Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

24.11.2007

Czytaj więcej

22.11.2007

- Jak połączyć w jednym garnku kuchnię włoską i tajską? - Czy mięsem kaczki można zastąpić stek z krokodyla? - Co trzeba zrobić, żeby dostać do potrzymania misia koalę? - Czy potrafisz sobie wyobrazić urugwajską potrawę, która jest jednocześnie iberyjskim klasykiem arabskiego pochodzenia i którą masowo jedzą Latynosi? - Jakie zioło powinniśmy koniecznie przywieźć z podróży do Jamajki? - Cóż, u diaska, można zrobić z tuńczyka w puszce?! Kolejna odsłona wojaży Roberta Makłowicza to wyprawa...
Czytaj więcej

16.11.2007

Tę książkę trzeba smakować. Wbrew pozorom to nie tylko zbiór przepisów, ale historia prawosławia zamknięta w składnikach na tradycyjne barszcze, czorby, warenyky... Napisane ze znawstwem wstępy, poprzedzające przepisy narodowych kuchni, wprowadzają nas w świat zapachów i smaków, a także w świat życia zamkniętego za murami ławr, klasztorów, świątyń. Świat to fascynujący, tak samo jak fascynujący wydaje się pomysł autora na pokazanie nam tego świata. [Wydawnictwo Nemrod, 2007]
Czytaj więcej

15.11.2007

Czytaj więcej

13.11.2007

Czytaj więcej
Czytaj więcej

09.11.2007

Czytaj więcej

01.11.2007

"Kuchnia kresowa" to zbiór 250 przepisów kulinarnych sięgających tradycji Wileńszczyzny, Grodzieńszczyzny i Podlasia, przepisów wciąż żywych na współczesnych polskich Kresach. Kresowe receptury kulinarne są charakterystyczne dla obecnej Polski północo-wschodniej, a potrawy przygotowane w oparciu o nie zachwycają bogactwem smaku i łatwością przyrządzania. Kresowy charakter receptur tworzy specyfika regionu – jego historyczna wielokulturowość przeplatana bogatą tradycją kuchni muzułmańskiej, żydow...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: