Dodany: 07.01.2008 18:33|Autor: adrianna
:-)
"WÓDKI I LIKIERY
Ogólne uwagi co do likierów, wódek i nalewek.
Staranna gospodyni z małym zachodem może przygotować w domu nawet w mieście doskonałe wódki nalewki i likiery, których koszt będzie mniejszy od kupnych zagranicznych, a smakiem, przewyższają w zupełności krajowe, dziś tak wygórowanych cen.
I tak: pierwszym warunkiem téj pracy jest używanie spirytusu najczystszego i najwyższej próby jaki dostać można, cukru rafinowego, biorąc do rozpuszczenia go pół kwarty wody na funt cukru - za gęsty syrop sprowadza zcukrzenie się wódki i odbiera jéj klarowność.
Drugim warunkiem jest aby owoce czy tez skórki owocowe, lub korzenne nie zadługo leżały w spirytusie gdyż przez długie moczenie wydziela się z owocu kwasu zawiele, zatracając właściwy aromat owocowy. Ze skórek pomarańczowych wydziela się za wiele olejku który zatraca prawdziwy aromat pomarańczowy.
Trzecim i ostatnim warunkiem, a najtrudniejszym do wykonania jest zrobioną wódkę, nalewkę lub likier po przefiltrowaniu zapieczętować w butelkach i zostawić w spokojności na 6 miesięcy najmniéj, przez co się skoncentruje i będzie dopiero rzeczywiście doskonałym.
We Francji używają od pewnego czasu zamiast cukru gliceryny do wódek co nadaje im słodycz i klarowność - u nas jednak taniéj wypada cukier nie mamy bowiem krajowéj gliceryny.
1. Zwyczajne słodkie korzenne wódki.
Na garniec wódki zwyczajnéj rozpuścić 30 do 40 kropel olejku jakiego kto lubi miętowego, anyżowego, kminkowego, tartakowego lub tym podobnie w kwaterce spirytusu Nr. 4. Dwa funty cukru nalać kwartą i pół wody, zagotować na syrop lekki, wlać w wazę i w ten gorący syrop lać owe pół garnca spirytusu wymięszanego z essencją korzenną mięszać póki się dobrze nie wymięsza i przefiltrować przez szwedzką bibułę. Będzie z téj proporcyi cały garniec wódki.
2. Najlepsza wódka pomarańczowa.
Obrać z czterech grubych pomarańcz zwierzchnią żółtą skórę, wziąść pół garnca najlepszego spirytusu, dobrać go z syropem z 2 funtów cukru w kawałkach, na który wlać tylko kwartę wody i raz zagotować. Tak dobraną wódkę wlać w garncowy gąsiorek, wrzucić obrać skórki postawić na 4 dni w cieniu. Po tym czasie zlać w butelki, filtrując przez szwedzką bibułę, sprzedawaną w składach papieru. Bibułę należy wkładać do lejka, składając w kilkanaście założeń i lejąc wódkę po trochu. Wódka będzie wyborna i czysta jak łza, gdyż zabierze w siebie tylko aromat pomarańcz nie wytwarzając gorzkawego olejku, jak to bywa, gdy w sam spirytus kładzie się skórki i stawia na słońcu na dłuższy czas.
3. Wódka pomarańczowa słodka.
Cztery pomarańcze z grubą świeżą skórą obrać z żółtej skórki włożyć w gąsiorek i nalać pół garnca spirytusu Nr. 4,- postawić w cieniu na dni 6 najwyżéj. Po sześciu dniach zrobić syrop z 2 funtów cukru i kwarty wody, raz zagotować i w gorący syrop wylany w wazę lać powoli mieszając spirytus ze skórek przecedzony przez muślin. Gdy ostygnie wlać w butelki a po kilku dniach będzie tak czysta jak łza bez filtrowania przez bibułę."*
______________________
*Ćwierczakiewiczowa Lucyna, "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast", według wydania z 1885 roku, Wydawnictwo Alfa, 1988., str. 222-224
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.