Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

26.08.2005

  • Tytuł: Piwa Świata
  • Autor: Delos Gilbert
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: słownik / encyklopedia
  • Język oryginalny: francuski
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Słoń_77
Czytaj więcej

18.08.2005

Któż z nas nie miałby chęci zjeść potrawy, która miała by wyszukany smak i zapach. "100 potraw na różne sposoby" to zbiór przepisów pozwalających na przyrządzenie takich właśnie potraw. Autorka, Hanna Szymanderska, prezentuje przegląd potraw stanowiących kanon wielkiej, międzynarodowej kuchni. Są tu najbardziej znane garnitury do potraw, różne sposoby przyrządzania potraw (np. au jus, au naturel, aldente, saute...), sposoby typowo polskie (po diabelsku, po myśliwsku, po mieszczańsku, jak u le...
Czytaj więcej
Książka zawiera sto różnych propozycji na dania z tej popularnej u nas ryby. Są tu więc przepisy na śledzie smażone, wędzone, w oleju, w occie, winie, w sosach, w sałatkach... Wszystkie zostały sprawdzone, a kilkadziesiąt zilustrowano barwnymi fotografiami. Dodano informacje na temat gatunków śledzi oraz sposobów oceny ich świeżości. [Prószyński i S-ka, 1997]
Czytaj więcej
Sztuka kulinarna to nie tylko smakowite potrawy, ich wygląd i aromat, lecz także nazwy przywołujące określone skojarzenia lub wspomnienia. Jedną z wielu kategorii, według których wywodzą się nazwy potraw, jest rodzaj produktu, z którego są zrobione (np. "schab pieczony") lub też podania, legendy i anegdoty związane z powstaniem poszczególnych dań (np. "mięso, które wróciło do garnka"). W najnowszym poradniku znajdziecie Państwo kilkadziesiąt przepisów na smaczne, lecz jakże humorystycznie nazwan...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Ponieważ nie usiłujemy nawet dać wyczerpującego obrazu polskiej przeszłości kulinarnej, obrazu, który - jak olbrzymią mozaikę - trzeba składać z tysięcy kolorowych szczegółów, postanowiliśmy na ten temat pogawędzić. Polskie obyczaje kulinarne to nie tylko Polakom właściwy sposób odżywiania się. Złożyły się na nie i bujny temperament narodowy, przysłowiowa polska gościnność, szczerość, radość życia, szerokość gestu, ujawniający się w staropolskich bogatych zastawach stołu zmysł piękna - słowem...
Czytaj więcej

13.08.2005

Prażące słońce oraz obfitość warzyw i owoców sprzyja sięganiu po lekkostrawne i niskokaloryczne potrawy. Mięso chętnie zastępujemy warzywami, pożywne zupy chłodnikami, a solidne dania kolorowymi sałatkami. Proponowane przez autorkę receptury na smakowite lekkie dania są odpowiedzią na to kulinarne zapotrzebowanie w letnie upalne dni. [Prószyński i S-ka, 2005]
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: