Ostatnio dodane książki

Termin dodania:

2005-09-30

Czytaj więcej
  • Tytuł: Psy i szczenięta: Przewodnik po rasach
  • Autor: Palmer Joan
  • Tłumacz: Redlicki Mirosław
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: zwierzęta
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 1998
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2004
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Moni
Czytaj więcej
  • Tytuł: Koty i kocięta
  • Autor: Palmer Joan
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: zwierzęta
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 1980
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Moni
Czytaj więcej
  • Tytuł: Psy rasowe - 235 ras
  • Autor: Palmer Joan
  • Tłumacz: Oleszkiewicz Maria
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: zwierzęta
  • Forma: wydawnictwo albumowe
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 1994
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 1995
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Moni
Czytaj więcej
Czytaj więcej
  • Tytuł: Kampinoskie bobry
  • Autor: Topiński Piotr
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: przyroda
  • Forma: esej (szkic literacki) / zbiór esejów (szkiców)
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 1987
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): bula
"Kampinoskie bobry" to książka popularnonaukowa dla młodzieży o życiu bobrów, nagrodzona w konkursie ogłoszonym wspólnie przez I.W. "Nasza Księgarnia" i Wydawnictwa "Alfa" w 1983 roku. "W prezentowanej pracy zawarte są wyniki moich kilkuletnich badań naukowych. Rezultaty tych działań starałem się przedstawić Czytelnikowi jak najlepiej, ilustrując je rysunkami wykonanymi przeze mnie i fotografiami moich przyjaciół. Mam więc nadzieję, że publikując wynik naukowych prac z dziedziny ekologii la...
Czytaj więcej

2005-09-29

  • Tytuł: Szkoła przetrwania
  • Autor: Marshall Steven
  • Tłumacz: Wójcik Grażyna
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: sport
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 1997
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2000
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Moni
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej
  • Tytuł: Sekrety zdrowia mężczyzny
  • Autor: Prang Michael Dirk
  • Tłumacz: Rybicka Zofia
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: uroda i zdrowie
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: niemiecki
  • Rok pierwszego wydania: 2003
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2004
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Moni
Książka ma charakter popularnonaukowego poradnika poświęconego najważniejszym problemom zdrowotnym mężczyzn oraz niebezpieczeństwom, na jakie są narażeni, jeśli w porę nie zadbają o swoje zdrowie. Czytelnik znajdzie informacje związane m.in. z wypadaniem włosów, zaburzeniami snu, chorobami serca, impotencją, rakiem prostaty. Publikacja jest wynikiem praktyki medycznej i badań naukowych obejmujących ostatnie 15 lat. [Bellona, 2004]
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Jak łatwo, bez stosowania uciążliwej diety, a jednak skutecznie pozbyć się nadwagi. Autorka, psychoterapeutka, po wielu latach prowadzenia zajęć dla osób z nadwagą pragnie podzielić się z czytelnikami swoimi doświadczeniem. Podaje metody, które pomogą nawet osobom pozbawionym silnej woli osiągnąć wymarzoną smukłość. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Autorki tej książki wyjaśniają zasady prawidłowego odżywiania się, podając przy tym kilkadziesiąt przepisów kulinarnych ze szczególnym uwzględnieniem tych produktów, które pomagają stabilizować poziom cukru we krwi. Diabetycy znajdą tu przykładowe zestawy śniadań, obiadów i kolacji z wyliczonymi wartościami kalorycznymi, które pomogą im dokładnie zaplanować posiłki i poczuć się honorowym gościem przy własnym stole. [Prószyński i S-ka, 2007]
Czytaj więcej
Obszerny przewodnik - rekomendowany przez brytyjskie Królewskie Towarzystwo Ogrodnicze - prezentujący wszystkie aspekty ogrodnictwa. Informacje podano w przystępny i usystematyzowany sposób i zawarto w podręcznej książce, w której znajdziesz odpowiedź na każde pytanie związane z pracami w ogrodzie. * Szczegółowo objaśnia wszystkie podstawowe zabiegi ogrodnicze. * Oparty na bestselerowej serii RHS "Encyclopedia of Practical Gardering", która została wydana w ponaddwumilionowym nakładzie. * Z...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Katarzyna Bosacka - dziennikarz, redaktor. Szefowa działu Urody i Zdrowia w „Wysokich Obcasach”, sobotnim dodatku dla kobiet do „Gazety Wyborczej”. Dr n. med. Maria Noszczyk - dermatolog kosmetolog, profesor w Wyższej Szkole Kosmetologii w Warszawie, felietonistka "Wysokich Obcasów". „Cena urody” Katarzyny Bosackiej i Marii Noszczyk to pierwszy od lat polski poradnik kosmetyczny dla kobiet, które szukają jasnych odpowiedzi na pytania dotyczące urody. Czy lepsze są kosmetyki drogie, czy ta...
Czytaj więcej
Ponad połowa dziewcząt i kobiet zalicza siebie do otyłych. Dążenie do osiągnięcia wymarzonej sylwetki powoduje odrzucenie przez nie tradycyjnych norm żywieniowych. To imperatywne dążenie często prowadzi do konfliktu wewnętrznego, rodzinnego, a w konsekwencji do rozwinięcia się groźnych w skutkach chorób, takich jak bulimia i anoreksja. Autorzy radzą, jak bezpiecznie czuwać nad prawidłową wagą i nie popaść w pułapkę szkodliwego odchudzania się, jak cieszyć się życiem bez względu na ilość kilo...
Czytaj więcej
"ABC chorego na cukrzycę" to podręczny przewodnik dla diabetyków i ich najbliższych, poruszający takie zagadnienia, jak odżywianie, praca zawodowa, ciąża, problemy seksualne, zażywanie leków itp. Zamieszczone informacje o cukrzycy oraz o metodach walki z tą chorobą są zgodne z obecnym stanem wiedzy medycznej zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. [Prószyński i S-ka, 2002]
Czytaj więcej
  • Tytuł: 365 obiadów
  • Autor: Ćwierczakiewiczowa Lucyna
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 1860
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Moni
"365 obiadów" to najsłynniejsza książka najznakomitszej XIX-wiecznej autorki poradników kulinarnych. Lucyna Ćwierczakiewiczowa podaje przepisy, z których warto skorzystać choćby z tej przyczyny, że stosowały je nasze babcie, a nie ma chyba dla książki kucharskiej lepszej rekomendacji, niż autorytet babci. Któż z nas nie chciałby z sentymentem, a może i łezką w oku, poczuć znów tych wspaniałych zapachów dzieciństwa, przepysznych domowych obiadów, dla których warto czasem poświęcić trochę czasu...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
O winach, ich smaku i aromacie można rozprawiać w nieskończoność. To niezwykły napój, który jakże często staje się łącznikiem z przeszłością, innym krajem, klimatem i stylem życia jego mieszkańców. Autor książki - smakosz i znawca win - barwnie opowiada o różnych regionach i sposobach uprawy winorośli oraz produkcji tego boskiego nektaru. Bardzo sugestywnie opisuje znaczenie jego koloru, smaku i tekstury. Nie pomija także roli zapachu w ocenie wina, formułując przekonanie: "Z każdych pięciu f...
Czytaj więcej

2005-09-28

Czytaj więcej
Z myślą o zwolennikach mieszanych alkoholi, autor prezentuje sto przepisów na różnorodne drinki. Zainteresowany czytelnik znajdzie tu receptury na klasyczne alkoholowe napitki, jak również mniej znane a godne rozpowszechnienia - egzotyczne poncze. Do każdego przepisu dodano receptury drobnych przekąsek, podkreślające walory smakowe drinków. [Wydawnictwo Prószyński i S-ka, 2005]
Czytaj więcej
Kim był Lukullus i co lubił jeść? Co robił Rossini, gdy nie komponował, i Talleyrand, który długie lata mącił w polityce europejskiej? Co łączy admirała Nelsona z doktorem Przypkowskim lub pianistę Rubinsteina z pisarzem Balzakiem? Otóż wszystkich tych panów charakteryzuje fascynacja kuchnią i stołem. Jedni z nich tylko jedli, inni o kuchni pisali, a jeszcze inni także komponowali nowe przepisy i gotowali. Ta książka przedstawia krótkie biografie największych światowych smakoszy, a także pod...
Czytaj więcej
Kuchnia polska - to cała gama odcieni smaków i smaczków z mnóstwem znakomitych potraw o oryginalnej, niepowtarzalnej recepturze. Autor - znany kolekcjoner i znawca polskiej tradycji kulinarnej - w swojej najnowszej publikacji dokonał wyboru najlepszych i najbardziej charakterystycznych potraw polskich, przypomniał dawne sposoby sporządzania dań, uzupełniając je współczesnymi metodami. Jest to niezwykła książka kulinarna, zasługująca na miano lektury obowiązującej. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Najobszerniejszy obecnie na rynku zbiór przepisów kulinarnych na każdą okazję, a jednocześnie przewodnik po "historii kulinarnej" Polski. Książka nawiązuje do świetnych tradycji kuchni polskiej i łączy je ze współczesnością, dzięki czemu jest nieocenioną pomocą zarówno dla doświadczonych, jak i początkujących gospodyń. [Prószyński i S-ka, 2000]
Czytaj więcej
W książce przedstawiono główne zasady i zalety kuchni, która opiera się na produktach roślinnych, warzywach, owocach i nabiale. Prawidłowe zestawienie tych składników jest nie tylko podstawą zdrowego żywienia, ale też zapobiega wielu chorobom, a szczególnie miażdżycy. Autor zebrał przepisy potraw dostosowane do naszej strefy klimatycznej, zawierające taki zestaw produktów, który zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu człowieka. Czytelnicy, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, będą mi...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Kuchnia chińska
  • Autor: Łebkowski Marek
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 1999
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Moni
Różnorodność smaków i sposobów przyrządzania potraw, bogactwo surowców i przypraw, piękno kształtów i przybrań to najkrócej wyrażona charakterystyka chińskiej kuchni. Jej tradycje liczące kilka tysięcy lat i cechy charakteru Chińczyków sprawiły, że stała się sztuką, częścią narodowej kultury. Znawcy kuchni chińskiej twierdzą, że istnieje w niej ponad 16 tysięcy potraw. Przepisy, które wybraliśmy do tego tomu prezentują najbardziej typowe dania chińskie ze wszystkich regionów geograficznych i...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: