Dodany: 18.08.2004 10:54|Autor:
nota wydawcy
"Afrodyta" to pochwała istoty życia i pochwała tego, co w życiu najprzyjemniejsze: miłości i dobrej kuchni. Stronice książki przesycone są subtelnym erotyzmem, zmysłowością, czułością, smakami i zapachami, a nadto swoistym, ciepłym poczuciem humoru. Niczym współczesna Szeherezada, Isabel Allende snuje opowieść za opowieścią, sztuka miłości przeplata się tu nieustannie ze sztuką kulinarną, a sugestywny sposób narracji pozwala przypuszczać, że ciąg dalszy historii kryje się w wypróbowaniu na własnej skórze skutków przesyconych afrodyzjakami potraw.
Połowę książki wypełniają przepisy na oryginalne sosy, przystawki, zupy, drugie dania i desery przeznaczone na zaspokojenie - a także podsycenie - apetytów dwojga głodnych kochanków. Jeżeli nawet nie okażą się tak podniecające, jak zapewnia autorka, prostota przepisów i oryginalność pomysłów kuszą, by od lektury przejść do przygotowania niezwykłej kolacji - bądź niewielkiej uczty - pełnej rzadkich w naszej tradycji zestawów kulinarnych.
[Wydawnictwo Muza SA, 1999]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.