Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

31.03.2014

Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej

29.03.2014

Czytaj więcej
Czytaj więcej

28.03.2014

Poradnik kulinarny "Potrawy z wołowiny" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem "Pani Elżbieta") to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera 57 przepisów na smaczne i łatwe do wykonania potrawy z wołowiny. Są to m.in.: sztuki mięsa, pieczenie, befsztyki, kotlety, zrazy, bitki, klopsy, kołduny, sosy do potraw z wołowiny i wiele, wiele innych. [Wydawnictwo Armoryka, 2019]
Czytaj więcej
Reprint broszurki z 1931 roku, zawierający przepisy na dania mączne (np. kluski, pierogi, makarony), potraw z różnych kasz polskich i zagranicznych oraz ryżu. Jak pisze sama autorka "zstępując z wyżyn poezji do nizin prozy życia codziennego, należy kaszę wprowadzić do jadłospisów dzieci, osób starszych i o słabszym trawieniu, gdyż jest nie tylko nadzwyczaj pożywna, łatwostrawna, lecz, odpowiednio przyrządzona, również bardzo smaczna". [Wydawnictwo Graf_ika, 2020]
Czytaj więcej
Poradnik kulinarny "Wędliny domowe" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej, publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem "Pani Elżbieta", to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik zawiera 40 przepisów na smaczne i łatwe do wykonania potrawy z mięsa. [Wydawnictwo Armoryka, 2019]
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Poradnik kulinarny "Zwierzyna. Sposoby przyrządzania" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem "Pani Elżbieta") to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera 66 przepisów na smaczne i łatwe do wykonania potrawy z mięsa. Są to przepisy na potrawy z takich zwierząt jak: łoś, niedźwiedź, dzik, zając, sarna, jeleń, głuszec, bażant, cietrzew, dzika kaczka, kuropatwa, jarząbek, pardwa, kurka wodna, słomka, bekas, kwiczoł...
Czytaj więcej

27.03.2014

Reprint z oryginału z 1929 roku z 84 przepisami na przyrządzanie ryb i sosów. Autorka ograniczyła się do najbardziej typowych potraw z każdego gatunku ryby, starając się podawać najbardziej proste, łatwe i zrozumiałe metody i sposoby ich wykonywania. Starała się też nie powtarzać tych samych dań przy różnych gatunkach ryb, a tylko zaznaczała, że można te dania i z innych przygotować. Zebrała wszystkie, pospolicie do ryb stosowane sosy i podała je razem w bardzo jasnej, prostej i ułatwionej metod...
Czytaj więcej
Reprint broszurki z 1928 roku zawierający 76 przepisów do przygotowania różnych napojów alkoholowych. Zawarte tu są przepisy na wódki niesłodzone, takie jak anyżówka, piołunówka czy miętówka. Także znajdują się tu również przepisy na wódki słodkie - smaczne nalewki; wiśniowa, malinowa czy gruszkowa, słodkie likiery; różany, waniliowy czy poziomkowy albo maliniak na miodzie. "Chciałabym tylko, aby w każdym domu był zapas smacznych, a tańszych od kupnych, trunków, dla rozgrzewki w mrozy, dla ...
Czytaj więcej
Wznowienie oryginału z 1929 r., na temat przyrządzania zup i sosów. W broszurce znajdują się praktyczne rady i przepisy, jak przyrządzać najsmaczniejsze zupy mięsne, rybne, jarzynowe i inne, jak również wszelakie sosy – od słonych po słodkie. Książeczka zawiera 59 przepisów zup oraz 33 przepisów sosów. [Wydawnictwo Graf_ika, 2020]
Czytaj więcej
Czytaj więcej

26.03.2014

Czytaj więcej
Reprint oryginału wydanego w 1929 roku. Ponad 100 prostych, tradycyjnych przepisów na domowe wypieki: baby, torty i mazurki. Znajdują się tu również przepisy na placki oraz lukry i masy cukrowe do dekorowania ciast. [Wydawnictwo Graf_ika, 2019]
Czytaj więcej

25.03.2014

Czytaj więcej
Czytaj więcej

23.03.2014

Kto choć raz miał do czynienia z przygotowaniem surowca, destylacją i smakowaniem destylatów z owoców, ten chętnie będzie do tego wracał. Książka ta przedstawia proces wytwarzania destylatów alkoholowych z owoców oraz najważniejsze informacje na temat przydatnych gatunków owoców, sposobu ich uprawy oraz niezbędną wiedzę z zakresu fizyki, chemii i mikrobiologii. Zawarte tu wiadomości ułatwią start początkującym, a doświadczonym gorzelnikom dostarczą materiału do porównań własnych tajemnych sp...
Czytaj więcej

21.03.2014

Czytaj więcej

09.03.2014

  • Tytuł: Zapasy zimowe
  • Autor: Perkowicz Witold
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 1957
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): parilicium
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: