Dodany: 21.10.2007 16:05|Autor:
z okładki
Głównym wyznaniem kucharskiej wiary Jamesa Olivera jest radość gotowania bez żadnych skrępowań, zasad, gastronomicznych dogmatów czy przesądów. Pełny luz przy kuchni i przy stole. To radość kupowania na bazarach, radość tworzenia w kuchni i radość dzielenia się tym, co wyobraźnia i wiedza kucharza oraz smakosza stworzyć potrafią. Stąd w kuchni Jamie Olivera wszystkie smaki świata - od azjatyckich poprzez słowiańskie i śródziemnomorskie do smaków karaibskich. To kuchnia rozsadzana radością smaków, kolorów, młodością i zabawą. Nic więc dziwnego, że Jamie Oliver - autor książek kucharskich i słynnych programów telewizyjnych - największy sukces odnosi wśród tych, którzy nie cierpią kostycznych przepisów, niezrozumiałych zasad i tym bardziej niezrozumiałej etykiety.
[Muza S.A., 2005]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.