Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

27.08.2008

Czytaj więcej
Czytaj więcej

26.08.2008

Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej

25.08.2008

Czytaj więcej

23.08.2008

Czytaj więcej
90 przepisów pogrupowanych w bloki tematyczne: - Zacznijmy od pieczywa (np. chlebli naan) - Kluski, kluseczki i makarony (np. kluski ptysiowe) - Bliny, placki, racuchy i naleśniki (np. naleśniki bawarskie) - Knedle i pyzy (np. pyzy z mlekiem) - Zupy i sosy (np. zupa biała - polewka) - Mączne różności (np. ciasto do smażenia warzyw, mięs i ryb) [Wydawnictwo Prószyński i S-ka, 2007]
Czytaj więcej
  • Tytuł: Knajpy Lwowa
  • Autor: Wynnyczuk Jurij
  • Tłumacz: Jurchenko Viktoriya, Delura Sebastian
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: ukraiński
  • Rok pierwszego wydania: 2000
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2008
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): poranna__rosa
"Knajpy Lwowa" to niezwykła książka, o niezwykłych miejscach, napisana przez niezwykłego człowieka, Jurija Wynnyczuka - publicystę, gawędziarza lwowskiego. Zabiera on czytelnika w historyczną podróż po barach, szynkach, mordowniach i traktierniach Lwowa, w których niegdyś zbierali się luminarze polskiej nauki, sztuki i palestry. Ciekawe, nieznane fakty z ich biografii, anegdoty, plotki, dialogi z charakterystycznym kresowym akcentem - wszystko starannie zebrane i uporządkowane, okraszone międzyw...
Czytaj więcej

22.08.2008

Czytaj więcej
Czytaj więcej

21.08.2008

Czytaj więcej

20.08.2008

Kolejny tomik BPD to przegląd tradycyjnych smakowitości kuchni polskiej, które zdaniem czytelników najczęściej królują na polskich stołach. Książeczka obejmuje niemal wszystkie działy kulinarne, od potraw z mąki, kasz i ryżu, poprzez dania z mleka, serów i jaj, po zupy, potrawy mięsne, sałatki oraz ciasta i desery. Z tego krótkiego zestawu przepisów okazuje się, że w polskiej kuchni, wbrew powszechnej opinii, nie dominują już potrawy tłuste i ciężkie, lecz lekkostrawne i bogate w witaminy. Polec...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Kuchnia kresowa
  • Autor: Fiedoruk Andrzej
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2008
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Moni
"Kuchnia kresowa". Ileż to opowieści, mitów i legend zabarwionych nutką nostalgii za rajem, a może młodością utraconą. W licznych rozprawach problem Kresów rozważa się na kilku płaszczyznach: historycznej, społeczno-gospodarczej czy też jako swoistą przestrzeń symboliczną. Sądzę, że to ostatnie określenie będzie najbardziej interesujące przy ocenie naszego narodowego stosunku do kresowych specjałów. Zapewne ogromny wpływ miała opinia, którą ukształtowała kultura i sztuka, szczególnie z okresu za...
Czytaj więcej

19.08.2008

Nowy zbiorek "Przepisów Czytelników" zawiera ponad 80 receptur na potrawy odpowiednie na jesień. Czytelnicy znajdą w nim propozycje przekąsek, zup, drugich dań (mięsnych, rybnych i jarskich) oraz słodkości - ciast, ciasteczek, tortów i deserów. Ponieważ jesień to czas napełniania spiżarni, w osobnym rozdziale zebraliśmy przepisy na przetwory z jesiennych warzyw i owoców. [Prószyński i S-ka, 2002]
Czytaj więcej
Czytaj więcej

18.08.2008

Czytaj więcej
Czytaj więcej

16.08.2008

W książkach Hanny Szymanderskiej czytelnicy znajdują zawsze przepisy oryginalne, niezawodne, dalekie od banalności. I tym razem "Potrawy faszerowane" oferują receptury na dania często skomplikowane, ale zawsze doskonałe w smaku, które nie zawiodą najbardziej wybrednych amatorów dobrej kuchni. Są tu warzywa z farszami mięsnymi i jarskimi, jaja nadziewane różnymi przyprawami - podawane na zimno, jak i na gorąco. Większość proponowanych przepisów na pewno urozmaici codzienne domowe menu, np. dania ...
Czytaj więcej
Czytaj więcej

15.08.2008

"Przepisy czytelików. Jesień" są czwartą po "Zimie", "Lecie" i "Wiośnie" pozycją tej miniserii, w której zamieszczamy łącznie 480 przepisów. W tej książce, jak w poprzednich, zamieściliśmy 120 przepisów, wśród których znaleźć można coś na ząb, coś na obiad, coś słodkiego, a ponieważ jesień to pora zbioru warzyw i owoców, jest tu również dodatkowy rozdział poświęcony przetwórstwu domowemu - czyli coś do spiżarni. [Prószyński i S-ka, 1996]
Czytaj więcej
Czytaj więcej

14.08.2008

Kolejny, ósmy tomik "Przepisów Czytelników" zawiera ponad sto receptur na smakowite przekąski. Oprócz potraw z mięsa i ryb proponujemy także dania jarskie. Wszystkie przepisy zostały wypróbowane, a przyrządzone przekąski pokazane na barwnych fotografiach. [Prószyński i S-ka, 2000]
Czytaj więcej
Bestseller - X miejsce na liście najlepiej sprzedających się w marcu 1999 roku (w księgarniach firmowych Prószyński i S-ka) książek. 116 przepisów na różne domowe wypieki. Wszystkie polecone przez czytelników "Poradnika Domowego". Ciasta i ciasteczka pokazane zostały na barwnych fotografiach. Są tu więc receptury na smaczne (zarówno tanie, jak i luksusowe) babki, placki, makowce, serniki, torty, szarlotki, pierniki, keksy. [Prószyński i S-ka, 2002]
Czytaj więcej

13.08.2008

Znaczną część nadsyłanych do "Poradnika Domowego" przepisów stanowią dania obiadowe, stąd też doczekały się one osobnego wydania. Książeczka zawiera 103 nowe, nie publikowane dotychczas pomysły na zupy, drugie dania i dodatki do nich oraz desery. Są one dobrane tak, by zadowolić zróżnicowane gusta i przyzwyczajenia żywieniowe naszych Czytelników. Znalazły się tu przepisy na dania mięsne, półmięsne, rybne i jarskie. [Prószyński i S-ka, 2001]
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: