Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

30.08.2020

Ciasta, ciasteczka, pieczywo, pizza… Czy te pyszne wypieki mogą zagościć w diecie diabetyka nie tylko od święta? Dzięki tej książce przekonasz się, że tak! Doświadczona dietetyczka przygotowała 120 przepisów na smaczne i proste w przygotowaniu wypieki o jak najniższym indeksie glikemicznym i odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych. Daj się skusić wyśmienitym ciastom kakaowym, spróbuj pikantnych ciasteczek z bobu, ciesz się delikatnością sernika kokosowego na zimno, przekonaj się, że u...
Czytaj więcej
Bycie diabetykiem nie oznacza, że musisz całkowicie zrezygnować z deserów. Odrobina słodkiej przyjemności nie zaszkodzi – pod warunkiem, że wiesz, jak przygotować deser o niskim indeksie glikemicznym, odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych i niezbyt kaloryczny. W to kulinarne szkolenie zabiera Cię doświadczona dietetyczka. W książce znajdziesz: - 120 przepisów na desery na ciepło i zimno, ciasta i ciasteczka, lody, koktajle, musy i placki, - wyliczoną kaloryczność każdej potrawy, a...
Czytaj więcej
Dieta bezglutenowa nie oznacza kuchni nudnej, pozbawionej smaku i wyrazistości. Owszem, wykluczenie z menu glutenu wymaga zmiany stylu życia, ale na pewno nie pozbawia radości z jedzenia i gotowania. Chleb gryczany, komosa ryżowa z bakaliami i brzoskwinią, kurczak z sezamem, surówka z mandarynkami, burgery wołowe z serem pleśniowym, a na deser ciasto marchewkowe z nerkowcami i migdałami - oto niektóre z wielu propozycji na bezglutenowe śniadania, kolacje, obiady, przekąski i desery. Brzmi świ...
Czytaj więcej

29.08.2020

Czy zawsze około południa Twój organizm wysyła Ci niepokojące sygnały? Czujesz nagłą potrzebę opuszczenia stanowiska pracy? Te objawy są oczywiste – to pora na lunch! - Dlaczego własnoręcznie przyrządzony posiłek jest o wiele smaczniejszy i tańszy od kupionego? - Jak zapakować przygotowane jedzenie, żeby mieć jeszcze więcej przyjemności z lunchu? - Które produkty zawsze warto mieć w lodówce, żeby łatwo i sprawnie przyrządzić naprawdę smaczny posiłek? - Jakie zioła warto uprawiać na parapec...
Czytaj więcej

22.08.2020

Rewolucyjny przewodnik dotyczący wytwarzania żywności. Uczy, jak odżywiać się zdrowo, bo w sposób w pełni świadomy, i jak jednocześnie zaoszczędzić pieniądze oraz ograniczyć produkcję śmieci. Autorka dzieli się z nami całym swoim doświadczeniem, pokazując, że można samemu wyprodukować każdy rodzaj żywności i że nie jest to wcale trudne. Dzięki jej wskazówkom bez problemu przygotujemy i podstawowe produkty, takie jak mąki, makarony, słodycze, sery, napoje, przetwory, lody, i te nietypowe, jak ...
Czytaj więcej

14.08.2020

Ciekawe, pełne różnorodnych smaków, oryginalne przepisy na risotto i kaszotto. Risotto jest proste w przygotowaniu, sycące, bogate w smaku, a kaszotto zdobywa coraz większą popularność ze względu na walory smakowe i prozdrowotne. W książce znajdziecie mnóstwo inspiracji na dania jednogarnkowe, których podstawę stanowią ryż lub kasze. [Wydawnictwo Buchmann, 2020]
Czytaj więcej
  • Tytuł: Retro kuchnia
  • Autor: Włodarczyk Anna
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2017
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Anna Włodarczyk, pasjonatka gotowania i fotografii, opowiada o kuchni przedwojennej, którą wbrew pozorom wiele łączy ze współczesną: bogactwo smaków i składników, zapożyczenia gastronomiczne z innych państw, zwyczaje kulinarne. Ówczesnym gospodyniom znane były produkty, które my jeszcze niedawno uznawaliśmy za nowinki. Na przedwojennych stołach pojawiały się takie potrawy jak amerykańska zupa z ostryg, pilaw turecki, włoskie pasty czy francuskie suflety. Niektóre powszechnie używane niegdyś skła...
Czytaj więcej

13.08.2020

Rozkoszuj się uwielbianymi daniami w nowej odsłonie. Odkryj ich nieprawdopodobny smak. Wróć dzięki nim do najprzyjemniejszych momentów życia. Znane i lubiane potrawy mają niezwykłą moc. Sprawiają, że czujesz się błogo i szczęśliwie. We mnie takie uczucia budzą dania polskiej kuchni, na których się wychowałem i które nigdy mi się nie nudzą. I choć polska kuchnia ma wiele odsłon, przedstawię ci tę wegetariańską. Bo właśnie ona jest wyjątkowo rozkoszna. Rozgość się. Wspólnie gotujmy i smakujm...
Czytaj więcej

12.08.2020

  • Tytuł: Desery
  • Autor: Ramsay Gordon
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
W tej ważnej książce najbardziej elektryzujący brytyjski kucharz wyjaśnia podchwytliwy zazwyczaj temat deserów. Upraszczając klasyczne metody tam, gdzie to możliwe, Gordon Ramsay pomaga ci przyrządzić serię deserów, którym nie można się oprzeć, aby efektownie zakończyć każdy posiłek. Prowadząc cię krok po kroku przez każdy proces, pierwsze rozdziały są podzielone na bloki deserów, w tym owoce, lody i kremy, musy i suflety - przepisy, które można ze sobą łączyć, kiedy naprawdę będziesz chciał...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Dania w pięć minut
  • Autor: Ramsay Gordon
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2014
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Wyrzućcie mrożone dania i potrawy na wynos. Kto inny może zademonstrować, jak gotować porządne jedzenie szybko i smacznie, jeśli nie Gordon Ramsay, trzygwiazdkowy kucharz i gwiazda telewizji? Czerpiąc inspirację z popularnej serii "F Word" Gordon Ramsay zebrał ponad 100 przepisów, które przyrządza się super szybko i łatwo. Książka jest podzielona na krótkie części: 15 z nich to szybkie przepisy na przystawki, zupy, dania z ryb i mięs, makarony, lunche i desery; 15 to propozycje menu codzienne...
Czytaj więcej
  • Tytuł: Sekrety szefa
  • Autor: Ramsay Gordon
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2014
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): OlimpiaOpiekun BiblioNETki
Sekrety szefa kuchni to coś więcej niż zbiór znakomitych receptur od cieszącego się uznaniem szefa kuchni z olbrzymią charyzmą - w tej fascynującej książce kucharskiej odsłania on bowiem wiele swych kulinarnych sekretów. Przepisy są przedstawione w jasny i łatwy do wykorzystania sposób, znajdziemy tu także szczegółowe wyjaśnienia i zdjęcia, które obrazują unikalne metody Gordona, jego genialne rozwiązania ułatwiające gotowanie i inne przydatne w kuchni wskazówki. Spróbujcie przygotować na przykł...
Czytaj więcej

09.08.2020

Dr Jason Fung zainspirował tysiące ludzi na całym świecie do zmiany diety, która odwraca i zapobiega cukrzycy typu 2 oraz ułatwia schudnięcie, dzięki swoim przełomowym, bestsellerowym książkom "Kod otyłości" i "Kod otyłości – książka kucharska". Ta publikacja pomoże Ci znaleźć odpowiedzi na pytania, dlaczego tyjemy i co jest przyczyną cukrzycy typu 2 i otyłości. Dowiesz się, co jeść, aby schudnąć i uniknąć otyłości brzusznej. Poznasz przepisy opracowane przez dr. Funga, które przynoszą rewe...
Czytaj więcej
Sztuka kulinarna ma w sobie coś z magii. Na jej niezwykłość wpływa różnorodność aromatów, bogactwo kolorów i smaków. Ta książka – dzięki efektownym fotografiom i prostym instrukcjom przedstawiającym kolejne etapy przygotowania wypieków i deserów – nauczy cię robić smakowite kremy i musy oraz przygotowywać tarty i tartaletki, owocowe i czekoladowe muffiny, bezy, dobre na przegryzkę ptysie, eklerki i makaroniki, a także klasyczne ciasta i niezwykłe pyszności o niepowtarzalnym smaku. Zawarte ...
Czytaj więcej

08.08.2020

Ponad 120 pysznych przepisów na zdrowe posiłki dla dzieci w pierwszym roku życia! Bezpieczne wprowadzenie do bogatego świata smaków! Ta książka to zbiór kulinarnych inspiracji przygotowanych przez profesjonalne dietetyczki, by pierwsze 12 miesięcy życia dziecka upłynęło smacznie i zdrowo! Droga Mamo, drogi Tato! Z doświadczenia wiemy, jak wiele wątpliwości dotyczących żywienia niemowlęcia mają rodzice. Karmić naturalnie? Jeśli tak, to jak długo? Czy dziecko jest już gotowe na nowości i sta...
Czytaj więcej
Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy, wydanie 3. Ponad 150 pysznych przepisów na zdrowe posiłki dla przyszłych mam! No i stało się! Będziesz mamą! Na pewno towarzyszą ci nie lada emocje, a obok radości pojawia się także niepokój o przebieg ciąży i o dziecko. Zastanawiasz się m.in. nad tym, jak powinnaś się w tym szczególnym czasie odżywiać, żeby czuć się dobrze i zapewnić maleństwu jak najlepszy rozwój. Pomoże ci w tym nasza książka, przygotowana przez zespół żywieniowych profes...
Czytaj więcej
Jak rozszerzać dietę dziecka? Kiedy przestać karmić piersią? Kiedy wprowadzać gluten? Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść przecierów? Dlaczego mój maluch nie chce jeść, kiedy go karmię łyżeczką? Masz już dość stresów związanych z żywieniem swojej pociechy? Nie wiesz, czy się najada i czy nie brakuje mu witamin? Zdaj się na intuicję i zaufaj swojemu dziecku! Podaj mu kilka wartościowych, dostosowanych do jego rozwoju pokarmów, np. ugotowane na miękko warzywa, miękkie owoce, gęstą owsiankę lub...
Czytaj więcej
Kluczem do prawidłowo zbilansowanej diety jest sezonowość – warto zwracać na nią uwagę przy robieniu zakupów. Dzięki temu mamy szansę na zdrowsze życie i wspomagamy działalność lokalną. W dobie globalnych rynków i technologii wspomagających wytwarzanie żywności często zapominamy, że najpyszniejsze warzywa i owoce to te, które dojrzewały we właściwym sobie czasie i miejscu. Wspomagacze i warunki transportu nie tylko psują ich smak, ale i obniżają wartości odżywcze. Warto więc wiedzieć, co i k...
Czytaj więcej
Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie t...
Czytaj więcej
Czytaj więcej

04.08.2020

"Kiedy miłość, ciekawość i tradycja spotykają się z kulinarną pasją, powstaje smak idealny – taka jest moja książka. Stanowię dowód na to, że nigdy nie jest za późno, aby odkryć w sobie kulinarne szaleństwo. Doprawiłam tę książkę miłością do jedzenia i pięknych obrazów. »Nie… zwykła kuchnia – więcej smaków« to nowe rozszerzone wydanie zawierające ponad 130 (w tym 30 zupełnie nowych) wyjątkowych, autorskich przepisów, pomysłów na nietuzinkowy lekki deser, porad, jak zabawić się smakiem, a przede...
Czytaj więcej
Łasuchy i Słodyczoholicy! Jeśli na widok "blondie z cieciorki" źrenice same się wam rozszerzają, a "daktylowa nutella" trafia w wasz gust i pobudza kubki smakowe, to mamy dla was idealną książkę ‒ "Słodką kuchnię roślinną" Idy Kulawik, autorki popularnego bloga veganbanda.pl. Zapomnijcie o całych dniach spędzonych w kuchni i godzinach oczekiwań na kulinarną przyjemność. Słodka kuchnia roślinna zawiera niezwykle proste, tanie i szybkie w wykonaniu przepisy na słodkości bez nabiału, na bazie...
Czytaj więcej
"Dziewczyny z wypiekami" sprawią, że Twój świat będzie wyjątkowo słodki. Agata i Małgosia uwielbiają słodkie wyzwania. Z pasją przygotowują przysmaki na wszelkie okazje i nikt nie potrafi oprzeć się ich propozycjom. Urodziny, rodzinne spotkania, bożonarodzeniowy lub wielkanocny obiad to tylko kilka spośród wielu okazji, które możesz ukoronować przepysznymi deserami autorstwa Sugar Lady i Candy Gold. W tej książce znajdziesz wszystkie przepisy na torty z programu "Dziewczyny z wypiekami"...
Czytaj więcej

03.08.2020

Walczysz z insulinoopornością? A może ktoś z Twoich najbliższych ma cukrzycę i musi stosować odpowiednią dietę złożoną z produktów o niskim indeksie glikemicznym? Przekonaj się, że w takiej sytuacji nie musisz kategorycznie rezygnować z jedzenia słodyczy. Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska w swojej książce "Słodkości w insulinooporności" pokazują, jak przygotować zdrowe słodycze. Odpowiedzi na prawie wszystkie pytania Cukier jest wrogiem naszego organizmu, nie tylko wtedy, gdy cho...
Czytaj więcej
Wiesz już, że jesteś "motylkiem" – zdiagnozowano u ciebie chorobę Hashimoto. Nie masz pojęcia, co właściwie powinnaś jeść, a czego nie? Czujesz się przytłoczona zmianami, które powinnaś wprowadzić? Masz problem z utrzymaniem prawidłowej wagi? Jeśli na którekolwiek z tych trzech pytań odpowiedziałaś "tak", ten poradnik jest właśnie dla ciebie. Znana i lubiana dietetyczka-hedonistka, Magdalena Makarowska, która pomogła już tysiącom pacjentów, tym razem bierze na warsztat chorobę Hashimoto. Dzię...
Czytaj więcej
Poradnik ten jest skierowany do osób z nadwagą, a przede wszystkim z problemem cukrzycowym. Zarówno insulinooporność, czyli stan o krok przed cukrzycą typu II, jak i pełnoobjawowa choroba wymagają mądrej zmiany diety, przecież właśnie dotychczasowa dieta do tych problemów doprowadziła. Diagnozę insulinooporności lub cukrzycy zawsze musi postawić lekarz. Jednak są pewne wczesne niepokojące sygnały, na które powinniśmy sami zwrócić uwagę. Jeśli w porę wprowadzisz prawidłowe odżywianie, stan insuli...
Czytaj więcej
Czy możliwe jest zachowanie zasad diety dla insulinoopornych podczas przyrządzania szybkich posiłków do pracy czy szkoły? Jak najbardziej! Przepisy Magdaleny Makarowskiej na tytułowe lunchboxy są łatwe w przygotowaniu, zdrowe i pyszne. Podzielone na cztery kategorie: śniadania, drugie śniadania/podwieczorki, obiady i kolacje, pozwolą wszystkim zabieganym cieszyć się zrobionymi samodzielnie, pełnowartościowymi posiłkami. Co ważne, obok niektórych produktów autorka podaje propozycje wegańskich i b...
Czytaj więcej

02.08.2020

Autorka jest dietetykiem wykorzystującym w swojej pracy osiągnięcia dietetyki Dalekiego Wschodu. W swojej książce łączy mądrość liczącej ponad pięć tysięcy lat Tradycyjnej Medycyny Chińskiej z realiami polskimi. Obserwując wszechświat i dostosowując się do jego rytmów możemy mieć pewność, że dbamy w odpowiedni sposób o swój organizm. W książce znajdziemy między innymi informacje w jaki sposób powinna wyglądać dieta latem, a w jaki zimą; jak wspomagać pracę poszczególnych narządów, dlaczego...
Czytaj więcej
"Gotowanie z dziećmi" to łatwy i szybki kurs przedstawiony na ponad 500 fotografiach krok po kroku. Wszystkie składniki i kolejne czynności zostały sfotografowane z góry: dzięki temu wystarczy spojrzeć na zdjęcia, żeby zrozumieć, co jest potrzebne do gotowania, nawet bez czytania przepisu. Książka jest kolorowa i zabawna, została przygotowana z myślą o tych, którzy chcą połączyć pasję do dobrego jedzenia z radością wspólnego gotowania. Potrawy podzielono według ich różnego przeznaczenia: na ś...
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: