Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

29.09.2005

Czytaj więcej

28.09.2005

W codziennej diecie warzywa odgrywają ogromną rolę, przede wszystkim ze względu na swoje wartości odżywcze. Odpowiadając na to dość powszechne zapotrzebowanie, autorka przygotowała tomik zawierający kilkadziesiąt receptur na smaczne i zdrowe potrawy. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Autorka udowadnia, że podstawą grillowego party nie musi być tylko pieczona karkówka i kiełbasa. Wystarczy nieco inwencji, aby powstały smakowite orzechowe mielone kotlety, ryby o trzech smakach, czy też pomarańczowy szaszłyk z borówkami. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Książka dotyczy dań popularnie zwanych zakąskami. Autorka, która nie ukrywa, że jej hobby to kuchnia, zdradza czytelnikom tajniki wymyślonych przez siebie dań. I tak bigosik z krewetek czy śledź w zalewie śliwkowo-oliwkowej na pewno dostarczą nam niezapomnianych doznań smakowych i być może zainspirują do poszukiwania własnych szlaków kulinarnych. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Przygotowanie domowego wina wymaga pewnej wiedzy. Ważne jest też, aby robić je z owoców dobrej jakości. Mylny jest pogląd, że dobre wino można zrobić z byle jakich owoców lub wytłoków - otrzymamy z nich byle jaki cienkusz i będziemy żałować zużytego cukru, i naszej pracy... Jak więc robić dobre wino, a także potrawy z winem - o tym w książce. [Prószyński i S-ka, 1997]
Czytaj więcej
Specjaliści zajmujący się prawidłowym żywieniem mówią: warzyw nigdy za dużo. Wszystkie badania dowodzą, że jarzyny to nieocenione źródło wszelkich witamin, tak niezbędnych dla organizmu. Z najnowszego tomiku dowiedzą się Państwo, w jaki sposób można przygotować smakowite dania z tak niepozornych składników jak dynia, marchew, soczewica, kapusta, seler i wiele innych. Wszystkie potrawy są bardzo łatwe w wykonaniu i mają tę zaletę, że zawsze się udadzą. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Mleko, sery i jaja dostarczają cennych składników budulcowych i są podstawowym źródłem witamin z grupy B. Mając powyższe na uwadze, autorka zaprezentowała kilkadziesiąt przepisów kulinarnych, których podstawą jest nabiał. Znajdują się wśród nich smaczne przekąski, zupy i dania główne. Większość spośród 81 przepisów zilustrowano barwnymi zdjęciami. Pamiętajmy: "Dorosły powinien wypijać codziennie litr mleka lub napojów mlecznych. Można - dla odmiany - wypić tylko 2,5 szklanki mleka, ale zjeść...
Czytaj więcej
Ciepła, słoneczna pogoda zachęca nas do organizowania wycieczek na zieloną trawkę. Ale jak zwykle pani domu staje przed problemem aprowizacji. Czy mają to być nieśmiertelne jajka na twardo, kanapki i rzodkiewki? A może przygotować coś bardziej oryginalnego na planowany wypad za miasto. Jeżeli tak, powstaje problem zapakowania przygotowanych dań w ten sposób, aby nie uszkodziły się w transporcie. Na te i inne pytania znajdziecie Państwo odpowiedź w tej książce. Książka zawiera 126 przepisów. [...
Czytaj więcej
W czasach szaleńczego tempa, wyścigu z czasem, a także trudności ekonomicznych, prowadzenie domu oraz przygotowanie wartościowych posiłków wymaga nie lada umiejętności. Kwietniowy tomik poradnika adresowany jest szczególnie do wszystkich zapracowanych, zabieganych i ledwie wiążących koniec z końcem pań domu. Znajdą w nim gotowe receptury na smaczne, tanie i wartościowe dania, a także wskazówki racjonalnego żywienia. [Prószyński i S-ka, 2002]
Czytaj więcej

26.09.2005

Rolady, roladki, ruloniki i zawijańce to wspaniałe i jakże smakowite przekąski. W najnowszym tomiku BPD znajdziecie Państwo kilkadziesiąt przepisów na te oryginalne dania, a także sposoby ich sporządzania. Są wśród nich rolady wykonane z różnego gatunku mięs, rybne, warzywne oraz... słodkie - tanie i łatwe w przygotowaniu, a także bardziej pracochłonne, wykwintne i kosztowne, które podawane na zimno lub gorące mogą być ozdobą najokazalszych stołów. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Urządzanie przyjęć, także tych największych, nie musi być dla pani domu udręką. Autorka dzieli się doświadczeniami w organizowaniu takich spotkań, jak przyjęcia weselne, romantyczna kolacja we dwoje, czy też karnawałowy kinderbal. Książka zawiera prawie sto oryginalnych przepisów na potrawy nie tylko smaczne, lecz cieszące oczy piękną dekoracją. [Prószyński i S-ka, 2000]
Czytaj więcej
85 przepisów na eleganckie przystawki i sałatki, które dodadzą blasku naszemu stołowi i przyjęciom. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Przekąska przypomina wejście na scenę, jest wizytówką stołu - twierdzi autorka książki. Wśród 126 zamieszonych w niej przepisów na różnorodne przekąski, których podstawą są ryby, mięso, warzywa i ciasta, czytelnik znajdzie przepisy na każdą okoliczność. Większość dań zilustrowano barwnymi zdjęciami. [Prószyński i S-ka, 1997]
Czytaj więcej
Jedną z ładniejszych i trwalszych dekoracji naszych mieszkań są rośliny doniczkowe. Na rynku ciągle pojawiają się nowe ich odmiany. Ale zanim zdecydujemy się którąś z nich kupić, powinniśmy dowiedzieć się, jakie warunki należy spełnić, by roślina wyglądała pięknie i zdrowo. Autorki zapoznają czytelników z różnymi odmianami roślin, od znanych już chryzantem po egzotyczne alokazje amazońskie i miniaturowe drzewka. Podają także wyczerpującą informację dotyczącą ich wymogów glebowych i klimatycz...
Czytaj więcej
Ziemniaki - jedno z najbardziej popularnych warzyw w polskich gospodarstwach. Królują na naszych stołach w różnej postaci od chrupiących frytek po smakowite zapiekanki, babki, kluski i pierogi. W prezentowanym tomiku autorzy przedstawili wybór kilkudziesięciu dań, których podstawowym surowcem są ziemniaki. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
W tej książeczce autor proponuje potrawy, których składnikiem jest piwo, znakomicie podnoszące ich smak. Zanim jednak przedstawione są konkretne przepisy, autor zapoznaje Czytelników z krótką historią piwa w Polsce oraz przedstawia sposoby jego wytwarzania i podawania. [Prószyński i S-ka, 2005]
Czytaj więcej
Na czym polega gotowanie mikrofalowe, podstawowe zasady mikrofalowego przyrządzania potraw, możliwości kuchenek mikrofalowych oraz czy są one bezpieczne? Na te pytania i wątpliwości związane z nimi odpowiada znana popularyzatorka zdrowego odżywiania się i entuzjastka kuchni mikrofalowej - Katarzyna Pospieszyńska. W prezentowanym tomiku znajduje się kilkadziesiąt przepisów kulinarnych na dania przyrządzone wyłącznie w mikrofalówce. Obok receptur na duszone warzywa i mięsa, zamieszczono przepisy n...
Czytaj więcej
Tą książeczką rozpoczynamy przegląd narodowych kuchni z różnych stron świata. Zamieszczono w niej kilkadziesiąt najbardziej typowych przepisów na potrawy kuchni hiszpańskiej - od smakowitych tortilli po gazpacho, karbonadę wołową i sos sofrito. Wiele z tych potraw pokazano na kolorowych fotografiach. [Prószyński i S-ka, 1996]
Czytaj więcej
Grzyby cieszą się dużym uznaniem smakoszy. W kuchni polskiej były i są charakterystycznym elementem smakowym. Można przyrządzić je jako samodzielne aromatyczne i pyszne danie, są również dodatkiem, który uatrakcyjni smak potraw. Proponujemy Państwu kilkadziesiąt przepisów na sałatki, przekąski, dania główne, sosy zimne i gorące oraz przetwory, w których wykorzystano zarówno grzyby leśne, jak i hodowlane. Można więc, korzystając z tej książeczki, jadać grzybowe smakołyki cały rok! [Prószy...
Czytaj więcej
W książce zamieszczono ponad 100 przepisów na niebanalne, nieraz egzotyczne potrawy z drobiu. Są wśród nich przepisy na pyszne kurczaki marynowane w jogurcie i z ziołami, a także na kaczki przyrządzone po indyjsku, pekińsku, w wiśniach i lakierowane. Jest też wiele pomysłów na potrawy z piersi indyczych i gęsich. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Pomidory i papryka w sezonie letnio-jesiennym to warzywa niemal dyżurne na naszych stołach. Eksperci od prawidłowego żywienia twierdzą, że ta moda jest bardzo korzystna dla naszego zdrowia, albowiem są to produkty o niskiej wartości kalorycznej. Tak więc kolejną książkę z serii BPD polecamy wszystkim tym, którzy dbają o zdrowie i smukłą sylwetkę. Mogą oni prawie w nieograniczonych ilościach przygotowywać i spożywać proponowane przez autorkę sałatki, przekąski, zupy i drugie dania. [Prószyński...
Czytaj więcej
Balkon może być wspaniałym miejscem wypoczynku, zarówno latem, jak i zimą, szczególnie cennym dla tych, którzy mieszkają w blokach lub nie mają wokół domu zieleni. Dlatego wiele osób wkłada sporo wysiłku w jego urządzenie. Niniejsza książka radzi, jak urządzić balkon, poczynając od odpowiedniej podłogi, mebli, parasoli, markiz i obudowy balkonu, poprzez wybór pojemników na kwiaty, aż po dobór odpowiednich roślin i podłoża dla nich. Znaleźć w niej można także porady dotyczące urządzenia tarasów, ...
Czytaj więcej
Poradnik ten przeznaczony jest dla osób, które stawiają pierwsze kroki w sztuce kulinarnej, a także dla tych, które nie lubią gotować. 102 przepisy. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Autorka, z pochodzenia Japonka, już od 10 lat mieszka w Polsce. W swojej książeczce przedstawia 105 przepisów na potrawy kuchni wschodniej (nie tylko japońskiej, lecz także chińskiej i koreańskiej). Znajdziecie w niej Państwo dania łatwe do wykonania, takie jak "Zupa zakrapiana jajkiem", i nieco trudniejsze, np. "Sakiewki gotowane na parze". Cechą wspólną wszystkich potraw proponowanych przez Mayumi Ishii i ich wielką zaletą jest krótkotrwała obróbka termiczna. [Prószyński i S-ka, 1999]
Czytaj więcej
Na naszą kondycję największy wpływ ma odpowiednia ilość ruchu, w tym uprawianie sportów oraz sposób odżywiania. Tymczasem wiedza o tym, co, w jakiej ilości i kiedy jeść, gdy dużo ćwiczymy, jest na ogół niewielka, a osoby prowadzące aktywny tryb życia znaczną część dnia spędzają poza domem i mają mało czasu na przygotowanie posiłków. Planować dietę powinni zarówno sportowcy, którzy muszą pogodzić codzienny trening z innymi zajęciami, jak i ci wszyscy, którzy kilka razy w tygodniu uprawiają ćwicze...
Czytaj więcej

20.09.2005

Nie jest sztuką przygotowanie obiadu z drogich, luksusowych produktów, ale zrobienie kulinarnego dzieła z niewielkiej ilości zwykłych, tanich składników, które przyniosą chlubę każdej pani domu. [Prószyński i S-ka, 2003]
Czytaj więcej
Smaki nie znają granic, kuchnie narodowe lub regionalne są skutkiem zapożyczeń, mód i... zbiegów okoliczności. Tak też kształtowała się i nasza kuchnia. To co uważamy za typowo polskie danie jest najczęściej połączeniem rodzimych i obcych wpływów kulinarnych. W ostatnich czasach szeroko otwarły się możliwości poznawania i przejmowania tego co smaczne w kuchniach europejskich i światowych, coraz rzadziej więc gotujemy potrawy typowo polskie, a niedługo pewnie nie będziemy umieli ich sporządzić. D...
Czytaj więcej
Sery to produkty, które mają wszechstronne zastosowanie. Są bowiem doskonałe w zwykłej postaci, nadają się też do najrozmaitszych potraw, stanowiąc główny ich składnik lub tylko ważny dodatek. Zawsze jednak podnoszą smak i wartość odżywczą dań. Zupy, dania obiadowe, desery, sosy i sałatki można zawsze przyrządzić z „udziałem” serów, np. zupa cebulowa zaprawiona startym żółtym serem ma niepowtarzalny smak, a sałatka, której jednym ze składników jest feta, wprawia w kulinarny zachwyt wszystkich bi...
Czytaj więcej
Dania z warzywami są bardzo odżywcze, dzięki czemu należą do najbardziej prozdrowotnych potraw. Lekkostrawne, sycące i wartościowe dania warzywne to doskonały pomysł na obiady i gorące kolacje. W najnowszym tomiku znajdą Państwo receptury na warzywne dodatki do mięs, ryb i jaj, takie jak fasolka szparagowa na kwaśno, fenkuł pod beszamelem, a także takie, które stanowią danie główne, jak pietruszkowe placuszki czy dynia zapiekana z sosem mięsnym. [Prószyński i S-ka, 2006]
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: