Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

31.05.2021

Przemysław "Vegenerat" Ignaszewski zabiera nas na aktywny bieg przez wertepy, a także przez kuchnię, gdzie podpowiada, jak odżywiać się podczas morderczego wysiłku. Przemysław "Vegenerat" Ignaszewski w swojej drugiej książce serwuje nam kolejną porcję biegowych i kulinarnych eksperymentów. Pokazuje, jak ważnym elementem każdej aktywności jest posiłek, podpowiada, co można jeść nie tylko przed biegiem, ale także podczas niego i bezpośrednio po nim. W książce znajdziesz: - opowieści o znany...
Czytaj więcej

30.05.2021

Książka zachęcająca do przyjęcia zdrowego stylu życia. Cukrzyca to powszechna choroba. Być może ktoś z twojej rodziny ma z nią do czynienia na co dzień. Albo nawet ty? Nie bój się: to żaden smok o siedmiu głowach! W tej książce wspólnie z Frankiem i Hanią opowiemy, jak w przypadku cukrzycy – dzięki odpowiedniemu odżywianiu, ćwiczeniom fizycznym, a przede wszystkim pozytywnej postawie – możesz prowadzić aktywne życie. [Wydawnictwo Kinderkulka, 2020]
Czytaj więcej

25.05.2021

Stosujesz dietę ketogeniczną i szukasz nowych pomysłów? W swojej najnowszej książce Ewelina Podrez prezentuje zarówno znane jak i bardziej wyszukane potrawy przygotowane zgodnie z zasadami diety ketogenicznej. Odwiedź aromatyczną Grecję, pachnące curry Indie, smakowitą Francję, pyszne Włochy czy wielokulturową Amerykę. Poznaj sekrety niezwykłych potraw z różnych krajów i kontynentów. Z książki dowiesz m.in. jak przygotować w wersji keto: - niskowęglowodanowe sałatki, pożywne zupy ...
Czytaj więcej
"Pasję do gotowania odkryłam w sobie, kiedy przeszłam na dietę roślinną. Warzywa i owoce okazały się wdzięcznym obiektem kulinarnych eksperymentów. Przekonałam się, że aby w pełni cieszyć się smakiem roślin, trzeba jeść je wtedy, kiedy jest na nie sezon. Świadomość tego, że nie powinno się marnować różnych dóbr, nie tylko żywności, jest mi bliska od dziecka, choć gdy byłam dziewczynką, nie wiedziałam, że określa się to terminem less waste. Ja sama rozsądnego gospodarowania produktami nauczyłam s...
Czytaj więcej

22.05.2021

Czytaj więcej

13.05.2021

Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Stały się doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Ale nawet te tradycyjne coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne czy łagodne, zawsze smakują wyśmienicie. W książce znajdziesz: - kilkadziesiąt przepisów na pyszne dżemy, galaretki i marmolady, - rady mistrzów kuchni, którzy pod...
Czytaj więcej

10.05.2021

W małej piekarni Tartine w San Francisco wypieki znikają z półek każdego dnia w ciągu godziny od wyjęcia z pieca! Nic dziwnego, skoro powstaje tam najlepszy chleb na świecie. Tajemnicą Tartine jest autorska metoda przygotowania chleba, opracowana przez Chada Robertsona. Szkolił się on pod okiem mistrzów, ale sztukę wypiekania idealnego chleba zdefiniował na nowo zupełnie sam. Powstał chleb na naturalnym zakwasie, o głębokim smaku i niewiarygodnie chrupiącej skórce, odsłaniającej delikat...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Wiejskie specjały
  • Autor: Graboń Piotr
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2009
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Książka zawiera przepisy na specjały kuchni wiejskiej, przyrządzane z tradycyjnych polskich składników: ziemniaków, kapusty, różnych gatunków mięs, jajek, kaszy i mąki. Autor proponuje receptury na potrawy naszych mam i babć, które warto na nowo włączyć do menu. W "Wiejskich specjałach" wyszukamy pomysły na śniadania, obiady i kolacje, a także na podwieczorek. Zostały tu zgromadzone przepisy na dania lekkie i bardziej kaloryczne, proste, ale i takie, które wymagają pracy oraz czasu, a z proce...
Czytaj więcej
Prawdziwa japońska kuchnia w twoim domu! Jak wiadomo, dobry ramen trudniej znaleźć niż prawdziwą miłość. Kto raz spróbował kuchni japońskiej, ten wie, że nie tylko wywraca ona kulinarny świat do góry nogami, ale także daje szczęście. Jeśli kochasz eksperymenty i różnorodność, najlepsze miejsce z japońskim jedzeniem znajdziesz w swoim domu! Nie potrzebujesz skomplikowanych produktów ani doświadczenia. Sonoko Sakai to ceniona i skuteczna nauczycielka kuchni japońskiej. Swoją filozofię gotowa...
Czytaj więcej

04.05.2021

Jagody goi, nasiona chia, amarantus, sok noni – brzmi egzotycznie, prawda? Natka pietruszki, cebula, czereśnie, jeżyny – brzmi wyjątkowo… swojsko. Wszystkie wymienione produkty zalicza się do superfoods, czyli tak zwanej superżywności, którą stanowią artykuły o wyjątkowym bogactwie dobroczynnych składników odżywczych. Mało kto wie, że jagody goi z powodzeniem można zastąpić żurawiną, a nasiona chia siemieniem lnianym. W polskich sadach, na polach i w ogrodach jest pełno produktów, które mogą ...
Czytaj więcej

01.05.2021

Mówi się o niej "tygiel smaków". Kulinarne gusta i obyczaje wielu nacji przenikały się przez wieki, tworząc mieszankę potraw prostych, ale niezwykle różnorodnych, a nierzadko także wykwintnych. Podlasie to region porośnięty przez puszcze, stąd tyle tu dań z grzybami, dziczyzną i dzikim ptactwem. Jadano też wiele ryb łowionych w Bugu, Biebrzy, Narwi. Znano kilkanaście rodzajów ciast, w które można włożyć nadzienie, i wiele sposobów ich przygotowywania, ich nazwy trudno spamiętać: kakory, kibiny, ...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: