Dodany: 22.02.2007 00:53|Autor:

Książka: Herbata dla smakoszy
Nicolin Marianne
Notę wprowadził(a): tomcio

z okładki


Całkowity spokój i pełne odprężenie, zarówno fizyczne, jaki psychiczne, oraz rozkoszowanie się aromatem herbacianego naparu to najwłaściwsza atmosfera, która powinna towarzyszyć piciu tego wspaniałego napoju. Jeśli na stole znajdą się jeszcze stosowne dodatki w postaci, np. słodkich wypieków, będzie to prawdziwy "raj dla podniebienia", polecany nie tylko wytrawnym koneserom herbaty.

Książka jest "kopalnią wiedzy" dla wszystkich, którzy doceniają niezaprzeczalne zalety czarodziejskiego napoju rodem z Dalekiego Wschodu, krainy, gdzie ma swoje miejsce źródło mądrości i tajemnej filozofii życia. Sprawi też wiele satysfakcji Autorce i Wydawcy, jeśli zarazi "herbacianym bakcylem" nowe rzesze Czytelników, którzy - mimo stresującego tempa życia - być może częściej znajdą trochę czasu na prawdziwy relaks przy herbatce.

Część pierwsza książki zawiera interesujące informacje o uprawie i zbiorze herbaty, metodach obróbki liści, należytym przyrządzaniu herbaty, a także długą i zmienną historię, zanim stała się ona ulubionym napojem licznych rzesz ludzi w wielu krajach świata. Obszerna i w zasadzie główna część przedstawia wybór ponad 130 przepisów i pomysłów, jak z herbaty przyrządzać gorące i zimne napoje, również alkoholizowane, oraz inne herbaciane przysmaki, które orzeźwiają i będziemy podawać je w upalne dni, a także takie, które rozgrzewają - serwowane podczas chłodnych wieczorów jesienno-zimowych.

Marianne Nicolin, autorka tej książki, jest wykształconą specjalistką w zakresie sztuki kulinarnej i przygotowała dotychczas wiele książek kucharskich. Prowadzi w Niemczech popularną serię programów telewizyjnych "Mozaika" adresowaną do wszystkich Pań domu.

[Oficyna Wydawnicza "Kalliope", 1993]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 898
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: