Ostatnio dodane książki

Termin dodania:

28.09.2005

"Fotografia smaku" została uznana przez Gourmand World Book Awards za najlepszą książkę kulinarną, jaka ukazała się Polsce w 2003 roku, w kategorii Best Easy Recipes Book oraz Best Photography Cook Book. Tym samym książka została nominowana do uzyskania tytułu najlepszej książki kulinarnej na świecie. W uzupełnieniu informacji pragniemy dodać, że konkurs książek kulinarnych, organizowany w ramach Gourmand World Book Awards, jest jedynym w swoim rodzaju, międzynarodowym wydarzeniem dla wydawcó...
Czytaj więcej
W codziennej diecie warzywa odgrywają ogromną rolę, przede wszystkim ze względu na swoje wartości odżywcze. Odpowiadając na to dość powszechne zapotrzebowanie, autorka przygotowała tomik zawierający kilkadziesiąt receptur na smaczne i zdrowe potrawy. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Książka dotyczy dań popularnie zwanych zakąskami. Autorka, która nie ukrywa, że jej hobby to kuchnia, zdradza czytelnikom tajniki wymyślonych przez siebie dań. I tak bigosik z krewetek czy śledź w zalewie śliwkowo-oliwkowej na pewno dostarczą nam niezapomnianych doznań smakowych i być może zainspirują do poszukiwania własnych szlaków kulinarnych. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Autorka udowadnia, że podstawą grillowego party nie musi być tylko pieczona karkówka i kiełbasa. Wystarczy nieco inwencji, aby powstały smakowite orzechowe mielone kotlety, ryby o trzech smakach, czy też pomarańczowy szaszłyk z borówkami. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Tomik zawiera ponad 60 receptur na dania, których ugotowanie wymaga, oprócz produktów, jedynie specjalnego naczynia. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Autorka zachęca czytelników do własnoręcznego przygotowania pysznych ciast i deserów. Książka dla wszystkich niedoświadczonych kulinarnie, a jednak odważnych. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Nareszcie "Zupy" w Biblioteczce Poradnika Domowego! Ponad sto przepisów! Polecamy je nie tylko zdeklarowanym amatorom zup, lecz również tym nielicznym, którzy sądzą, że zup nie lubią, mamy bowiem nadzieję, że po wypróbowaniu naszych przepisów zmienią zdanie. W zbiorku tym poczesne miejsce przypadło tradycyjnym polskim zupom (każda w kilku wersjach!). Nie pominęłyśmy też oczywiście zup z innych kuchni narodowych. Wybrałyśmy spośród nich takie, które zdobyły uznanie daleko poza granicami kraju...
Czytaj więcej
Kolejna książka kucharska Wandy Jackowskiej to ważna pozycja na rynku wydawniczym. Z pewnością spodoba się wszystkim paniom domu. Znajdują się w niej bowiem przepisy na różnorodne zapiekanki, niekiedy tanie, proste w wykonaniu, które można podawać na co dzień, ale również te bardziej skomplikowane i pracochłonne, uświetniające uroczyste kolacje. Książka szczególnie przydatna będzie dla oszczędnych gospodyń, gdyż stosując prezentowane receptury, pozwoli z resztek mięsa, sera i warzyw wyczarować a...
Czytaj więcej
Książka zawiera 118 przepisów na przyrządzenie znakomitych dań z pieczarek i boczniaków. Są tu także podstawowe informacje na temat tych znanych i lubianych grzybów, ich uprawy oraz sposobów przygotowywania do spożycia na surowo, gotowania, smażenia, duszenia lub marynowania. Są tu przepisy na przystawki, zupy, sosy i dania gorące - wszystko to z pieczarek i boczniaków. [Prószyński i S-ka, 1993]
Czytaj więcej
Miód, jeden z najszlachetniejszych produktów, od bardzo dawna był znany i doceniany dzięki walorom odżywczym i smakowym. Autor, nawiązując do wielowiekowych tradycji, zamieścił w swej książeczce ponad sto przepisów kulinarnych na smakowite ciasta i ciasteczka, a wśród nich receptury na pierniki i makowce z dodatkiem miodu, a nawet... dania mięsne, w tym z drobiu i ryb, oraz różne sałatki, sosy i potrawy z warzyw. [Prószyński i S-ka, 2000]
Czytaj więcej
Przygotowanie domowego wina wymaga pewnej wiedzy. Ważne jest też, aby robić je z owoców dobrej jakości. Mylny jest pogląd, że dobre wino można zrobić z byle jakich owoców lub wytłoków - otrzymamy z nich byle jaki cienkusz i będziemy żałować zużytego cukru, i naszej pracy... Jak więc robić dobre wino, a także potrawy z winem - o tym w książce. [Prószyński i S-ka, 1997]
Czytaj więcej
Specjaliści zajmujący się prawidłowym żywieniem mówią: warzyw nigdy za dużo. Wszystkie badania dowodzą, że jarzyny to nieocenione źródło wszelkich witamin, tak niezbędnych dla organizmu. Z najnowszego tomiku dowiedzą się Państwo, w jaki sposób można przygotować smakowite dania z tak niepozornych składników jak dynia, marchew, soczewica, kapusta, seler i wiele innych. Wszystkie potrawy są bardzo łatwe w wykonaniu i mają tę zaletę, że zawsze się udadzą. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Jak pani domu może oczarować gości? Jakie potrawy przygotować na spotkania rodzinne? Może upiec roladę "piegusek", a może tort węgierski, czy też tęczowy? Wszystkie wyglądają bardzo smakowicie i są naprawdę smaczne, a co najważniejsze niezwykle proste w wykonaniu. Kilkadziesiąt przepisów na torty, torciki i rolady zamieszczonych w tej książeczce zadowoli najwybredniejszą gospodynię. [Prószyński i S-ka, 1999]
Czytaj więcej
Postanowiłam w tej książeczce zamieścić dużo ciekawych przepisów, za to mniej tych wszystkich danych o uprawie, pielęgnacji itp., które znaleźć można w innych opracowaniach. Niewiele piszę o ogórkach, choć to też dyniowate, ale są u nas tak znane, że tylko dla porządku poświęcam im trochę miejsca. Natomiast więcej miejsca przeznaczyłam na omawianie nowych, mało znanych i niedocenianych odmian warzyw dyniowatych. Warto je poznać i przyrządzić z nich smakowite dania. ze "Wstępu" Irena Gu...
Czytaj więcej
Prezentowany tomik to zbiór przepisów, podpowiedzi i inspiracji, które zachęcą do kulinarnych eksperymentów. Są tu potrawy o zaskakującym połączeniach smakowych, jak np. cebula i mandarynka, ciasto i pomidor, czy wiśnie i pieczarki. Wszystkie zamieszczone przepisy są niezwykle proste w wykonaniu i świetnie nadają się na młodzieżową „imprezę”. Szczególnie smakowicie prezentuje się rozdział poświęcony sałatkom i deserom. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Mleko, sery i jaja dostarczają cennych składników budulcowych i są podstawowym źródłem witamin z grupy B. Mając powyższe na uwadze, autorka zaprezentowała kilkadziesiąt przepisów kulinarnych, których podstawą jest nabiał. Znajdują się wśród nich smaczne przekąski, zupy i dania główne. Większość spośród 81 przepisów zilustrowano barwnymi zdjęciami. Pamiętajmy: "Dorosły powinien wypijać codziennie litr mleka lub napojów mlecznych. Można - dla odmiany - wypić tylko 2,5 szklanki mleka, ale zjeść...
Czytaj więcej
Ciepła, słoneczna pogoda zachęca nas do organizowania wycieczek na zieloną trawkę. Ale jak zwykle pani domu staje przed problemem aprowizacji. Czy mają to być nieśmiertelne jajka na twardo, kanapki i rzodkiewki? A może przygotować coś bardziej oryginalnego na planowany wypad za miasto. Jeżeli tak, powstaje problem zapakowania przygotowanych dań w ten sposób, aby nie uszkodziły się w transporcie. Na te i inne pytania znajdziecie Państwo odpowiedź w tej książce. Książka zawiera 126 przepisów. [...
Czytaj więcej
W czasach szaleńczego tempa, wyścigu z czasem, a także trudności ekonomicznych, prowadzenie domu oraz przygotowanie wartościowych posiłków wymaga nie lada umiejętności. Kwietniowy tomik poradnika adresowany jest szczególnie do wszystkich zapracowanych, zabieganych i ledwie wiążących koniec z końcem pań domu. Znajdą w nim gotowe receptury na smaczne, tanie i wartościowe dania, a także wskazówki racjonalnego żywienia. [Prószyński i S-ka, 2002]
Czytaj więcej
Sięgającym po tę książeczkę chciałabym przekazać tylko jedno: improwizuj. Niech radość jedzenia będzie poprzedzona radością tworzenia. Warzywa i owoce są wdzięcznym tworzywem, dają możliwości najróżniejszych kompozycji smakowych i kolorystycznych. [...] Podane przepisy niech będą inspiracją nowych pomysłów. Jeśli dokonacie Państwo smakowego odkrycia, podzielcie się nim z przyjaciółmi. Zamiast wstępu: Wydane w nowej szacie graficznej "Sałatki i surówki" zawdzięczają swoje powodzenie różnorodn...
Czytaj więcej

27.09.2005

Czytaj więcej
Czytaj więcej

26.09.2005

Książka ta jest wszechstronnym i, mamy nadzieję, wielce inspirującym zbiorem wskazówek, jak sobie radzić, rysując i malując różne "tematy", począwszy od ludzi i zwierząt, a skończywszy na pojazdach i budynkach. Bez względu na skalę twoich zdolności artystycznych, książka ta podsuwa fascynujące pomysły i udziela informacji czysto warsztatowych, niezbędnych dla doskonalenia rysunku. Reprodukcje pięknie wypracowanych obrazów ukażą ci wielką rozmaitość stylów i technik ilustrowania. Towarzyszą...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Pielęgnowanie roślin pokojowych
  • Autor: Longman David
  • Tłumacz: Gutowska Halina, Szwedler Inga
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: dom i ogród
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 1979
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 1992
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): skaara
Czytaj więcej
Rolady, roladki, ruloniki i zawijańce to wspaniałe i jakże smakowite przekąski. W najnowszym tomiku BPD znajdziecie Państwo kilkadziesiąt przepisów na te oryginalne dania, a także sposoby ich sporządzania. Są wśród nich rolady wykonane z różnego gatunku mięs, rybne, warzywne oraz... słodkie - tanie i łatwe w przygotowaniu, a także bardziej pracochłonne, wykwintne i kosztowne, które podawane na zimno lub gorące mogą być ozdobą najokazalszych stołów. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Bestseller - X miejsce na liście najlepiej sprzedających się w styczniu 1999 roku (w księgarniach firmowych Prószyński i S-ka) książek. Potrawy z mielonego mięsa to nie tylko nieśmiertelny kotlet pożarski. Asortyment dań jest tu bardzo szeroki - obejmuje pierogi, rolady, klopsy, pulpety, gołąbki oraz suflety. Podstawową ich zaletą jest to, że należą do potraw dość tanich, nie wymagających mięsa najwyższej jakości. Jest to zatem zbiorek receptur na dania tanie i łatwe do wykonania. Ale obok ni...
Czytaj więcej
85 przepisów na eleganckie przystawki i sałatki, które dodadzą blasku naszemu stołowi i przyjęciom. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Bestseller - II miejsce na liście najlepiej sprzedających się w marcu 1999 roku (w księgarniach firmowych Prószyński i S-ka) książek. Jaja, szynki, kiełbasy, żury, pieczone mięsa, drób, sosy do jaj i mięs, a z wypieków: baby, mazurki, serniki, torty. 86 sprawdzonych przepisów na domowe specjały. [Prószyński i S-ka, 2001]
Czytaj więcej
Urządzanie przyjęć, także tych największych, nie musi być dla pani domu udręką. Autorka dzieli się doświadczeniami w organizowaniu takich spotkań, jak przyjęcia weselne, romantyczna kolacja we dwoje, czy też karnawałowy kinderbal. Książka zawiera prawie sto oryginalnych przepisów na potrawy nie tylko smaczne, lecz cieszące oczy piękną dekoracją. [Prószyński i S-ka, 2000]
Czytaj więcej
Przekąska przypomina wejście na scenę, jest wizytówką stołu - twierdzi autorka książki. Wśród 126 zamieszonych w niej przepisów na różnorodne przekąski, których podstawą są ryby, mięso, warzywa i ciasta, czytelnik znajdzie przepisy na każdą okoliczność. Większość dań zilustrowano barwnymi zdjęciami. [Prószyński i S-ka, 1997]
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: