Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

29.09.2020

Nie wiem dokładnie, kiedy zorientowałam się, że niektóre dania przygotowywane w moim domu mają nazwy niezrozumiałe dla większości znajomych. Mało kto wie, czym są mace braj, bubelaki, maśtyka lub zupa nic, a nie znam już nikogo, kto potrafiłby rozpoznać je wszystkie jednocześnie. Nietypowe nazwy potraw pochodzące z przepiśnika mojej prababci, Madzi Leszczyńskiej, można potraktować jako cenne źródło informacji na temat historii nie tylko mojej rodziny, ale i całej przedwojennej Polski. (…) Prz...
Czytaj więcej
W Polsce marnuje się co roku około 9 milionów ton żywności, a czteroosobowa rodzina wyrzuca jedzenie za kwotę 2,5 tysiąca złotych rocznie! Autorka bloga "Zjem Cię" radzi: - Co zrobić, gdy w lodówce zalegają produkty, których termin ważności już minął? - Co można zrobić z czerstwego chleba? - Jak wykorzystać niezbyt już świeże warzywa i owoce? - A co z mięsem, które pozostało po ugotowaniu rosołu? Książka zawiera wskazówki dotyczące przechowywania jedzenia i przedłużania jego świeżoś...
Czytaj więcej
Hedonizm na talerzu. Marzysz o chwili wytchnienia, chcesz poczuć się komfortowo, bezpiecznie i sprawić sobie przyjemność? Z przepisami Eryka erVegana na doskonałe comfort food to możliwe! Dzięki tej książce ugotujesz przepyszne potrawy, które poprawią ci nastrój, wrócisz wspomnieniami do czasów dzieciństwa czy pierwszej miłości, przygotujesz wyjątkową kolację dla przyjaciół, a przede wszystkim – gotując, sprawisz przyjemność sobie! Zdecydowanie zasługujesz na jedzenie, którego smak cię ...
Czytaj więcej

28.09.2020

Wydanie II rozszerzone o rozdziały poświęcone diecie wege w ciąży! Nie masz czasu na gotowanie? Tylko 15 minut dzieli cię od zdrowego posiłku. Daj się przekonać. Do tych przepisów nie potrzebujesz używać rzadkich, trudno dostępnych składników ani skomplikowanego sprzętu. Tylko warzywa, owoce, kasza, ryż, trochę przypraw, zdrowy olej, do tego blender - i jesteś najedzony! "Wege w kwadrans" to książka dla każdego, komu wydaje się, że kuchnia wegetariańska i wegańska jest skomplikowana, tr...
Czytaj więcej

26.09.2020

Gdy zaczyna się jesień, mamy chęć na coś, co nas nasyci i doda nam sił do wyjścia na chłód i deszcz. "Zielona uczta: Jesień, zima" to ponad 100 przepisów na łagodne, rozgrzewające dania i mnóstwo sposobów na świętowanie prostego zimowego warzywnego gotowania. Roślinna kontynuacja bestsellerowego "Jedz", kolejna po książce "Zielona uczta: Wiosna, lato" to propozycja dla każdego, kto poszukuje natchnienia do przyrządzenia szybkiego warzywnego obiadu lub kolacji z sezonowych składników. "Ni...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Zielona uczta: Wiosna, lato
  • Autor: Slater Nigel
  • Tłumacz: Skarżyńska Katarzyna
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2020
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
"Coś wspaniałego!" Nigella Lawson "Zielona uczta: Wiosna, lato" to nowy zbiór apetycznych przepisów w duchu bestsellerowej książki "Jedz. Mała księga szybkich dań" Nigela Slatera. Ponad 110 pomysłów na wiosenne i letnie warzywne dania we wszelkich odmianach. Prawie każde przygotujesz w 30 minut. To proste, nowoczesne pomysły na potrawy z warzyw, owoców, kasz i makaronów. Idealne dla osób, dla których liczy się smak, ale też łatwość przygotowania, i dla tych, którzy chcą jeść mniej mi...
Czytaj więcej
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnię regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się jak smakują ziemniaki z jagodami, "pizza" z Borów Tucholskich i owoc...
Czytaj więcej
Wyjątkowa książka mistyczno-kulinarna autorstwa Lary Gessler. Orzechy i pestki kochamy wszyscy, zwłaszcza Lara Gessler. W jej rodzinnym domu worek orzechów łuskanych w czasie przygotowań do Bożego Narodzenia zbliżał bardziej niż lepienie pierogów. Dlatego zdecydowała się na kilkutygodniową wyprawę po największych plantacjach orzechów i pestek. Tak właśnie powstała ta książka. W przewodniku znajdziesz: - praktyczne porady, jak kupować i przechowywać orzechy i pestki - ich historię oraz ob...
Czytaj więcej
Szukasz nowych inspiracji? Jamie przychodzi ci z pomocą! Z 18 ulubionych składników w ponad 120 niesamowitych przepisach wyczarowuje przepyszne dania. To maksimum smaku przy minimum wysiłku! "7 sposobów" to książka z nowymi pomysłami na dania z waszych ulubionych składników – zawiera ponad 120 oryginalnych przepisów na pyszne dania. Jamie sprawdził, po jakie produkty sięgamy regularnie w sklepach spożywczych. Mowa o podstawowych składnikach, które wkładamy do koszyka bez zastanowienia, tak...
Czytaj więcej

20.09.2020

  • Tytuł: Dietojarska kuchnia żydowska
  • Autor: Lewando Fania
  • Tłumacz: Małota Aleksandra
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: jidysz
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2020
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Przepisy kuchni żydowskiej Smaki, które pokochali Marc Chagall i wileńska bohema Książka kucharska, która zaginęła w zawierusze wojennej Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wybrednym gościom wegetariańskie specjały kuchni Żydów aszkenazyjskich. Łączyła nieoczywiste smaki, gotowała zdrowo, mając świadomość, że tylko bezmięsna dieta i odpowiednia dawka witamin mogą zapewnić dobre samopoczucie. Jej kulinarny kunszt był szeroko ceniony, nic więc...
Czytaj więcej

19.09.2020

Znajdziecie tu przepisy na łatwe i trudniejsze domowe wypieki: ciasteczka, ciasta drożdżowe i ucierane. A może skusicie się by samodzielnie upiec tort? Oprócz tego polecamy rozmaite desery, a amatorom lodów – pomysły na łatwe sposoby ich przyrządzania. [Wydawnictwo Olimp Media, 2018]
Czytaj więcej

18.09.2020

Wyjątkowe smakołyki – nie tylko pyszne, ale zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Trudno odmówić maluchom tego, co lubią najbardziej. A zazwyczaj są to… słodycze. Jak sprawić, żeby słodycze były wartościową częścią diety dzieci? Żeby nie zawierały szkodliwych składników? I nadal wywoływały na twarzach maluchów uśmiech? Najprostszym sposobem będzie przygotowywanie pysznych, ale zdrowych łakoci w domu. A pomogą w tym proste przepisy Jolanty Naklickiej-Kleser, pasjonatki gotowania, w tym dla trójki sw...
Czytaj więcej

17.09.2020

Czytaj więcej

11.09.2020

Joanna Anger i Anna Piszczek powracają z kolejną książką kucharską przeznaczoną dla rodziców, którzy razem z dziećmi wyruszają w kulinarną podróż po świecie nowych smaków. Metoda BLW już na dobre zagościła w polskich domach. Tysiące maluchów nauczyło się dzięki niej jeść zdrowo i różnorodnie, a rodzice przekonali się, że najlepszy sposób na wychowanie małego smakosza to zasiąść razem z nim do stołu i cieszyć się wspólnym posiłkiem. Ale co powinno znaleźć się na talerzach, żeby dzieci z radośc...
Czytaj więcej

06.09.2020

Pyszne przepisy dla warzywnych niejadków. Niewiele osób wynosi z domu rodzinnego prawidłowe nawyki żywieniowe, gdzie podstawę naszej piramidy pokarmowej stanowią warzywa i owoce. Często traktujemy je jako niesmaczny dodatek do dań na widok którego wiele osób, a zwłaszcza dzieci, ma "alergię". Jedzenie warzyw kojarzymy też zwykle z dietami odchudzającymi, ale ich dobroczynne działanie na cały organizm ma dużo większe "pole rażenia". Substancje w nich zawarte odżywiają nasze ciało, wzmacniają o...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: