Dodany: 02.07.2007 23:26|Autor:
z okładki
"365 obiadów" to najsłynniejsza książka najznakomitszej XIX-wiecznej autorki poradników kulinarnych. Lucyna Ćwierczakiewiczowa podaje przepisy, z których warto skorzystać choćby z tej przyczyny, że stosowały je nasze babcie, a nie ma chyba dla książki kucharskiej lepszej rekomendacji, niż autorytet babci.
Któż z nas nie chciałby z sentymentem, a może i łezką w oku, poczuć znów tych wspaniałych zapachów dzieciństwa, przepysznych domowych obiadów, dla których warto czasem poświęcić trochę czasu i wysiłku.
"Znam książki pani Lucyny Ćwierczakiewiczowej: »Jedyne praktyczne przepisy« i »365 obiadów«. Odkąd pamiętam, były zawsze w domu mojej mamy, babci i mamy mojego męża. W obu domach gotowano z dużym talentem. Książki pani Lucyny stanowią wspaniałą encyklopedię i bogatą bazę autetycznej kuchni polskiej. Pracując nad wizerunkiem kulinarnym Café Blikle często korzystam z tej wiedzy".
Małgorzata Blikle
[Nowy Świat, 2004]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.