Zapowiedzi

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:
  • Tytuł: Kuchnia królów (zapow.)
  • Autor: Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
  • Planowana data wydania: 2020-04-13
  • Data dodania do katalogu: 2019-10-04
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: esej (szkic literacki) / zbiór esejów (szkiców)
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2020
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): parilicium
Co to znaczy "jadać w królewskim stylu"? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko? Oto książka, która rzuca nowe światło na historię – przez kuchenne okno. Potężny władca, który sam o sobie mawiał, że dla ludzi Wschodu jest "Prawodawcą...
Czytaj więcej
Naleśnik króluje w Polsce na każdym stole. Jest najłatwiejszą potrawą do przygotowania i wdzięcznym obiektem eksperymentów kulinarnych. Smakuje z każdym dodatkiem. Naleśniki jemy z czymś lub coś w nie zawijamy. Naleśniki panierujemy i zapiekamy, odsmażamy i podgrzewamy. Polacy dzielą się na tych, co naleśniki już usmażyli, właśnie smażą lub smażyć będą. Naleśnik nas jednoczy, jak żadna inna potrawa. Naleśniki jemy przez całe życie. Uwielbiamy je w dzieciństwie, kochamy na starość. Bez naleśników...
Czytaj więcej
Pierwsza książka autora i blogera znanego tym czytelnikom, którzy chętnie odwiedzają strony internetowe poświęcone tematyce kulinarnej. Założenie jej jest proste, choć ciekawe i nietuzinkowe. Otóż do każdego przepisu w niniejszej książce dopowiedziana jest historia bądź legenda ściśle związana z daną potrawą. Wprawdzie możemy po prostu ugotować jakieś danie, na przykład gulasz piwny, i je zjeść. Z pewnością będzie pysznie. Ale na tym nasza kulinarna przygoda się skończy. Kiedy jednak pójdziem...
Czytaj więcej
Książka zabiera czytelnika w podróż po japońskich porach roku – ich charakterystycznych potrawach, zwyczajach, świętach. Każdej porze roku towarzyszą przepisy na japońskie dania, które są łatwe do realizacji w domu z wykorzystaniem sezonowych składników dostępnych w Polsce. Autorami przepisów są Japończycy prowadzący zajęcia kulinarne dla cudzoziemców w Europie i w Japonii, dzięki czemu są one dostosowane do realiów gotowania poza Japonią. Dzielą się również swoimi osobistymi historiami i przemy...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Jadłonomia po polsku (zapow.)
  • Autor: Dymek Marta
  • Planowana data wydania: 2020-07-31
  • Data dodania do katalogu: 2020-01-24
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2020
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): parilicium
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: