i marzenia? Jak uszczęśliwić w łóżku swojego partnera i jak zadowolić siebie? W tej serii poradników znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtujące cię pytania, a także mnóstwo cennych wskazówek i pomysłów na urozmaicenie intymnej sfery życia! Poznaj erot...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Namiętny seks
  • Autor: Sonntag Linda
  • Tłumacz: Amsterdamski Piotr
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: seks i erotyka
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2014
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): parilicium
Seks to wspaniała, przebogata, obfitującą w zmysłowe przyjemności i ekscytujące doznania, sfera życia każdego człowieka. Jak się cieszyć seksem? W jaki sposób czerpać z niego jak najwięcej radości? Jak wcielać w rzeczywistość swoje fantazje i marzenia? Jak uszczęśliwić w łóżku swojego partnera i jak zadowolić siebie? W tej serii poradników znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtujące cię pytania, a także mnóstwo cennych wskazówek i pomysłów na urozmaicenie intymnej sfery życia! Poznaj arka...
Czytaj więcej

03.02.2014

Sześćdziesiąt dziewięć seks randek opisanych w książce to fantazje seksualne poddające kochankom pomysły na uprawianie seksu w ciągu pięciu minut, wnosząc tym samym różnorodność i rozrywkę do intymnych stosunków. Nie ma tu żadnych ograniczeń, omawiamy sytuacje równie szybkie, co ekscytujące swoją pikanterią i natychmiastowością. Począwszy od uprawiania seksu w miejscach publicznych, po ukradkowe stosunki w ryzykownych pozycjach i ograniczonej przestrzeni. Te krótkie, ale namiętne erotyczne re...
Czytaj więcej
Czytaj więcej

02.02.2014

  • Tytuł: Kuchnia czosnkowa
  • Autor: Jung Anna Maria
  • Tłumacz: Kowalska Janina
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: hobby
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: niemiecki
  • Rok pierwszego wydania: 1982
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 1991
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): shidei
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: