Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

25.04.2014

Czytaj więcej

24.04.2014

Książka kulinarna popularnej autorki. Mnóstwo przepisów na najróżniejsze rodzaje chleba: przyprawiony na słodko, słono, z ziołami, na drożdżach, zakwasie, proszku do pieczenia, z różnych gatunków mąki... Pieczywo, sporządzone w domu, zawsze jest zdrowe, bo nie zawiera ulepszaczy ani konserwantów. Jak upiec je w sposób tradycyjny? W jaki sposób korzystać z automatu? Wiele praktycznych rad i świetnych wskazówek. [Wydawnictwo Weltbild, 2011]
Czytaj więcej

22.04.2014

  • Tytuł: Kucharz polski
  • Autor: Śleżańska Maria
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 1932
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): maxel68
Czytaj więcej

21.04.2014

Czytaj więcej

19.04.2014

Czytaj więcej
Czytaj więcej
Poradnik kulinarny "Potrawy z kartofli" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem "Pani Elżbieta") to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera 75 przepisów na zdrowe i łatwe do wykonania potrawy z kartofli. [Wydawnictwo Armoryka, 2019]
Czytaj więcej

13.04.2014

Czytaj więcej
Poradnik kulinarny "Drób. Sposoby przyrządzania" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem "Pani Elżbieta") to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera 60 przepisów na smaczne i łatwe do wykonania potrawy z drobiu – kur, kaczek, gęsi, indyków i perliczek. [Wydawnictwo Armoryka, 2019]
Czytaj więcej
Czytaj więcej

12.04.2014

Jaja są nie tylko jednym z najpożywniejszych i najzdrowszych artykułów spożywczych - są również jednym z najbardziej niezbędnych, najbardziej rozpowszechnionych. Najłatwiejsze do przyrządzenia, są jednocześnie podstawowym materiałem kuchni wymyślnej i wykwintnej. Jaja są codziennym pożywieniem kilkumiesięcznego dziecka i zgrzybiałego starca. Zjada je codziennie rano i wieczorem pracownica igły, sklepowa i biuralistka, śpiesząca do pracy, gotując je, lub smażąc naprędce na primusie, lub spirytusó...
Czytaj więcej
Czytaj więcej

09.04.2014

Poradnik kulinarny "Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem "Pani Elżbieta") to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera 75 przepisów na smaczne i łatwe do wykonania potrawy z owoców na m.in.: konfitury, galarety, dżemy, soki owocowe z cukrem, kompoty, marynaty octowe, soki i konserwy owocowe bez cukru, owoce moczone, marmolady, sery owocowe, powidła. [Wydawnictwo...
Czytaj więcej

08.04.2014

Czytaj więcej
Czytaj więcej
"Zimne przekąski" - praktyczne przepisy zimnych potraw i tartynek, mających zastosowanie przy śniadaniach, kolacjach, herbatkach i tym podobnych przyjęciach. Zawarte są tu propozycje na przygotowanie różnego rodzaju kanapek, śledzi i marynat rybnych, sałatek, pasztetów i rolad oraz galaret. [Wydawnictwo Graf_ika, 2021]
Czytaj więcej
Czytaj więcej

06.04.2014

Czytaj więcej

05.04.2014

Poradnik dla każdej mamy maluszka. Wydanie zaktualizowane. Jedną z podstawowych zasad wychowania szczęśliwego i zdrowego dziecka jest właściwe odżywianie. Dobre nawyki należy kształtować od urodzenia po to, by w przyszłości dziecko jadło zdrowo i w odpowiednich ilościach. Karmienie dziecka do ukończenia 1 roku życia zawsze budziło wiele wątpliwości. Mamy często pytają: – jak rozpoznam, że dziecko jest gotowe na rozszerzenie diety? – co niemowlę może pić, a czego nie powinno? – jakie...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Poradnik kulinarny "Potrawy z cielęciny" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem "Pani Elżbieta") to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera 70 przepisów na smaczne i łatwe do wykonania potrawy z mięsa. Są to m.in. potrawki z cielęciny, cielęcina pieczona, sznycle, kotlety, zrazy, potrawy z cielęciny siekanej, potrawy z wątróbki, móżdżku i innych podrobów, zimne dania cielęce. [Wydawnictwo Armoryka, 2019]
Czytaj więcej

04.04.2014

Czytaj więcej
Broszura zawierająca 100 dań postnych i jarskich, wybranych i ułożonych przez autorkę. Znajdą się tu przepisy mniej znane ówczesnym paniom domu i kucharkom. P. Elżbieta starała się bowiem nie powielać powszechnych dań, a skupić się na tych, o których mało kto w tamtych czasach słyszał. I tak mamy tu zupę z fasoli, kartoflaną, pasztety jarskie, pyzy i kotlety ze szpinaku, ser z fasoli, ogórki faszerowane i inne z jaj czy mączne. Reprint oryginału z 1927 roku. [Wydawnictwo Graf_ika, 2021]
Czytaj więcej
Poradnik kulinarny "Sałaty i sałatki" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem "Pani Elżbieta") to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera 80 przepisów na smaczne i łatwe do wykonania sałaty i sałatki. Są to m.in.: sałaty zielone z sałaty, endywii, rzeżuchy, roszponki, ogórków i innych, sosy do sałat, sałaty kartoflane, sałaty z grzybami, pomidorami, jajami, rybami, kapustą, orzechami, sałaty jarzynowe, sała...
Czytaj więcej

03.04.2014

Czytaj więcej

02.04.2014

Czytaj więcej
Poradnik kulinarny "Pieczywo domowe" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem "Pani Elżbieta") to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera 100 przepisów na smaczne i łatwe do wykonania potrawy z mąki. Są to m.in. chleb, suchary, bułki, strucle, brjosze, papatacze, rogaliki, sucharki, placki, obwarzanki, baby, napoleonki, ciastka z kremem, rurki z kremem, ciasta francuskie, makaroniki i wiele, wiele innych. [...
Czytaj więcej

01.04.2014

Czytaj więcej
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: