Ostatnio dodane książki

Termin dodania:

dzisiaj

Czytaj więcej
Czytaj więcej

21.04.2024

Kaszuby i Bory Tucholskie to prawdziwa ostoja natury tuż obok nadmorskich kurortów. "Tysiące jezior i jeziorek, zalesionych pagórków tworzących baśniową krainę, do której chcemy cię zabrać. Tutaj, leżąc na miękkim mchu z zamkniętymi oczami, poczujesz delikatny zapach żywicy, odetchniesz czystym powietrzem przy akompaniamencie ćwierkających ptaków, grających pasikoników i szumu sosen. Wierz nam, nigdzie tak nie odpoczniesz. W tym oryginalnym przewodniku dzielimy się naszym zachwytem, b...
Czytaj więcej

18.04.2024

Jeśli troszczysz się o zdrowie swoje i najbliższych, bliskie ci jest ekologiczne myślenie, chcesz mieć swój wkład w naprawianie świata, zacznij od diety planetarnej. To styl życia, który przynosi wiele korzyści tobie i światu. Dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr i miłośniczka zdrowego jedzenia Urszula Minorczyk pokazują sposoby na życie w zgodzie z naturą i z poszanowaniem naturalnych zasobów naszej ziemi. Kluczowe elementy diety to: - jedzenie sezonowo i lokalnie, dzięki czemu ogranicza...
Czytaj więcej
Przyrządzanie domowych produktów to piękna polska tradycja. Własnoręczny wyrób smakowitych wędlin i szynek, wytwarzanie różnego rodzaju trunków oraz wyrabianie chleba i masła to kultywowany od dawna i przynoszący znakomite efekty obyczaj. Coraz więcej osób decyduje się na przygotowywanie żywności między innymi z powodu niskiej jakości produktów oferowanych w sklepach. W książce zebrano 170 przepisów na rozmaite wyroby, w tym wędzonki, kiełbasy i pasztety, a także praktyczne wskazówki związane...
Czytaj więcej
Ujęte w alfabetycznym porządku zwięzłe kompendium wiedzy o tradycyjnych domowych nalewkach - owocowych, korzennych, miodowych, ziołowych i innych. Oprócz znakomitych receptur zawiera porady dotyczące zbioru owoców oraz ziół, przygotowania surowców, a także sprawdzone patenty pozwalające uzyskać idealną klarowność, znakomity kolor, smak i aromat, a także wskazówki dotyczące przechowywania gotowych nalewek. [Wydawnictwo SBM, 2023]
Czytaj więcej
Mówi się, że nalewka to najbardziej polski w charakterze alkohol. Te nastawiane na owocach, korzeniach, kwiatach i ziołach zamykają w karafce smak i zapach lata. Prezentowany leksykon domowych nalewek, likierów i miodów zawiera szczegółowe informacje o sposobach przygotowywania tych trunków w zaciszu domowym. Szczegółowe wskazówki i przepisy wprowadzą w świat tradycyjnych alkoholi. [Wydawnictwo SBM, 2014]
Czytaj więcej
Kotlet schabowy, kurczak z rożna, szyneczka na śniadanie - to prawie banał. Jest i już. A jak ludzie mają czegoś w nadmiarze, to zaczynają kombinować. A to, że niezdrowe, bo cholesterol, kalorie, choroba wściekłych krów i tym podobne. Jak ktoś coś przebada, to następny jajogłowy bierze na tapetę inny temat, i tak w kółko Macieju. A przecież patrząc z biologicznego punktu widzenia, potrawy wysokobiałkowe, czyli z mięsa, były nie tylko motorem ewolucji genetycznej naszej cywilizacji, ale także...
Czytaj więcej

15.04.2024

  • Tytuł: Kuracja antystresowa
  • Autor: Beer Peter
  • Tłumacz: Grodzicka Sylwia
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: uroda i zdrowie
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: niemiecki
  • Rok pierwszego wydania: 2016
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2019
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Marylek
Stres jest odpowiedzialny za wypalenie zawodowe, choroby serca i układu krążenia, depresje, nerwice, choroby autoimmunologiczne, otyłość i wiele innych, poważnych dolegliwości. Jak wyjść mu naprzeciw i raz na zawsze wyeliminować ze swojego życia? Poznasz wyjątkowe strategie i ćwiczenia do walki ze stresem, stworzone przez coacha Petera Beera. Dowiesz się czym jest rezyliencja, w jaki sposób radzić sobie z własnymi uczuciami, konfliktami i porażkami. Nauczysz się efektywnie korzystać z wolnych dn...
Czytaj więcej
Metoda Mastersona jest innowacyjną formą pracy z ciałem konia, służącą jego rozluźnieniu, a także usuwaniu bólu i napięć, nagromadzonych w mięśniach i w tkance łącznej. Stosując delikatny dotyk w punktach rozluźniających, poruszając luźnymi stawami lub połączeniami w ramach ich zakresu ruchomości oraz uważnie obserwując reakcje konia (które przekazują jego odczucia), poprawisz jego zdrowie i wyniki sportowe, a jednocześnie wzmocnisz porozumienie z koniem i wzajemne relacje między jeźdźcem a koni...
Czytaj więcej
Żeglując, chcemy wiedzieć, co będzie się działo w pogodzie w najbliższych godzinach i dniach. Jest to nam potrzebne, żeby czuć się pewnie i bezpiecznie. "Meteorologia" jest podręcznikiem napisanym na potrzeby kursów na patent żeglarza i sternika jachtowego RYA, ale jest też znakomitym poradnikiem dla tych wszystkich, którzy po prostu chcą trochę lepiej zrozumieć pogodę. Znajdą w tej książce wiele praktycznych i użytecznych porad pomagających czytać mapy pogodowe i nauczyć się prognozowania. ...
Czytaj więcej

11.04.2024

Opracowanie książki pt. "Moja klasyfikacja najlepszych polskich pięściarzy. Część I. Ranking ogólny", jest zbieżne ze stuleciem funkcjonowania Polskiego Związku Bokserskiego oraz siedemdziesięcioletnią rocznicą poważnych oraz analitycznych zainteresowań autora sportem pięściarskim. Autor pracy, dr Jerzy A. Kulesza, prawnik, historyk boksu, wnikliwy obserwator pięściarskich wydarzeń w Polsce i na świecie poczynając od 1953 r., który napisał wiele książek z dziedziny pięściarstwa amatorskiego oraz...
Czytaj więcej

10.04.2024

Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Stanowi trzeci tom opracowań poświęconych turniejom bokserskim na Igrzyskach Olimpijskich. Dotyczy turnieju na Olimpiadzie w Tokio w 1964 r., kolejnego po udanych dla polskich pięściarzy, omówionych w drugim tomie, zawodach pięściarskich na IO w Rzymie w 1960 r. Autor obszernie i wnikliwie przedstawia stan czołówki polskiego pięściarstwa po Igrzyskach Olimpijskich w 1960 r. oraz przedsięwzięte działania zmierzające do utrzymania reprezentacyjnej drużyny na poziomie zespołu występującego na Ol...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej

09.04.2024

Elżbieta Dzikowska (urodzona w Międzyrzecu Podlaskim) - historyk sztuki, sinolog, reżyser i operator filmów dokumentalnych, podróżniczka, autorka wielu książek, programów telewizyjnych, audycji radiowych, artykułów publicystycznych oraz wystaw sztuki współczesnej. Wraz z mężem, Tonym Halikiem, zrealizowała około 300 filmów ze wszystkich kontynentów dla Telewizji Polskiej oraz prowadziła cieszący się dużym zainteresowaniem podróżniczy program telewizyjny "Pieprz i wanilia". Tym razem Elżbiet...
Czytaj więcej
Już po raz siódmy Elżbieta Dzikowska zaprasza nas na wyprawę do ciekawych, ale często nieznanych miejsc w Polsce. Tym razem trasa wiedzie między innymi przez Mazowsze, Podlasie, Pałuki, Żuławy czy Podhale. Będą na niej zatem nadbużańskie synagogi wzniesione obok cerkwi i kościołów we Włodawie i Kodniu, będą przepiękne polichromie w drewnianych kościółkach w Orawce, Trybszu czy Tarnowie Pałuckim, będą ruiny zamków w Czersku, Międzygórzu czy Łagowie. Droga poprowadzi też w Świętokrzyskie, do Kli...
Czytaj więcej
Elżbieta Dzikowska (urodzona w Międzyrzecu Podlaskim) - historyk sztuki, sinolog, reżyser i operator filmów dokumentalnych, podróżniczka, autorka wielu książek, programów telewizyjnych, audycji radiowych, artykułów publicystycznych oraz wystaw sztuki współczesnej. Wraz z mężem, Tonym Halikiem, zrealizowała około 300 filmów ze wszystkich kontynentów dla Telewizji Polskiej oraz prowadziła cieszący się dużym zainteresowaniem podróżniczy program telewizyjny "Pieprz i wanilia". Tak, dobrze Państ...
Czytaj więcej
Już po raz piąty Elżbieta Dzikowska prowadzi nas po Polsce, pokazując tę lepiej znaną i odkrywając tę nieznaną. Nasza wyprawa zaczyna się na południu, w Bieszczadach, a konkretnie w Powroźniku, gdzie znajduje się łemkowska cerkiew, najstarsza w Karpatach. Pierwszym przystankiem w drodze na północ będzie Wieluń i znajdujące się w okolicy urokliwe drewniane kościoły wieluńskie. Jeszcze rzut oka na niezwykły, modrzewiowy dwór w pobliskim Ożarowie i już kolejny przystanek, w wielkopolskim Puszczykow...
Czytaj więcej
Autorka znów zabiera nas w podróż po Polsce. Najpierw wybierzemy się na Pomorze Zachodnie, żeby podziwiać sakralne i świeckie zabytki architektury ryglowej. W drodze na południe zatrzymamy się na Mazowszu, gdzie zwiedzimy Głowno i okolice, wpadniemy do Galewic, żeby poznać historię pewnej miłości, obejrzymy wspaniałą rezydencję w Nieborowie, a przed dalszą drogą odpoczniemy w romantycznym parku Arkadia. Posilimy się obiadem u cystersów w Sulejowie, zajrzymy do romańskiej kolegiaty w Tumie i zach...
Czytaj więcej
Od Suwałk po Gliwice, od Szczecina po Lublin, samochodem, pieszo, kajakiem… Już po raz drugi będziemy wraz z Elżbietą Dzikowską przemierzać Polskę, ale znów nie tę znaną z przewodników i reklam biur podróży, tylko tę rzadko odwiedzaną, zapomnianą i - jak się okazuje - niedocenianą. Będziemy mieć do wyboru liczne szlaki - a to z cegły i kamienia, a to polichromii, a to templariuszy. Przejdziemy suchą nogą przez Morze Czerwone, odkryjemy kilka zrujnowanych pałaców w okolicach Stargardu, posiedzimy...
Czytaj więcej
"To nadal pestka!" - druga część bestsellerowej książki "To pestka!" Chcesz zająć się ogrodnictwem, ale nie wiesz, jak zacząć? W tej książce znajdziesz jeszcze więcej pomysłów i prostych zadań, które wprowadzą cię w niezwykły świat przyrody i ogrodnictwa. Przeglądając kolejne strony i wypróbowując zamieszczone tu instrukcje, coraz lepiej poznasz tajemne życie roślin. Nie musisz się martwić tym, że nie masz ogródka - do prostych upraw wcale nie potrzeba dużo miejsca. Wystarczy zwykły para...
Czytaj więcej
Oto po raz kolejny wyruszamy z Elżbietą Dzikowską na zwiedzanie Polski. Najpierw - Dolny Śląsk. Dowiemy się między innymi, gdzie tworzył "śląski Rembrandt", skąd w Chełmsku Śląskim wzięło się Dwunastu Apostołów i czemu służyła zapadnia pod łożem królewskim oraz Studnia Niewiernych Żon na zamku Czocha. Potem - Mazowsze śladami rodu Krasińskich. Odwiedzimy znaną z pewnego burzliwego romansu Opinogórę, w Płocku wejdziemy do jedynej na świecie katedry mariawitów, a w Węgrowie sprawdzimy, co w lus...
Czytaj więcej

08.04.2024

Życie codzienne daje nam wiele okazji do stosowania ziół. Do dziś niektóre z nich dostarczają barwników, mogą także konserwować żywność, dodawać aromatycznego smaku potrawom czy dezynfekować czyszczone powierzchnie. Możemy z nich stworzyć niecodzienne kiszonki, środki czystości i kosmetyki. Zdziwicie się, ile dobrego oferują nam zioła, które są tak blisko nas. [Wydawnictwo SBM, 2023]
Czytaj więcej
Podobno pierwszy napar zaparzył przypadkowo mityczny chiński bóg wiatru Shennong, któremu liście herbaty wpadły do naczynia z gorącą wodą. Parzenie tego słynnego napoju stało się na przestrzeni wieków rytuałem znanym na całym świecie. W naszym otoczeniu jest wiele ziół, które często mijamy, nie zdając sobie sprawy, że zawierają wiele cennych składników korzystnych dla naszego zdrowia. Książka "Napary z kwiatów i ziół" zawiera 120 przepisów na zdrowe napoje przygotowane z liści, pędów, kwiatów...
Czytaj więcej
Książka zawiera opisy ponad 40 roślin, które z powodzeniem można uprawiać w przydomowym ogrodzie. Część danych o roślinach uzupełniono informacjami o ich historycznych związkach z lokalną kulturą. W książce, oprócz krótkiej charakterystyki zasad uprawy poszczególnych roślin, przedstawiono także ich prozdrowotne właściwości. Opisy wzbogacono przepisami, m.in. na przetwory, nalewki, soki, syropy, napary i odwary, które nie tylko dobrze smakują, ale i korzystnie działają na nasz organizm. [Wyd...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: