Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

28.01.2007

Czytaj więcej

21.01.2007

Boże Narodzenie jest świętem wyjątkowym. Książka zawiera zestaw potraw wigilijnych, ponadregionalny, ale zgodny z polską tradycją. Znajdziemy tu więc okazjonalne dania, takie jak: czysta zupa grzybowa, barszcz z uszkami, śledź pod różnymi postaciami, smażony karp, dania z kapusty, grzybów i kompot z suszu. Na pierwszy i drugi dzień świąt autor proponuje soczyste pieczyste i pyszne desery. Można spokojnie zaprosić rodzinę i gości, proponując im niebanalny zestaw świątecznych przysmaków. Smacznego...
Czytaj więcej
Wyśmienite przepisy na ciasta drożdżowe! Ciasta słodkie oraz wytrawne. Ciasto drożdżowe króluje wśród wszystkich ciast z uwagi na nieograniczone wprost możliwości komponowania z różnymi dodatkami, łatwość zrobienia i przystępną cenę składników. W książce znajduje się wiele różnorodnych przepisów na ciasta deserowe i pikantne: placki z owocami, baby, babeczki, drożdżówki, jagodzianki, strucle z twarogiem, bułeczki waniliowe, chałki oraz wypieki w rodzaju pizzy czy placków. [Wydawnictwo...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
  • Tytuł: Nigella gryzie
  • Autor: Lawson Nigella
  • Tłumacz: Hodzyńska Joanna
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: angielski
  • Rok pierwszego wydania: 2001
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2006
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Kuf
"Książka na pewno spodoba się pasjonatom kuchennych poszukiwań. Prosto, domowo i międzynarodowo. Oto przepis Nigelli: dodajcie szczyptę własnej fantazji, a podbijecie serca niejednego smakosza". Pascal Brodnicki "Nigella potrafi łączyć to, co najpiękniejsze w kuchni: zmysłowość i praktyczność. Ponadto, w tym zwariowanym świecie, który cały czas poddaje się coraz bardziej bezsensownym trendom i fobiom dietetycznym, jest to odważny głos mówiący: »jem, bo mi smakuje«. I chwała jej za to!". Tes...
Czytaj więcej

20.01.2007

Czytaj więcej

11.01.2007

  • Tytuł: Podróże kulinarne
  • Autor: Kalkowski Jan
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 1984
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Joka Bees
Czytaj więcej

07.01.2007

Wychodzę z założenia, że dobra kuchnia to również kuchnia pełna zdziwień, nowych, zaskakujących smaków i oryginalnych połączeń. A cóż może dawać lepszą okazję do zdziwienia niż nowości, jakie nie gościły dotąd na naszych stołach, o jakich mogliśmy do niedawna tylko przeczytać w opowieściach z podróży lub zobaczyć je na filmie? [Nowy Świat, 2006]
Czytaj więcej
Czy wiesz, że mongolscy pasterze piją herbatę z mlekiem i solą, Tybetańczycy do herbaty dorzucają masło, a Kazachowie zachwycają się słoną herbatą ze śmietaną? A słyszałeś, że cynamon był droższy niż złoto i toczono o niego bój równie krwawy jak o goździki czy gałkę muszkatołową? Jeśli jeszcze tego nie wiesz, najnowsza książka Piotra Adamczewskiego jest właśnie dla Ciebie. "Krwawa historia smaku" to książka kulinarna z szeregiem różnorodnych przepisów na wyśmienite potrawy, którymi zachwycić ...
Czytaj więcej

03.01.2007

  • Tytuł: O serach w kuchni
  • Autor: Włodek Stanisław
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 1988
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Moni
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: